'Yaza Formda Girmek Için Haftada 150 Dakika Yürüyün'

Yaz mevsimine formda girmek adina simdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektigini belirten Diyetisyen Melike Aslihan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulasin. Hareketinizi artirin ve haftalik minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiginiz meyvelerin porsiyon miktarina dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanin” dedi.

'Yaza Formda Girmek Için Haftada 150 Dakika Yürüyün'


Yeterli ve dengeli beslenmenin sagligin temeli oldugunu ancak bunun nasil saglandigi konusunda bilgi kirliligi oldugunu ifade eden VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Diyetisyen Melike Aslihan Kara, “Beslenme açlik duygusunu bastirmak, karin doyurmak ya da caninin çektigi seyleri yemek içmek degildir. Besin ögeleri vücudun ihtiyaç duydugu düzeyde alinamadiginda yetersiz beslenme olusur. Beslenme; sagligi korumak, gelistirmek ve yasam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapilmasi gereken bir davranistir” seklinde konustu.



“Insan 50’ye yakin besin ögesine gereksinim duyar”

Insanin yasami için 50’ye yakin besin ögesine gereksinimi oldugunun altini çizen Diyetisyen Kara, “Insanin saglikli büyüme ve gelismesi, saglikli ve üretken olarak uzun süre yasamasi için bu ögelerin her birinden günlük ne kadar alinmasi gerektigi belirlenmistir. Bu ögelerin herhangi biri alinmadiginda ya da gereginden az ya da çok alindiginda, büyüme ve gelisme engellenir, saglik bozulur. Gereginden fazla besin tüketilirse, çok alinan bazi ögeler vücutta yag olarak depolandigindan saglik için zararli olur. Bu duruma dengesiz beslenme denir. Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme egitimi ile saglikli beslenme bilincinin kazandirilmasi büyük bir önem tasir” ifadelerini kullandi.

“Dengeli beslenen kisiler sik hastalanmaz”

Yeterli ve dengeli beslenen kisilerin belli özellikleri oldugunu dile getiren Diyetisyen Kara, bunlari söyle siraladi: “Dengeli beslenen kisi saglam ve saglikli bir görünüstedir. Hareketli ve esnek bir bedene, muntazam bir cilde, canli ve parlak saçlara ve gözlere, kuvvetli, gelisimi normal kaslara sahiptir. Ayrica çalismaya istekli kisilige, boy uzunluguna uygun vücut agirligina, normal zihinsel gelisme, sik sik hasta olmayan bir yapiya da sahiptir.”

“Sürekli bas agrisi dengesiz beslenme isareti”

Yetersiz ve dengesiz beslenenlerin hareketlerinin de agir ve isteksiz oldugunu isaret eden Diyetisyen Kara, “Dengesiz beslenenler sagliksiz genel görünüste (asiri zayif veya sisman), pürüzlü, kuru, sagliksiz cilt yapisina, sisman veya çok zayif vücut yapisina, sik sik bas agrisindan sikâyet eden, istahsiz, yorgun, isteksiz bir yapiya sahiptir” dedi.



“Yaza formda girmek için beslenme önerileri”

Yaz mevsimine formda girmek adina beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Kara, dikkat edilmesi gerekenleri söyle anlatti:

“Su içmeyi ihmal etmeyin ve günlük 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulasin. Her zaman hareketinizi artirin ve haftalik minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Mutlaka bir diyetisyen gözetiminde ideal kilonuza ulasin. Medyatik ve bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Yazin tüketilen meyvelerin porsiyon miktarina dikkat edin. Kronik hastaliginiz yoksa taze meyve -sebze sulari tüketin. Probiyotiklerin gücünden faydalanin. Kendinize mutlaka hobi ve aktivite edinin.”

“Yesil egzersiz kronik agriya, fiziksel ve mental sagliga iyi gelir”

Günümüzün dijitallesen dünyasinda günlük islerimiz fiziksel olarak hareket etmeksizin kolay bir sekilde gerçeklestirilebilse de, fiziksel aktiviteden yoksun bir yasam tarzinin birçok hastaligi da beraberinde getirdigini isaret eden Diyetisyen Kara, su önerilerde bulundu: “Fiziksel aktivitenin vücudun bütün sistemleriyle iliskili oldugu ve birçok hastaligin tedavisinde destekleyici rolü bilimsel olarak kanitlanmistir. Son zamanlarda ‘yesil egzersiz’ olarak adlandirilan ve insan sagligina daha çok olumlu katkida bulunan, dogal ortamda gerçeklestirilen fiziksel aktivite yesil egzersiz olarak adlandirilmaktadir. Yesil egzersizin kronik agriya, fiziksel ve mental sagliga olumlu etkileri vardir. Kolay erisilebilen, biyoçesitliligi fazla olan dogal ve hos ortamlarda vakit geçirmenin fizyolojik, psikolojik ve sosyal refahi sagladigi, yasam kalitesinin artmasinda etkili oldugu görülmektedir. Yesil egzersiz ayrica insanlarin çevreye karsi olumlu tutumlarinin da gelismesine katki saglamaktadir. Yapilan çalismalarda yesil egzersizin psikolojik, hormonal ve nöroimmünolojik çok boyutlu yararlar sagladigi, biyopsikososyal yaklasimla uyumlu bir yöntem oldugu açikça görülmektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilir sagliga ve çevreye katkisi olan bu egzersiz yaklasiminin yesil egzersiz reçeteleri, dogal ortamlarin korunmasi, kanita dayali arastirmalar ve tesviklerle daha çok desteklenmesi gerektigi ortaya konmustur.”

“Bahar aylarinda tüketilebilecek sebze ve meyve önerileri”

Bahar aylarinda tüketebilecegimiz saglikli sebze ve meyve önerilerinde bulunan Diyetisyen Kara, “Hücrelerin yenilenmesi, dokularin onarimi, hastaliklara karsi direnç saglamasi gibi sayisiz faydasi ile sebze ve meyveler her daim beslenmemizde öncelik kazaniyor. Ilkbaharda tüketebilecegimiz bazi önemli sebze ve meyveler havuç, enginar, turp, bezelye, kuskonmaz, maydanoz, marul, roka, taze yesillikler, bakla, taze sogan, taze sarimsak, kiraz, çilek, erik, elma, yenidünya ve çagladir” dedi.



Diyetisyen Kara, yaza formda girmek isteyenlerin tercih edebilecegi metabolizma hizlandiran çay ve çorba tarifini ise su sekilde paylasti:

“Zencefilli metabolizma çayi”

“Malzemeler: 1 litre su, 1 nohut tanesi büyüklügünde zencefil, 4-5 dilim elma, 1 top karabiber, 1 adet karanfil, limon dilimleri

Hazirlanisi: Tüm malzemeleri dograyip suda 10 dakika dinlendirip, yemeklerden 20 dakika sonra gece ara ögününde tüketin.”

“Metabolizma hizlandiran kabak çorbasi”

Malzemeler: 2 orta boy kabak, 1 adet sogan, 1 dis sarimsak, 1 orta boy domates, 1 yemek kasigi zeytinyagi, tuz, karabiber.

Hazirlanisi: Küçük dogranmis sogan, sarimsak, kabak 1 yemek kasigi zeytinyagi ile pisirin. Malzemeler yumusayinca üzerine rendelenmis domates ekleyin. Domates pisince üzerine 5 bardak su koyun. Su kaynayinca en son üzerine küçük dogranmis dereotu ve maydanoz ilave edin. Sicak servis yapip tuz ve karabiber ekleyip afiyetle tüketebilirsiniz.”
Kaynak: İHA