Ormana Atilan Çöpler Tek Tek Toplandi

Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli Orman Genel Müdürlügü tarafindan 81 ilde orman yanginlarini önlemek amaciyla düzenlenen "Orman Benim" kampanyasinda ormana atilan çöpler toplandi.

Ormana Atilan Çöpler Tek Tek Toplandi
Türkiye genelinde 81 ilde Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli Orman Genel Müdürlügü tarafindan orman yanginlarini önlemek maksadiyla düzenlenen "Orman Benim" kampanyasi çerçevesinde, ormana atilan çöpler toplandi. Etkinlige Vali Yardimcisi Mustafa Kiliç, Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Simsek, Yildirim Kaymakami Metin Esen, Yildirim Ilçe Emniyet Müdürü Sakip Yalta, sivil toplum kuruluslari ve gönüllü vatandaslar katildi.

Iklim degisikligi ve küresel isinmanin etkisiyle orman yanginlarinin arttigini belirten Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Simsek, "Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de artan orman yanginlari ile mücadele çalismalarinda önceligimiz, yangin öncesi önleyici tedbirlerdir. Yanginin çikmamasi en iyi tedbirdir. Son 10 yilin yangin istatistiklerine baktigimizda çikan orman yanginlarinin yüzde 90’inin insan kaynakli çiktigi görülmektedir. Yanma olayi oksijen, isi ve yanici maddenin uygun miktarlarda olmasi ile meydana gelmektedir. Yangin basladiktan sonra yanginin siddetini arttiran veya azaltan en büyük etken yanici madde miktaridir. Yanici madde çok olursa büyük yanginlar ile karsilasmaktayiz. Bakimli ve temiz ormanlarda yanici madde miktari azaldigindan yangini büyümeden kontrol altina alabilmekteyiz. Orman içi ve bitisigindeki yol kenarlarinda, tarim arazileri ve yerlesim yerleri kenarlarindaki ormanlarda yanici maddenin azaltilmasi, çöplerin temizlenmesi, orman yanginlarinin olumsuz etkilerinin azaltilmasini saglamaktadir. Bugün burada ormanin içerisindeki çöpleri ve dallari temizleyerek yanici madde miktarini azaltacagiz" seklinde konustu.

Vatandaslar ellerinde çöp posetleriyle ormanlik alana girerek çöpleri tek tek topladi.
Kaynak: İHA