Hacilar Hediyelik Esyalari Arabistan'dan Degil, Türkiye'den Aliyor

Hac ziyaretlerini yerine getirip yurda dönen hacilarin birçogu yakinlarina getirdigi hediyelik esyalari sanildigi gibi Mekke ve Medine’den degil daha uygun olan Türkiye’den aliyor. Hacilar, Suudi Arabistan’da alisverise ayiracaklari zamani daha çok ibadet yaparak geçiriyor.

Hacilar Hediyelik Esyalari Arabistan'dan Degil, Türkiye'den Aliyor
Türkiye’den kutsal topraklara giderek hac farizalarini yerine getiren hacilarin yurda dönüsleri devam ediyor. Yakinlarina kutsal topraklardan hediyelik esya getirmek isteyen hacilarin ugrak noktasi da memleketlerinde bulunan hediyelik esya satan is yerleri oluyor. Suudi Arabistan’da hediyelik esya fiyatlarinin yüksek olmasi, vatandaslari Türkiye’de hediyelik esya satan is yerlerine yöneltirken hacilar daha çok seccade, renkli tespihler, akik kapli asalar, inci, gümüs takilar ve kokulara ilgi gösteriyor.

Hacdan dönen akrabasi için hediyelik esya alan Halil Kaya, “Akrabalarim hacdan geldi, Arabistan’dan alisveris yapmadilar çünkü orada fiyatlarin iki kati oldugunu söylüyorlar. Biz de memleketimizde alisveris yapiyoruz, fiyatlar da daha uygun oluyor hem de çesit daha fazla” dedi.

Toptan hac malzemesi satan esnaf Murat Çevik ise yurda dönen hacilarin Mekke ve Medine’den alisveris yapmayip vakitlerini daha çok ibadet ile geçirdiklerini söyleyerek, “Hacilarimizin bir kismi yurda döndü, dönüsler de su an devam ediyor. Hacilarimiz genelde alisverislerinde bizleri tercih ediyorlar. Sebebi de hediyelik esyalari Arabistan’da iki katina almak zorunda olmalari. Bu nedenle hacilarimiz Yozgat’imizda bizi tercih edip alisverislerini buradan yapiyorlar. Bizim buralar daha ekonomik, istedikleri gibi alisverislerini yapiyorlar. Is yerimizde her türlü hac malzemesi bulunuyor, seccade, tesbih, kina, yüzük her sey elimizde mevcut, hacilarimiza yardimci oluyoruz. Onlar alisveris yerine daha çok ibadetleriyle ugrasiyorlar, kimse orada alisverisle ugrasmak istemiyor. Bu sekilde daha güzel ibadetlerini yerine getiriyorlar. Haci adaylari hediyelik esyalari Türkiye’den tercih ediyorlar, bizlerden de alisveris yapmalari kendileri için de çok makul oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA