Rize'de Kurbanliklar Alicilarini Bekliyor

Rize’de Kurban Bayrami’na sayili günler kala hayvan pazarlarinda hareketlilik basladi.

Rize'de Kurbanliklar Alicilarini Bekliyor
Ülke genelinde oldugu gibi Rize’de de Kurban Bayrami için hayvan pazarlarinda yogunluk sürüyor. Sabahin ilk isiklari ile kurbanlik almak için hayvan pazarlarina gelen vatandaslar, hayvan sahipleriyle yaptiklari siki pazarligin ardindan satin aldiklari kurbanliklari araçlarina yükleyerek götürüyorlar. Bu yil Büyükbas hayvanlar 70 ile 200 bin TL’nin üstünde de alici buluyor. Rize Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Mehmet Rakici, kurban alinirken hayvanda salya, burun veya gözyasi akintisi olup olmadigina bakilmasi gerektigini ifade etti.



“Kurban günü hayvanlar kesildiginde belli hastaliklar barindirabilirler”

Kurban alirken hayvanda bulunan bazi özelliklere dikkat etmeleri konusunda vatandaslara uyarida bulunan Rize Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Mehmet Rakici, “Tesisimiz 5 bin kapasiteli bir alan. Su ana kadar 2 bin 600 büyükbas hayvan girisi saglandi. Bundan sonrasi da devam edecek. Tesise gelen hayvanlarin yaklasik 1 ay önceden tesise alinmasi isteniyor. Biz 20 gün önceden alinmasini sagladik. Bundan sonra ki satis süreci boyunca da devam edecek. Öncelikle hayvan sagligi açisindan salya akintisi, burun akintisi, gözyasi akintisi gibi görüntüler varsa görevli veteriner ekiplere müracaat edebilirler. Kurban kesim esnasinda etle ilgili bir sikinti çikarsa onu da yine veteriner ekibi arkadaslarimiza danisarak saglikli bir kurban kesmis olurlar. Kurban günü hayvanlar kesildiginde belli hastaliklar barindirabilirler. Gözle görünür oldugu zaman bir hastalik süphesi olunca veterinere basvurulmasi gerekir” ifadelerini kullandi.

“Bizim hayvanlarimiz yine ucuz”

Kurban fiyatlarinin her yil oldugu gibi bu yil da arttigini ifade eden Sebahattin Haloglu, “Biz Rize’ye memnuniyetle geliyoruz. Burada ki sartlarimiz çok rahat. Hayvanlarimiz da rahat ediyor. Burada ki sartlara gelince Rize halki her zaman bizi koruyor. Bizde onlari korumaya çalisiyoruz. Bu sene hayat sartlarinin artmasiyla bizim yem girdilerimiz ve hayvanin taban fiyati pahalandi. Bizim hayvanimiz bazi gidalar da ki gibi degil. Bizim hayvanlarimiz yine ucuz. Vatandaslar da ellerinden geldigince hayvan almaya çalisiyorlar. Bizde elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz” dedi.



“Son güne kadar burada satis oluyor”

Fiyatlar hem hayvan sahiplerini hem de vatandaslari zorladigini belirten Dinçer Özdag, “Gelen hayvanlarin durumu iyi. Fiyatlarda halki biraz zorluyor. Bizleri de zorluyor. Hayvanlarimiz Kars’tan, Ardahan’dan, Erzurum’dan geliyor. Hayvanlar 400 kilodan baslayip tona yaklasan ve tonu geçen hayvanlarimiz da oluyor. Son güne kadar burada satis oluyor. Fiyatlar bizde 135 binden basliyor ucu açik bir sekilde 200 bine kadar çikiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA