Çalisma Genel Müdürlügü 1. Sektör Bulusmasi Bakan Isikhan Katilimiyla Gerçeklesti

Çalisma ve sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, sektörler temsilcileriyle bir araya gelmek ve çözüm odakli istisarelerde bulunmak adina Bakanlik tarafindan düzenlenen ‘Çalisma Genel Müdürlügü 1. Sektör Bulusmasi Programi’na katildi.

Çalisma Genel Müdürlügü 1. Sektör Bulusmasi Bakan Isikhan Katilimiyla Gerçeklesti
Çalisma ve sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, ‘Çalisma Genel Müdürlügü 1. Sektör Bulusmasi Programi’ çerçevesinde tekstil, giyim ve deri sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ev sahipliginde gerçeklesen programda, is gücü piyasalarinin geçmisten gelen yapisal sorunlarinin çözülmesi, gelecekte karsilasilmasi muhtemel güçlüklerin ve firsatlarin bir arada degerlendirilerek, sektörlerde istihdami gelistirecek ortak bir aklin gelistirilmesi amaçlandi.

Programda bir açilis konusmasi gerçeklestiren Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Türkiye olarak içeride ve disarida yasanan birçok sorun ve engele ragmen, ’Türkiye Yüzyili’ yürüyüslerinin emin adimlarla sürdürmenin gayreti içerisinde olduklarini dile getirdi.

Bu süreçteki en önemli aracin ise ekonomik kalkinma ve üretim süreci olduguna dikkati çeken Isikhan, “Geçmiste, gerek içeride; gerekse disarida ve bölgemizde yasanan sorunlarin, ilerleyisimizi sekteye ugrattigi dönemler olmustur. Ancak bunlardan hiçbiri, uzun vadeli hedeflerimize ulasmamiza engel teskil etmemistir. Ekonomiye ve çalisma yasamina iliskin devam eden bu basarili ilerleyisin korunabilmesi ve Türkiye Yüzyili vizyonuyla ileri tasinabilmesi için; çalismalarimizi çok yönlü ve etkili is birlikleriyle yürütmek bizim için büyük önem arz etmektedir” diye konustu.

“Kisa Çalisma Ödenegi’nden yararlanmak için gereken gün prim ödeme sartini 450’e güne düsürdük”

Bakan Isikhan, hayata geçirdikleri yeni düzenlemelerde, dogal afetler, küresel krizler gibi çalisma hayatina risk olusturabilecek gelismelerin etkisini en aza indirmek için çalismalar yaptiklarini belirterek, “Bu kapsamda bugün Resmi Gazete’de yayimlanan Kisa Çalisma Ödenegi Yönetmeligi’nde yaptigimiz degisikliklerde de bu hassasiyeti gözettik. Yapilan degisikliklerden birkaç tanesini sizlerle paylasmak istiyorum. Kisa Çalisma Ödenegi’nden yararlanmak için gereken son 3 yilda 600 gün prim ödeme sarti 450’e güne düsürdük. Uygulamanin sigortali bakimindan 4 haftadan kisa olabilmesinin istisnalarini düzenledik. Yaptigimiz bu düzenlemelerle her sart ve sartta isverenlerimiz ve çalisanlarimiz arasindaki dengeyi koruyarak hareket ettigimizi de belirtmek isterim” seklinde konustu.

“Ülkemizin gelecegi adina tas üstüne tas koyan herkes, bizim paydasimizdir”

Etkili is birlikleri için özellikle; is gücü piyasalarinda karsilasilan güçlükler ve bunlarin asilmasi için yapilmasi gerekenler konusunda; sektör temsilcileriyle bilgi ve görüs alisverisinde bulunmanin önemine vurgu yapan Isikhan, “Çalisan, üreten, ülkemizin gelecegi adina tas üstüne tas koyan herkes bizim paydasimizdir, yol arkadasimizdir. Tüm sektörlerde isgücü arz ve talebinin eslesmesi noktasinda karsilasilan güçlüklerin tespit edilerek, istihdamin gelistirilmesine yönelik sonuç odakli politikalarin belirlenmesi, Bakanligimizin en temel amaçlarindan birisidir” ifadelerine yer verdi.

“Is gücü piyasalarinin yapisal sorunlarini çözmek için sektör temsilcilerimizle bir araya gelmeyi planliyoruz”

Bakanlik olarak ‘Sektör Bulusmalari’ ile ekonomide ve istihdamda öne çikan sektörlerin temsilcileriyle bir araya gelmek ve çözüm odakli istisarelerde bulunmak amaciyla yeni bir çalisma baslattiklarini ifade eden Isikhan, “Bu amaç dogrultusunda, is gücü piyasalarinin geçmisten gelen yapisal sorunlarini çözmek, gelecekte karsilasilmasi muhtemel güçlükleri ve firsatlari bir arada degerlendirerek, sektörlerde istihdami gelistirecek ortak aklin gelistirilmesi için sektör temsilcilerimizle bir araya gelmeyi planliyoruz” seklinde konustu.

“Istihdam sayisi geçen yila göre 1 milyon 240 bin kisi artarak 32 milyon 266 bin kisiye yükseldi”

Isikhan, istihdamda ve isgücünde tarihi verileri yakaladiklari bir sürecin içerisinde olduklarini belirterek, yapilan reformlarin etkisini hizli bir sekilde gördüklerini dile getirdi. Bu çerçevede TÜIK tarafindan Nisan ayi isgücü verileri açiklandigini da hatirlatan Isikhan, “Issizlik oraninda Kasim 2012’den bu yana, 11,5 yilin en iyi seviyesine ulasmis durumdayiz. Issizlik orani aylik bazda 0,1 puan, yillik bazda ise 1,5 puan azalarak yüzde 8,5’e geriledi. Issiz sayisi da 484 bin kisi azaldi. Istihdam sayisi geçen yila göre 1 milyon 240 bin kisi artarak 32 milyon 266 bin kisiye yükseldi. Istihdam orani da 1,5 puan artarak, yüzde 49 olarak gerçeklesti. Genç ve kadinlarda da son yillarin en iyi seviyelerine ulastik. Genç issizlik verisi, 2005 yilindan bu yana en düsük seviyede olmustur. Kadinlarda ise yillik bazda issizlik 2,9 puan azalarak yüzde 11,1 olarak gerçeklesmistir” degerlendirmesinde bulundu.

Tekstil sektörünün Türkiye için hem ekonomik hem de stratejik öneme sahip oldugunu da vurgulayan Isikhan, ekonomiye sagladigi katma deger, ihracat potansiyeli ve istihdam kapasitesi ile Türkiye’nin kalkinmasinda önemli bir rol oynadigini da sözlerine ekledi.

Isikhan, Türkiye’de yaklasik 1 buçuk milyon insanin geçimini tekstil sektörü araciligiyla sagladigini aktararak, hem dogrudan hem de dolayli istihdam imkanlarinin tekstil sektörün sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettigini gösterdigini kaydetti.

Birçok sektör temsilcisinin katilim sagladigi program, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan’in konusmasinin ardindan basina kapali olarak devam etti.
Kaynak: İHA