Özel Sektörün Sorunlarini BTÜ Çözüyor

Sektörlerin karsilastiklari problemleri çözmek için harekete geçen Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) “Sorun Çözüm Pazari” tanitim toplantisini otomotiv sektörünün temsilcileriyle yapti. Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen formatin toplantisinda firma temsilcileri memnuniyetlerini ve beklentilerini aktarirken, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, “Özel sektörün karsilastigi tüm sorunlarin çözümü, BTÜ elinden olacak” dedi.

Özel Sektörün Sorunlarini BTÜ Çözüyor
Akademik akli özel sektörle bulusturmak amaciyla pek çok proje üreten Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) simdi de sektörlerin sorunlarini çözmek için kollari sivadi. ‘Sanayiyi güçlendiren, sanayiden güç alan üniversite’ hedefiyle “Sorun Çözüm Pazari” formatini gelistiren BTÜ, burada sektörün yürüttügü Ar-Ge, Ür-Ge, tasarim, üretim, inovasyon, test-analiz, kalite gibi mevcut süreçlerinde karsilastiklari problemlere çözüm önerileri getirecek. Bu çerçevedeki ’Sorun Çözüm Pazari’nin tanitimi Bursa’nin en güçlü oldugu alanlardan otomotiv sektörüyle basladi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanik ve Prof. Dr. Baris Tamer Tonguç ile Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayse Bedeloglu, ulusal ve uluslararasi çapta faaliyet gösteren otomotiv firmalarinin temsilcileri ile bir araya geldi. Mimar Sinan Yerleskesi Turkuaz Salon’da gerçeklestirilen bulusmada, firma temsilcileri tek tek söz alarak sektörde karsilastiklari sorunlari ve BTÜ’den beklentilerini dile getirdi.

Sektörlerin yol haritasi is birligiyle belirlenecek

Otomotiv sektörü temsilcileriyle yapilan bulusmada konusan Rektör Naci Çaglar, ’Sorun Çözüm Pazari’nin amacinin sorunlari çözmek veya iyilestirme önerilerini üniversite-sektör is birligi çerçevesinde birlikte gelistirmek ve yol haritasini belirlemek oldugunu söyledi.

BTÜ’nün her zaman özel sektörün sesine duyarli oldugunu ve bu yönde çalismalar yürüttüklerini vurgulayan Rektör Çaglar, ’Sorun Çözüm Pazari’ ile is birligini daha da sistematiklestireceklerini belirtti.

’Sorun Çözüm Pazari’ ile yapilabilecek is birliklerinden bahseden Rektör Çaglar, “Sizlerin iletecegi sorunlara karsilik teknik danismanlik verebilir, ortak projeler gerçeklestirebiliriz. Yine bu sorunlari lisansüstü tez çalismalari ve verebilecegimiz egitim hizmetleri ile asabiliriz. Bu tanitim bulusmamizda elde ettigimiz verilerle, otomotiv sektörümüzün ’Sorun Çözüm Pazari’ organizasyonunu haziran ayi ortalarinda baslatacagiz. Diger tüm sektörlerimiz ile de ’Sorun Çözüm Pazari’ organizasyonlarina devam ederek, bilimsel yetkinligimizi özel sektöre aktarmak istiyoruz” dedi.

Nitelikli is gücü, verimlilik ve rekabet artisi

’Sorun Çözüm Pazari’ sayesinde sektörlerin pek çok kazanim elde edeceginden bahseden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Çaglar, “Üniversite-sanayi is birligi sayesinde nitelikli is gücü, verimlilik artisi, maliyetlerin azalmasi, rekabet avantaji, yeni fon kaynaklari, teknoloji transferi saglanabilecek. Bunlarin yaninda sektör çalisanlari tarafindan sektör sorunlarina yönelik lisansüstü tezler yapilmasinin önü açilacak. Sorunlarin çözümünde bilimsel bakis açisinin içe dönmesi ile de Ar-Ge imkanlari gelistirilebilecek. Böylelikle özel sektörün karsilastigi tüm sorunlarin çözümü, BTÜ elinden olacak” diye konustu.

Otomotivin sorunlari: yesil dönüsüm, enerji verimliligi, teknik sorunlar

Rektör Çaglar’in konusmasinin ardindan tek tek söz alan otomotiv firma temsilcileri, Bursa Teknik Üniversitesi masasi etrafinda sorunlarin çözülecek olmasinin çok önemli ve degerli oldugunu söyledi.

Özellikle teknik alanda ve uluslararasi projeler konusunda problemler yasadiklarini belirten firma temsilcileri, BTÜ öncülügünde bu sorunlarin çözülebilecegini ifade etti.

Firma temsilcileri; AB proje destekleri, yesil dönüsümün saglanmasi, karbon ayak izi, yeni projelerin hayata geçirilmesi ve bunlarin sürdürülebilmesi, elektrikli araçlarin agirliginin azaltilmasi, enerji verimliligi yönetimi, yapay zekâninotomotiv sektörü sürecine dâhil edilmesi gibi sorunlarin çözümünde is birligine ihtiyaç duyduklarini kaydetti.

Rektör Çaglar ve ekibine tesekkür eden otomotiv firma temsilcileri, sorunlarinin çözümü için bulusmayi sabirsizlikla beklediklerini de ifade etti.

Ilki otomotiv sektörüyle baslayan ’Sorun Çözüm Pazari’nin toplantilari farkli sektörlerle de devam edecek. Toplantilarin ardindan her firma ya da konu özelinde ayri masalar olusturulacak. Çözüm masalari olusturulurken, firmanin ya da konunun sorununa yönelik uygun akademisyenlerin belirlenmesi saglanacak. Akademisyenler ve firma temsilcileri çözüm masasinda bulustuktan sonra bir takvim olusturulacak, takvime göre sorunlarin çözümü için gelistirilecek projelerle aksiyon alinmasi saglanacak. Bu süreç BTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafindan takip edilecek.
Kaynak: İHA