Çocukluk Hayalini Bütün Engellere Ragmen Tamamladi

Rizeli kaporta ustasi Cihat Çelik, arkadasindan satin aldigi 12 metrelik diregin üzerine 3+1 ev yapti.

Çocukluk Hayalini Bütün Engellere Ragmen Tamamladi
Rize’de yasayan Cihat Çelik, yaklasik 9 yil önce bir arkadasindan 12 metrelik bir direk satin aldi. Aldigi bu direk ile neler yapabilecegi hakkinda kafa yoran Çelik, en sonunda diregin üstünde bir ev yapmaya karar verdi. Çelik, evin nasil olusabilecegi hakkinda notlar almaya basladi.

Diregin evi tasiyabilmesi için yakin çevresinde bulunan mühendis, fizikçi ve matematikçilerden yardim aldi. Yaklasik 3 yil boyunca projeyi olusturmak için çalisti. Ev daha proje asamasinda iken esi Asya Çelik, tehlikeli olabileceginden ötürü ise karsi çikti. Maketleri dahi kiran esine ragmen projeyi bitiren Çelik, insaat asamasina basladi.

Temeli atilan diregin içi komple beton doldurularak ve çelik bariyerler ile saglamlastirildi. 6 yillik süren insaatin sonunda Çelik, hayalini kurdugu evi sonunda bitirdi. Merkeze bagli Derebasi köyündeki arazisinde diregin üzerinde 70 metrekarelik 2+1 ev kurdu.

Ev yaparken hastanelik oldu

38 yasindaki Cihat Çelik, 6 yillik insaat sürecini de kolay atlatmadi. Çevredeki komsularinin bile kendisine inanci bulunmazken Çelik, bol oldugu her gün evi yapabilmek için çabaladi. Insaat esnasinda devrilen vincin çarpmasi sonucu kafatasinda çatlak ve boynunda kirik meydana geldi. Hastanede kaldigi sürede de sürekli evi düsünen Çelik, proje çizmeye devam etti. Cihat Çelik, simdi ailesiyle beraber insaatini tamamladigi evin manzarasi karsisinda zaman geçiriyor.

“Insaat süreci zorlu geçti”

Insaat sürecinin kendisi ve ailesi için zorlu geçtigini ifade eden Cihat Çelik, “Aslinda bu boyutlarda bir sey yapmayi planlamamistim. Bir arkadasimdan direk satin aldim. Sonrasinda da bu sekilde gelisti. Bu yapinin 9 senelik bir mazisi var. Bunun 3 senesi proje asamasiydi zaten. Direk uzun olunca her seyi hesaplamak zorundasin. Bir çok asamayi zor atlattik zaten. Yeri geldi mühendis arkadaslardan, yeri geldi fizikçi arkadaslardan, yeri geldi matematikçi arkadaslardan yardim aldik. Sonrasinda bunun olabilecegine karar verdik ve basladik. Bu proje 6 yil sürdü. Bu diregi arkadasimdan aldigim için saglamligi merak ediliyor. Normalde 30 ton çekebilecek bir halde. Içini çelik bariyerlerle dösedik. Içini de komple beton doldurduk. Su anda 300 bin tona kadar agirlik tasiyabilir. Bunun temeli de ona göre yapildi. Evin yönü bile rüzgâr yönüne göre yapildi. Saglamligindan en ufak bir süphemiz yok. Altinda 14 tane çelik bariyerle yapildi. Bunun ustaligini ben yaptim. Temelinden çatisina kadar her sey bana ait. Insaat süreci zorlu geçti. Kafamda 70 tane dikis var. Kafatasim çatladi. Boynum kirildi. Beni buradan hastaneye zor yetistirdiler. Hastanedeyken bile bana artik yapmaz diyorlardi. Ben hastanede merdiven projesini çiziyordum. Yarida kalmasi benim için daha kötü olurdu. Ölene kadar ben o psikolojisinde olurdum. Çünkü basaramamis oluyorsun” ifadelerini kullandi.

“Hiç bize vakit bile ayiramadi”

Evi yapabilmek için hiç ailesine bile vakit ayiramadigina vurgu yapan karisi Asya Çelik, “Ilk duydugumda çok karsi çiktim. Tehlikeli olabilecegini düsündüm. Bir de maliyet açisindan istemedim ama beni dinlemedi. Hiç bize vakit bile ayiramadi. Her Pazar günü buradaydi. Bazen aksamlari bile buraya geldigi oldu. Bize pek vakit ayiramadi. Bittiginde de biraz isteksiz geldim ama su anda keyifli vakit geçiriyoruz. Ben maketini kirdim. Burayi yapmasini istemedim. Sonra tekrar birlestirdi. Ikinci bir kez daha kirdim. En son çöpe atacagim diye kapiya koydum” seklinde konustu.



“Bu arada çok hastanelerde ugrastik”

Çocuklugundan itibaren çok projeler yaptigini söyleyen anne Fatma Çelik, “Çocuklugundan beri hayali buydu. Küçük küçük baslamisti. Hatta uçmak için de bir seyler yapmisti. Kanat yapmisti, uçacakti. Böyle evler yapiyordu. Çok projeleri vardi. Aklinda çok sey vardi. Ancak defterlere çizerdi. Allah’a çok sükür yapti. Bu arada çok hastanelerde ugrastik. Çok seyler yasadik” dedi.

Kaynak: İHA