Cografi Isaretli Ulukale Dutu, Tunceli'nin Köyünden Çikip Dünyaya Ihraç Ediliyor

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine bagli Ulukale ve çevre köylerinde üretilen, çekirdeksiz ve küçük taneli çerezlik Ulukale dutu, kadin erkek dayanismasi ile üretilip birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Cografi Isaretli Ulukale Dutu, Tunceli'nin Köyünden Çikip Dünyaya Ihraç Ediliyor
Cografi isaretli olan ve aromasi ile adindan söz ettiren Ulukale dutu, ailelerin ortak çabasi sonucu üretilip toplaniyor. Çemisgezek ilçesine bagli Ulukale köyünde üretilen tescilli Ulukale dutunun hasadinda sona gelinirken, elde edilen ürünler de pazar sunumuna hazir hale getiriliyor.

Dut üretimi ile ilgili degerlendirmelerde bulunan üretici Gülten Altinoluk, "Ben Ulukale köyünde dut üreticisiyim. Yaz sezonunda günlerimiz dut bahçelerinde geçiyor. Dutumuz tescilli ve güzel bir ürün. Yani köyümüzün geçim kaynagi. Ulukale köyü kadinlari olarak eslerimize dayanisma olarak hep destek oluyoruz. Organik ürün yetistiriyoruz. Dut agaçlarimiza, bahçelerimize hayvan gübresinden baska hiç bir gübre kullanmiyoruz. Her seyi erkeklerimizden beklemiyoruz. Devletimizden de beklemiyoruz. Biz kadin olarak üretiyoruz. Esimizle, ailemizle is birligi içerisinde geçimimizi sagliyoruz. Bütün kadinlara sesleniyorum, ekonomiyi düzeltmek için eslerinize yardimci olun, destek çikin, çalisin, üretin ve basarin" dedi.



’’Dut üretiminde kesinlikle ilaç kullanilmiyor’’

Üreticilerden Gönül Bektas da ’’Otuz yillik tarih ögretmeniyim. Ulukale köyünde babama ve anneme yardim etmek için bulunuyorum. Çocuklugumuzdan beri bu isin içerisindeyiz. Yilin on ayi normal memurluk hayatimi sürdürüyorum. Ardindan aileme yardim etmek için buraya geliyorum. Köyde ciddi anlamda bir erkek kadin dayanismasi var. Köyümüzde egitim düzeyi çok yüksek. Türkiye’nin egitim düzeyinin en yüksek oldugu köylerden biri oldugunu söyleyebilirim. Köyümüzde bulunan insanlar genelde okumus memur insanlardir. Ve onlarin çocuklari da onlardan daha fazla egitim almis insanlardir. Hiçbirimiz kadin erkek demeden yazin geldigimizde özellikle kadinlarimiz salvarlarini giyer, yazmalarini baglar ve dut bahçelerine inerler. Tarima katkida bulunuyoruz. Dogal tarimdan yanayiz. Ulukale dutu da organik bir dut. Bu dut üretiminde kesinlikle ilaç kullanilmiyor" diye konustu.

Hüsniye Karakaya, "Elli senedir bu isi yapiyoruz. Dut üretimi yapiyoruz, memnunuz. Karsiligini da aliyoruz. Allah ömür verdikçe de bundan vazgeçmeyecegiz, üretecegiz" seklinde konustu.

Hafize Adigüzel, "Dutumuzun rengi altin sarisi. Dutumuz bir marka ürün. Dutumuz özellikle çerezlik olarak üretiliyor. Bununla birlikte dutumuzdan pekmez ve pestil de yapariz. Dutu ve pestili çocuklarimiz da yer, haricen satariz da. Bizim geçim kaynagimiz bu’’ dedi.



’’Yillik ortalama 400 ton ürün alabiliyoruz’’

Ulukale ve Bozagaç Köyleri Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani ve ayni zamanda dut üreticisi Necmettin Duman, ’’Ulukale ve Bozagaç köylerinde üretilmekte olan Ulukale dutu yaklasik olarak yilda ortalama 500 ton rekolte vermektedir. Rekoltemiz hava sartlarina göre degismektedir. Ancak ortalama yillik 400 ton ürün alabiliyoruz. Ürünümüz diger dutlardan farki, Ulukale dutumuz dalindayken yüzde 70 kurur, ondan sonra dökülür. Taze olarak döküldügü zaman bizim ürünümüzün kalitesi bozulur. Dutumuzun pazar sorunu yoktur. Rekolte ne kadar yüksek olsa bile yaygin bir sekilde itibar görmektedir. Ayrica, özellikle vatandaslarimizin yasamis oldugu Bati Avrupa ülkelerinde dahi bol miktarda tüketilen bir üründür. Dutumuz cografi isaret belgesine haizdir. Dutumuzun bir özelligi de dogasi geregi asla dalinda ilaçlama kabul etmez. Bizler bu yüzden organik üretim yapmak zorundayiz" diye konustu.

Kaynak: İHA