Ordu'da Büyüksehrin 'Alim Garantisi' Üretmeye Tesvik Etti

Ordu Büyüksehir Belediyesi’nin tarim ve hayvancilikta uyguladigi alim garantisi, üreticiye güven veriyor. Büyüksehrin tarim alaninda sagladigi bu güven ile farkli alanlarda da yeni üretim sahalari olusuyor.

Ordu'da Büyüksehrin 'Alim Garantisi' Üretmeye Tesvik Etti
Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 2019 yilinda göreve gelmesi ile ‘Kendi Kendine Yeten Sehir’ sloganiyla baslattigi tarimsal destekler devam ediyor. Desteklerin yani sira üretilen her degere sahip çikan Büyüksehir Belediyesinin alim garantisi üreticilere hem güven veriyor, hem de yeni alanlarda üretime tesvik ediyor.

Hayvanciligin temel geçim kaynagi oldugu Mesudiye ilçesi Üçyol Mahallesi’nde ikamet eden Celalettin Yalman, kendi sermayesi ile 2 bin kaz civcivi alarak yetistirmeye basladi.

Yalman’i bu sektöre iten en önemli tesvik ise Ordu Büyüksehir Belediyesinin alim garantisi sözü oldu.

“Büyüksehrin verdigi güven ile bu isi severek yapiyoruz”

Kendi kurdugu tesiste kaz yetistiriciligini sürdüren Yalman, Ordu Büyüksehir Belediyesi’nin kendilerine güven verdigini söyledi.

Gelecek yillarda kaz sayisini arttirmak istediklerini aktaran Yalman, “Belediye Baskanimiz Dr. Mehmet Hilmi Güler’in son yillarda tarim ve hayvanciliga verdigi destekleri herkes biliyor. Ben de kaz üretimi ile ilgili birkaç yildir arastirma yapiyordum. Fakat en önemli sorun pazar sorunu oluyordu. Bunun üzerine Büyüksehir Belediyemizin bize alim garantisi sözü vermesi bize güven verdi ve biz de bu ise basladik. Su anda 2 bin bas civciv ile bu ise girdik. Insallah bu yil bir baslangiç oldu. Gelecek yil bu rakami 5 bine çikarmak istiyoruz. Büyüksehir Belediyemizin verdigi güvenle zevkle bu isi yapiyoruz” diye konustu.



“Üretici kazi istedigi fiyata istedigine satacak, eger satamazsa Büyüksehir alacak”

Büyüksehir Belediyesi Tarim ve Hayvancilik Hizmetleri Dairesi Baskani Ethem Gözkonan, Yalman’in yeni üreticilere örnek olmasini istediklerini belirtti.

Alim garantisinin üretici için önemli bir güvence oldugunu aktaran Gözkonan,“Büyüksehir Belediyemizin kurdugu kanatli kesimhanesinde kaz kesimi ve alimi ile ilgili saglayacagimiz alim garantisi dogrultusunda üreticimiz kaz yetistiriciligine kendi imkanlari ile yatirim yapti. Biz de bu süreçte her zaman yaninda olmayi sürdürüyoruz. Kendisinin yeni üreticilere örnek olmasini istiyoruz. Bu kazlarin yetistigi sonbahar döneminde kazlarin satis fiyatinin bin 500- 2 bin TL arasinda olmasini tahmin ediyoruz. Kazlarda otlatma imkani da var. Bu durum maliyetleri de düsürecek. Bir diger husus da bizimle bir anlasmasi yok. Üreticimiz istedigi yere satabilir, eger satamazsa biz alim garantisi veriyoruz. Dolayisiyla bu durum üreticilerimize önemli bir güven veriyor” ifadelerine yer verdi.

1 kazdan 4-5 çesit gelir saglaniyor

Kaz yetistiriciliginde üreticiler kuluçkalik yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satisiyla büyük oranda gelir elde ediyor. Kaz eti, kaz cigeri yemek sektöründe oldukça tercih edilirken, kaz tüyü tekstil endüstrisinde kullanilan degerli bir ürün olarak ön plana çikiyor.
Kaynak: İHA