En Mutlu Köy Projesi Daha Islevsel Hale Getirilecek

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde özel gereksinimli bireylerin sosyal hayata adapte olmalarini kolaylastirmak amaciyla hayata geçirilen En Mutlu Köy projesi, yapilacak düzenlemelerle daha islevsel hale getirilecek.

En Mutlu Köy Projesi Daha Islevsel Hale Getirilecek
Ortahisar Belediyesi tarafindan Geçit Mahallesi’ndeki 11 bin 500 metrekarelik alanda kurulan En Mutlu Köy’de 4 sera, 1 tavuk kümesi, ahsap, dokuma, tekstil ve pastacilik atölyeleri yer aliyor. Proje kapsaminda ziraat mühendisleri, sera görevlisi, usta ögretici, özel egitim hocalari ve güvenlikten olusan 37 personelin 19’u otizmli, zihinsel, görme ve isitme engelli özel gereksinimli bireylerden olusuyor. Ortahisar Belediyesi’ne ait servislerle geldikleri köyde el becerilerine göre branslara ayrilan özel bireyler, mesai bitimine kadar ziraat mühendisleri ve usta ögreticiler esliginde çalisiyor.

En Mutlu Köy’ü ziyaret ederek çalismalarla ilgili bilgi alan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, yapilacak bazi düzenlemelerle En Mutlu Köy’ün daha islevsel hale getirilecegini söyledi.

Proje bünyesinde yer alan 4 sera ile 5 atölyede istihdam edilen özel bireylerle tanisan Baskan Kaya, projenin peyzaj, havalandirma ve tapu sorununun hizli bir sekilde halledilerek daha islevsel hale getirilecegine vurgu yapti. Baskan Kaya, seralarin saglamlastirilarak üretilen ürünlerin markalastirilmasi için çalisma yürütülecegini ifade etti.



“Seralarimizi topraksiz tarimsal üretim için aktif hale getirecegiz”

Çeri domates, tohumluk fide ve marul üretilen seralarin su anda bakima alindigini belirten Baskan Kaya, projenin rantabl hale getirilerek daha fazla özel gereksinimli bireye istihdam alani olusturulmasi için çalismalarin titizlikle sürdürüldügünü söyledi.

Baskan Kaya, “En Mutlu Köy’ü üretim kapasitesini artirarak hizli bir sekilde markalasma yoluna gidecegiz. Dört adet seramizdaki eksiklikleri tamamlayarak seralarimizi topraksiz tarimsal üretim için aktif hale getirecegiz” dedi.



“Özel gereksinimli bireyler uzman personel esliginde çalisiyor”

En Mutlu Köy’de özel gereksinimli bireylerin mutlu ve huzurlu olmasi için gayret ettiklerini kaydeden Kaya, “Ziraat mühendisleri, sera görevlimiz, usta ögreticilerimiz, özel egitim hocalarimiz, güvenligimiz olmak üzere toplamda 37 personelin 19’u, otizmli, zihinsel, görme ve isitme engelli özel gereksinimli bireylerden olusuyor. Özel gereksinimli bireyler saat 08.00’de belediye önünde toplanip, 09.00’da isbasi yapiyor. Görev tanimi yaptiklarimizin bir kismi tarimsal üretimle ilgileniyor, kümeste günlük kontroller, yemleme, yumurta toplama gibi islemler yapiliyor. Özel gereksinimli bireylere çalistiklari her asamada uzman personelimiz eslik ediyor” seklinde konustu.

Kaya, proje kapsaminda istihdam sagladiklari özel gereksinimli bireylere sosyal ve psikolojik anlamda destek de verdiklerine dikkat çekerek, “Çalisanlarimiz hem dogal ortamda çalisiyor hem de para kazaniyor. Domates ve marul üretim ve hasat dönemleri onlarin rehabilitasyonuna katki sagliyor. Çalisanlarimizin kendilerini mutlu ve iyi hissetmelerini çok önemsiyoruz" diye konustu.



“Üretim faaliyetlerini daha da çesitlendirmeyi planliyoruz”

Ilerleyen süreçte süs bitkisi, tohumluk fide ve istiridye mantari da yetistirmeyi planladiklarini belirten Baskan Kaya, "Tavuk kümesimiz ve üretim atölyelerimiz var. Tavuk kümesimizde 500 adet tavugumuz var. Günlük olarak 350 yumurta üretimi gerçeklestiriyoruz. Istiridye mantari çadirimiz var. Burada da yakin zamanda üretime geçecegiz. Burasi çok fonksiyonlu ama ilerleyen asamalarda üretim faaliyetlerini daha da çesitlendirmeyi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

Seralarda ve atölyelerde üretilen ürünlerin anlasmali magazalara verilecegini ve belediye tarafindan kurulacak Kent Lokantasi’nda degerlendirilecegini ifade eden Kaya, ilerleyen zamanlarda olusturulacak satis reyonlariyla da ürünlerin dogrudan alicilarla bulusturulacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA