Teleferik Kazasi Davasinda Baskan Mesut Kocagöz Tahliye Edildi

Antalya’da, 1 kisinin öldügü, 7 kisinin yaralandigi teleferik kazasina iliskin Kepez Belediye Baskani CHP’li Mesut Kocagöz’ün de aralarinda oldugu 5’i tutuklu 12 sanigin yargilanmasina, 6. Agir Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Teleferik Kazasi Davasinda Baskan Mesut Kocagöz Tahliye Edildi
Ögleden önce sanik ve avukatlarindan savunma alinirken, müsteki ve avukatlari da ifade verdi. Ögleden sonra yapilan durusmada ise mahkemeye sunulan teknik raporlarla ilgi sanik avukatlari görüs bildirdi. Tahliyeye yönelik savunmasini yapan Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz, mahkemeden asla merhamet dilemedigini belirterek, “Eger bir suçum varsa tutuklamaya devam edin. Ben hastaliklarimi bilerek yola çiktim. Büyük bir ilçeye belediye baskani oldum ve koltugumda 2 gün oturabildim. Kepez benden hizmet bekliyor. Adaletinize güveniyorum. Özgürlügümü istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti kisa bir aranin ardindan ara kararini açikladi.

Mahkeme tutuksuz sanik Suphi Kaplan’in tutukluluguna karar verirken, Serkan Yellice, Okan Erol, Ahmet Bugra Samsunlu ve Serdar Tezcan’in da tutuklulugunun devamina karar verdi. Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz’ü yurt disina çikis yasagi ile tutuksuz yargilanmasina karar veren mahkeme heyeti, durusmayi eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.

Teleferikte olmayan kisilerin müsteki sifatiyla sorusturma dosyasinda yer aldigini belirten sanik avukatlari, dosyada eksik ve hatali raporlamalar yapildigini aktardi. Sanik avukatlari, dijital arsivde bulunan düsük tork uyarilarinin yer aldigi raporlamanin bulunup arastirilmasi istendi. Müsteki Abdullah Karik, olaydan dolayi herkesten sikayetçi oldugunu anlatti. Teleferikle yukari çiktiklari sirada olayin meydana geldigini söyledi.

Ayse Karik ise 23 saat teleferikte mahsur kaldiklarini belirterek, “Yukari istikamette giderken kabin sallandi. Herkes birbirinin üzerine düstü. Sabaha kadar oradaydik. Kisisel ihtiyaçlarimizi göremedik. Çocuklarim vardi. Sikayetçiyim” dedi.

Fatma K. (7) 4 yasindaki kardesi ile birlikte oldugunu ve yaralanmadigini belirterek, “Orada çok korktum” dedi.

Karik ailesi ise olay nedeniyle sikayetçi olduklarini tekrarladi.

Soner ve Havva Yalçin, kimseden sikayetçi olmadigini söyledi.

Ahmet Özcan da kizi Elif adina herhangi bir sikayeti olmadigini ifade etti.

Elif Ö., “Herhangi bir yaralanmam olmadi. Sikayetçi degilim” dedi.

Mahkeme savcisi saniklarin tutukluk hallerinin devamini, tutuksuz sanik Suphi Kaplan’in da tutuklanmasini talep etti.

Asla merhamet dilenmiyorum

Tahliyeye yönelik savunmasini yapan Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz, mahkemeden asla merhamet dilemedigini belirterek, “Eger bir suçum varsa tutuklamaya devam edin. Ben hastaliklarimi bilerek yola çiktim. Büyük bir ilçeye belediye baskani oldum ve koltugumda 2 gün oturabildim. Kepez benden hizmet bekliyor. Adaletinize güveniyorum. Özgürlügümü istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti kisa bir aranin ardindan ara kararini açikladi.

Mahkeme, tutuksuz sanik Suphi Kaplan’in tutukluluguna karar verirken, Serkan Yellice, Okan Erol, Ahmet Bugra Samsunlu ve Serdar Tezcan’in da tutuklulugunun devamina karar verdi. Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz’ü yurt disina çikis yasagi ile tutuksuz yargilanmasina karar veren mahkeme heyeti, durusmayi eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.

Ne olmustu

Konyaalti ilçesinde 12 Nisan’da meydana gelen, 1 kisinin yasamini yitirdigi, 7 kisinin yaralandigi ve mahsur kalan 174 kisinin 23 saatte kurtarildigi teleferik kazasiyla ilgili, teleferik isletmecisi ANET’in önceki Yönetim Kurulu Baskani, mevcut Kepez Belediye Baskani Mesut Kocagöz’ün de aralarinda oldugu 5 kisi tutuklandi. Kocagöz’ün tutukluluguna yapilan itiraz ise reddedildi. Kocagöz’ün avukatlari, tutukluluga tekrar itiraz için bilirkisi raporunu bekledi. Bilirkisi raporunun dosyaya eklenmesinin ardindan savcilik tarafindan hazirlanan iddianame, Antalya 6’nci Agir Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Antalya Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan 36 sayfalik iddianamede, kazada hayatini kaybeden Memis Gümüs dahil olmak üzere, 150 kisi müsteki sifatiyla yer aldi. Ayni iddianamede aralarinda Kepez Belediye Baskani seçilen Mesut Kocagöz, ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Bugra Samsunlu, Okan Erol ve Serkan Yellice’nin de oldugu 12 kisi de süpheli olarak yer aldi. Savcilik, 12 süphelinin, ’Trafik güvenligini taksirle tehlikeye sokma’ ve ’Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlarindan cezalandirilmasini istedi.

Iddianamede, Mesut Kocagöz, Ahmet Bugra Samsunlu, Edip K.B. , Serdar Tezcan, Okan Erol, Serkan Yellice, Suphi K.’nin asli kusurlu; Orhan K, Kazim K., Hüseyin A., Özgür E. ve Aziz A.’nin tali kusurlu oldugunun kabul edilmesi istendi. Savcilik, süphelilerin 27’ser yila kadar cezalandirilmasini istedi. Hazirlanan iddianame, Antalya 6’nci Agir Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Kaynak: İHA