Uluslararasi Urla Enginar Festivali Basladi

Uluslararasi Urla Enginar Festivali, 10’uncu kez misafirlerini agirlamaya basladi. Kortej yürüyüsü ve resmi törenle açilan festivalde konusan Urla Belediye Baskani Selçuk Balkan, “Bu festival bir Urla hikayesidir. Bu hikayeyi çiftçilerimiz, asçilarimiz yazdilar” dedi.

Uluslararasi Urla Enginar Festivali Basladi
Bu yil 10’uncusu düzenlenen Uluslararasi Urla Enginar Festivali kortej yürüyüsü ve açilis töreniyle ziyaretçilerini agirlamaya basladi.

Üç gün boyunca renkli ve coskulu programlarla devam edecek olan festival pazar günü sona erecek. Festivalin ilk gününde Urla Jandarma Kavsagindan Cumhuriyet Meydanina dogru yapilan kortej yürüyüsü ve törene Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay, CHP Genel Baskan Yardimcilari Deniz Yücel ve Gülsah Deniz Atalar, Urla Belediye Baskani Selçuk Balkan, Urla Kaymakami Mustafa Gözlet, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kurulusu temsilcileri, oda baskanlari, çiftçiler ve çok sayida vatandas katildi.

Urla Jandarma Kavsagindan Cumhuriyet Meydanina kadar kalabalik bir kortejle belediye binasina kadar yürüyen grup ardindan korteje katilan çiftçileri, üreticileri ve STK’larin geçisini izleyerek selamladi. Kortej geçisinin ardindan resmi açilis törenine geçildi. Festivalin açilisinda konusan Urla Belediye Baskani Selçuk Balkan, festivalin tüm Urlalilarin emegi olduguna dikkat çekerek, "Enginarin hikayesini bugün yeniden daha güçlü ve daha lezzetli yazmanin heyecanini yaziyoruz. Bu festival bir Urla hikayesidir. Bu hikayeyi çiftçilerimiz, asçilarimiz yazdilar. Bu festivalde Ahmet amcanin Fatma teyzenin alin teriyle topladigi ürünlerin tadina bakacaksiniz. Birbirinden farkli lezzetlerle bulusacaksiniz. Bu festivalde stantlari basinda 100’den fazla enginar üreticimiz sizleri agirlayacak. Urla’da toplam bin 900 ton enginar üretiliyor” diye konustu.



"Topragimiz üreticide kalsin"

Festivalin temel amacinin üretimde kalkinma oldugunun altini çizen Balkan, “Bu festival bizlere atalarimizin mirasi. Asil amacimizin, alacagi ile verecegini denk getirmeye çalisan esnafimizin yüzünü güldürmek için oldugunu bilmeliyiz. Bu festivalin asil amacinin; üreticimizin alin teriyle okuttugu çocuklari için oldugunu bilmeliyiz. Bu festivalin asil amacinin; topraktan sofraniza aracisiz saglikli ürünler götürecek olan sizler için oldugunu bilmeliyiz. Bu bereketli topraklar bizlere asirlardir Yarimadaya özgü çok özel tarim ürünleri armagan ediyor. Enginarimiz, kinali bamyamiz, susuz kavunumuz, çilegimiz, kuskonmazimiz, üzümümüz, otlarimiz, hurma zeytinimiz ve çok daha fazlasi Bu cografya bize çok cömert davraniyor. bizim görevimiz de bu cografyaya ve tarim arazilerimize sahip çikarak gelecek nesillere birakmaktir. Biz istiyoruz ki, bizim topragimiz üreticide kalsin. Tarim arazilerimizi korumak, sürdürülebilir kirsal kalkinma politikalari gelistirip, pazar payimizi büyütmek en büyük hedeflerimizden biri. Amacimiz katma degeri yüksek pazar payi olan ürünler yetistirmek. Bizim amacimiz, enginar gibi anlatacagimiz yeni hikayeler yazmak. Bugüne kadar yanlis tarim politikalari yüzünden topragina küsen çiftçimizin ekonomisine can suyu saglamak boynumuzun borcu. Ülke kalkinmasi yerelden baslar diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan giderek kooperatiflerimizi desteklemek bizim boynumuzun borcudur. Ülkemizi kalkindiracak politikanin üretim politikasi asikarken bizler ürünlerimizi ithal etmek yerine kendimiz yetistirecegiz” dedi.



"Selçuk Baskanimizi tebrik ediyorum"

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay ise Urla’nin kayyumdan alindigina dikkat çekerek basladigi konusmasinda sunlari söyledi:

"Bizler kisa bir süre önce Izmir’imize hizmet etmeye talip olduk bunu yaparken en önemli amaçlarimizdan biri kentimizi bir demokrasi kenti yapmakti. Binalarin depreme dayanikliligi nasil saglam bir temel üzerine insa edilmesine bagliysa bizim de belediyeler olarak alacagimiz yol demokrasi zeminine baglidir. Selçuk Baskanimizi tebrik ediyorum. Bizler de Büyüksehir Belediyesi olarak tüm çalisanlarimizla birlikte Izmir’in tüm ilçelerinin yaninda olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

"Urla dayanisma ile kalkinmaya devam edecek"

Festivalin Urla ekonomisine olan katkisina da deginen Baskan Tugay, “Güzel Izmir’imize hizmete talip oldugumuzda temel hedeflerimizden biri Izmir’i kalkinmada örnek bir kent yapmakti. Bu hedefe kültürel, sosyal, güvenlik ve ekonomik boyutlariyla bir bütün olarak ulasabiliriz. Urla’ya baktigimizda sunu görüyoruz. Uzun yillardir uygulanan yanlis politikalar sonucu çiftçimiz artik topragini ekip biçmekte zorlanmaktadir. En temel gidalarimiz bile ithal ediliyor. Ama sartlar ne kadar zor olursa olsun bu zor sartlara ragmen Uluslararasi Urla Enginar Festivali bugün 10 yasinda. Üretiyorlar. O ürünler ehil ellerde inanilmaz lezzetlere dönüsüyorlar. Festival, Urla’nin taninirligini uluslararasi boyutta artiriyor. Sehrimizin turizm hacmi artiyor, satis kapasitesi artiyor. Urlali esnafimizin yüzü gülüyor. Urla bir dayanisma içinde kalkinmaya devam edecek. Saha kalkmada Izmir’in öncü ilçelerinden biri olacak. Sorunlarimizi biliyoruz. Izmir’in parlayan yildizi Urla için çalismalar yapiyoruz. Bugüne kadar yarim kalan her isi tamamlamakta kararliyiz” seklinde konustu.

Urla Ziraat Odasi Baskani Muharrem Uslucan da zorlu ekonomik sartlara ragmen üretime devam eden çiftçilerin ülkede umudun artmasina katki sagladigini belirtti.

Kaynak: İHA