Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi '300 Hektar Alanin Etkilenmesi Söz Konusu'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Çanakkale’de devam eden orman yanginiyla ilgili", Ilk tespitlerimize göre tabi nihai durumunda bilgisini verecegiz ama tahminimize göre 300 hektarlik bir alanin etkilenmesi söz konusu" dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi '300 Hektar Alanin Etkilenmesi Söz Konusu'
Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bagli Kumköyü köyü yakinlarinda saat 16.05’te tarim arazisinde baslayan ve rüzgarinda etkisiyle ormanlik alana siçrayan yangin devam ediyor. Havadan 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangin, havanin kararmasiyla birlikte 1 gece görüslü helikopter, 94 arazöz ve is makinelerinden olusan kara araçlari ve 540 personelle yangina müdahale ediliyor.

Çanakkale’ye gelen Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, havadan helikopter ile bölgede yaptigi incelemenin ardindan Çanakkale Savaslari Destani Tanitim Merkezinde konuslu Orman Genel Müdürlügüne ait Yangin Yönetim Aracinda bilgi aldiktan sonra yanginla ilgili son durum hakkinda açiklama yapti. Açiklamada, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ismet Güneshan, Özgür Ceylan, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Gelibolu Belediye Baskani Dr. Ali Kamil Soyuak’da hazir bulundu.

Bugün 42 adet orman yangini oldugunu belirten Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Bu orman yanginlarinin 22’si orman içinde 20’si de orman disinda gerçeklesti. 5 adet yangin bizim üst risk grubunda dedigimiz yangin türünden gerçeklesti. Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Usak. Suanda içinde bulundugumuz Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde devam eden bir yangin söz konusu. Yine Usak’ta devam eden bir yanginimiz var. Digerlerinin hepsi kontrol altina alindi. Eceabat’taki yanginla alakali 16.05’te ilk tespit yapildi. 16.11’den itibaren müdahale basladi.

9 uçak, 6 helikopter ile baslamistik. Suanda bu hava araçlarimiz gün batimi nedeniyle inmek durumunda kaldilar. 1 gece görüs helikopteriyle hava araçlarimiz devam etmis olacagiz mücadeleye. Su anda 94 adet arazöz ve is makinelerinden olusan kara araçlarimiz ve 540 personelimizle mücadeleye devam ediyoruz. Kurumlarin isbirligiyle birlikte. Büyük Anafartarlar köyünü tedbiren bosaltilmasini istemistik. Onun disinda herhangi bir yerlesim yerini tehdit eden bir husus yok. Bu köyden de herhangi sekilde saglik sorunu yasayan yada can ve mal kaybi söz konusu degil. Gelibolu Tarihi Alanina girisler durdurulmustu. Su anda 28 kilometre saat rüzgar hizi söz konusu. Nem yüzde 68, sicaklik 23 derece, yani sartlar bizim lehimize çok sükür devam ediyor. Ilk tespitlerimize göre tabi nihai durumunda bilgisini verecegiz ama tahminimize göre 300 hektarlik bir alanin etkilenmesi söz konusu. Usak’taki yanginla ilgili bilgi vermek istiyorum. Saat 18.30’da basladi.

8 dakika sonra ilk müdahale baslandi. 1 helikopter, 33 kara araci ve 161 personelle burada mücadeleye devam ediliyor. Elbette bunu siklikla dile getiriyoruz. Yanginla mücadelede sizin kabiliyetiniz, ülkenizin kapasitesi elbette çok mühim ve çok sükür ki bu konuda herhangi bir problemimiz yok. Ancak biz yanginin çikmamasini önceliyoruz ve basarinin burada oldugunu her seferinde dile getiriyoruz. Ancak maalesef iklim degisikliginin son derece büyük etkilerini yasadigimiz bu günlerde hele ki Akdeniz Havzasi’ndaki ülkemizin bundan çok daha fazla etkilenecegini de düsündügümüzde çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerektiginin altini çizmek istiyorum. Bir hususu daha vurgulamak istiyorum. Özellikle orman disi alanlarda çikan yanginlarin büyük bir çogunlugunun aslinda dikkatsizlik sebebiyle çiktigini da gözlemliyoruz. Ben burada bilerek ya da bilmeyerek dogrudan ya da dolayli hiç fark etmez orman yanginina sebep olmanin çok agir müeyyidelerinin oldugunu bütün vatandaslarimiza hatirlatmak istiyorum. Biz çok büyük oranda vatandaslarimizin destegini alirken sorumsuz bir ya da birkaç kisinin ihmalinden ötürü çok büyük alanlarin etkilenmesini, bir ekosistemin zarar görmesini ya da tarim alanlarinin ya da orman alanlarinin zarar görmesini, burada yasayan canlilarin zarar görmesini hiçbir sekilde kabullenemiyoruz. Su anda bütün kurumlarimiz, bölge vekillerimiz hep beraber kol kola vermis durumdayiz. Insallah su andaki sartlar itibariyle arkadaslarimizin mücadelesinden belli bir zaman içerisinde bilgilendirmeye devam edecegiz. Bizi büyük endiseye sevk edecek bir durum yok. Ancak dedigim gibi hava sartlarinin degismesi veya baska bir sart bizi baska bir yöne dogru götürebilir belki onu bilemiyorum. Bu konuda da düzenli olarak bilgi verecegiz yine. Ben simdiden Çanakkale’ye, Eceabat’a geçmis olsun diliyorum. Ülkemizin bagimsizlik savasinda son derece önemli bu tarihi yarim adanin en ufak bir kisminin bile zarar görmesi bizim gönüllerimizde büyük yara açiyor maalesef. O yüzden tekraren geçmis olsun diyorum. Insallah çok fazla uzun saatler olmadan iyi haberi verebilecegimizi ümit ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA