UNESCO Adayi Cami Restorasyon Için Gün Sayiyor

Tokat’ta meydana gelen 4,7 ve 5,6 büyüklügündeki depremlerden etkilenen Sulusaray ilçesindeki Malum Seyit Camisi için restorasyon ödenegi Kültür ve Turizm Bakanligi’na aktarildi. Camide kubbe ve duvarlarda olusan çatlaklar nedeniyle yapilacak zemin etüt çalismalarinin arindan duvarlarin sökülüp sökülmeyecegine karar verilecek.

UNESCO Adayi Cami Restorasyon Için Gün Sayiyor


Tokat’ta 18 Nisan 2024 tarihinde meydana gelen depremler sonucunda zarar gören Malum Seyit Camisi için restorasyon çalismalari hiz kazaniyor. Camide yasanan çatlaklar ve hasarlar nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanligi ödenegi caminin restorasyonu için tahsis etti. Caminin sahip oldugu tarihi degeri korumak amaciyla, yakin zamanda ihale sürecinin baslayacagi belirtildi.

Tokat Vakiflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdogan, camide yapilan incelemeler sonucunda çatlaklarin özellikle türbe kisminda yogunlastigini ve caminin güvenligi için ibadete kapatildigini ifade etti.

Restorasyon için hazirlanan yaklasik maliyetin belirlendigini ve projelerin hazirlanarak restorasyonun baslayacagini belirten Erdogan, ihale sürecinin baslamasiyla birlikte zemin etüt çalismalarinin yapilacagini ve duvarlarin durumuna göre restorasyonun sekillenecegini vurguladi.

Erdogan, caminin duvarlarinda meydana gelen ciddi çatlaklar nedeniyle, duvarlarin sökülmesinin gerekip gerekmedigine zemin etüt çalismalarinin sonuçlarina göre karar verilecegini belirterek, ahsap tavana da müdahale gerekebilecegini ancak su anda tavanin herhangi bir hasar görmedigi ifade etti.

Kaynak: İHA