Kurtulus Savasi Ruhunu 95 Kilometrelik Yolu Yürüyerek Yasadilar

Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildigi 95 kilometrelik Istiklal Yolu’nda 4 gün süren "Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü" sona erdi.

Kurtulus Savasi Ruhunu 95 Kilometrelik Yolu Yürüyerek Yasadilar
Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde Türk Ocagi önünde 9 Haziran Inebolu Seref ve Kahramanlik Günü’nün 103. yil dönümü kutlamalarinin ardindan baslayan Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü, Kastamonu’da il merkezinde sona erdi. 4 gün boyunca zorlu yollardan geçerek 95 kilometrelik Inebolu-Kastamonu arasindaki Istiklal Yolu’nda yürüyen katilimcilar, Vali Meftun Dalli, Gençlik ve Spor Bakanligi Egitim, Arastirma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardimcisi Ertan Göv, Kastamonu Il Jandarma Komutani Albay Zafer Özden, Kastamonu Il Emniyet Müdürü Kayhan Ay, Gençlik ve Spor Il Müdürü Resat Asrak, ilçe kaymakamlari ile vatandaslar tarafindan il merkezindeki Kisla Parki girisinde karsilandi. Burada yürüyüse katilanlara Kastamonu Il Jandarma Komutanligina bagli jandarma timleri de eslik etti. Ellerinde Türk bayraklari ve Atatürk posterleri ile yürüyüse katilanlara sehir merkezinden geçerken vatandaslar tarafindan konfeti ve çiçekler atildi. Yürüyüs Cumhuriyet Meydani’nda son buldu.

Burada gerçeklestirilen kapanis töreninde Türk Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli F-16 savas uçaklarinca selamlama geçisi yapildi. Kastamonu Il Jandarma Komutanligina bagli komando birliklerince de zeybek oynandi. Komandolarin oynadigi zeybek oyunu vatandaslardan ve yürüyüsçülerden büyük alkis aldi.

Son olarak sanatçi Arzu Akça tarafindan kahramanlik türküleri seslendirdi. Sanatçi Arzu Akça’nin seslendirdigi kahramanlik türkülerine vatandaslar ve yürüyüsçüler de eslik etti. Kapanis programinda Vali Meftun Dalli tarafindan yürüyüse katilanlara katilim belgesi ile madalya takdim edildi.

“Vatanin kurtulusa ermesi için Türk Milleti tarihin her döneminde sayisiz örnekler sergilemistir”

Programda konusan Kastamonu Valisi Meftun Dalli, Istiklal Yolu’nun önemine dikkat çekerek, “Ilimizden ve il disindan yürüyüsümüze katilan, yüregi coskuyla atan vatan evlatlari 103 yil önce oldugu gibi bugünde ayni duygu ve düsüncelerle burada. Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsümüz hayirli olsun. Atalarimizin ruhunu sad etmek, Milli Mücadele inancini gelecek nesillere aktarmak adina kiymetli bir çaba sarf ettiniz. Ayaklariniz dert görmesin. Hepinize tesekkür ediyoruz. Vatan söz konusu oldugunda bütün varligindan geçip, vatanin kurtulusa ermesi için disini tirnagina takan Türk Milleti tarihin her döneminde sayisiz örnekler sergilemistir. Bu örneklerin en güzellerinden birisi de Kastamonu’da yasanan Istiklal Yolu Seferberligidir. Yasadigimiz çagda bazi degerlerimizin asinmaya ugradigindan bahsedenler olabilir ama kesinlikle böyle bir sey oldugunu düsünmüyorum. Türk milletinin evlatlari her zaman ‘söz konusu vatansa, diger her sey teferruattir’ der ve bugüne kadar yaptiginin yeri geldiginde 10 kat daha iyisini, daha güzelini yapar. Geçmiste Sehit Serife Bacilar, Hamamci Kadi Salih Reisler, Halime Çavuslar ortaya çiktigi gibi, günümüzde de Nigdeli Ömer Halisdemir olarak, bazen Elazigli Fethi Sekin olarak, bazen Trabzonlu Eren Bülbül olarak ortaya çikmaya devam edecektir. Zamani geldiginde elinden gelen gayreti gösterip, vatan için sehit olmaktan, gazi olmaktan asla çekinmeyecektir. Yürüyüsümüz herhangi bir kaza, bela yasanmadan tamamlandi” dedi.



“Herkesin el birligiyle bu ülkenin bir araya getirilisinin en büyük örnegi”

Gençlik ve Spor Bakanligi Egitim, Arastirma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardimcisi Ertan Göv ise, “95 kilometrelik Istiklal Yolu Yürüyüsüne Türkiye’nin farkli yerinden gelerek katilan arkadaslari en içten dileklerimle kutlarim. Bakanlik olarak biz 4 yildir bu programa ev sahipligi yapmaya çalisiyoruz. Tabii ki burada en önemli destek Sayin Valimizin ev sahipligi ve belediyelerimizin destekleriyle Kastamonu’da gerçeklestirmekten son derece sevinçliyiz. Buradaki paylasimimiz aslinda hep birlikte hareket ettigimizde neleri basarabilecegimizi, sifirdan bir ülkenin nasil kurulabileceginin en güzel kaniti. Bunu da en zor sartlarda yapabilmis bir milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bu Kurtulus Mücadelesine destek verenleri minnetle yad ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA