Baskan Sadi Özdemir Nilüfer'de Kadina Bakis Açisini Anlatti

Gelecege Yön Veren Kadinlar Zirvesi’nde konusan Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, Nilüfer’de kadinlari yönelik hayata geçirmeyi planladigi projeleri ve bakis açisini anlatti. Kadinlarin ev disinda kültürel ve sosyal hayat için daha çok Nilüfer’i tercih ettiklerini belirten Özdemir, burayi güvenli gördüklerini aktardi.

Baskan Sadi Özdemir Nilüfer'de Kadina Bakis Açisini Anlatti
Bursa Is Kadinlari ve Yöneticileri Dernegi’nin (BUIKAD) Bursa Büyüksehir Belediyesi destegiyle düzenledigi “Gelecege Yön Veren Kadinlar Zirvesi”, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklesti. Programa Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir esi Nuray Özdemir ile birlikte katildi.

Is dünyasi ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin katildigi program gün boyu sürdü. Üç oturumdan olusan programin açilisinda konusan BUIKAD Yönetim Kurulu Baskani Seyda Sençayir, kamusal hayatta, yerel yönetimlerde ve sektörde gelistirdikleri is modelleriyle ilham kaynagi olan yöneticileri dinleyeceklerini söyledi.



‘Kamusal Hayatta Kadinin Yeri, Yerel Yönetimlerin Kadin Istihdamina ve Gelisimine Katkisi’ konu baslikli 1’inci oturuma geçildi. Gazeteci Yazar Banu Sen’in moderatörlügünü yaptigi programda konusan Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, seçimlerden önce ‘Yerel Yönetimlerde Esitlik Politika Belgesi’ imzaladiklarini hatirlatarak, belediyeye ise alimlarda önceligin kadinlarda oldugunu hatirlatti. Belediyenin idari yapilanmasinda da bu konuya dikkat ettiklerini açiklayan Özdemir, 7 baskan yardimcisindan 4’ünün, 30 müdürden de 17’sinin kadin oldugunu dile getirdi. Belediyede çalisan memurlarda yüzde 34, genelde ise yüzde 28 kadin çalisanin istihdam edildigini belirten Özdemir, belediye meclisinde de kadin ve genç oraninin önceki döneme göre yükseldigine isaret etti.

Kadinlarin ev disinda eglence, kültürel veya sosyal aktivite gibi faaliyet yapacaklari zaman daha çok Nilüfer’i tercih ettiklerini belirten Özdemir, burayi güvenli gördüklerini ifade etti.

Kadinlarin kendilerini daha özgür ve rahat hissetmeleri için çabaladiklarini ifade eden Özdemir, bunun için de görev süresi boyunca çalisacagini vurguladi.

Türkiye’de kadina yönelik siddetin fazla oldugunu belirten Sadi Özdemir, ancak haber olunca bu tarz konularda farkindalik olustugunu söyledi.

Kadinlara destek olabilmek adina Nilüfer Belediyesi bünyesinde ‘Esitlik Birimi’ olusturduklarini söyleyen Özdemir, siddet magduru kadinlarin hukuki ve psikolojik destegini üstlendiklerini dile getirdi. Özdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Günü’nde ve 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günleri’nde yapilacak etkinliklere katilmak isteyen kadin çalisanlari idari izinli saydiklarini da belirtti.

Kadinlarin ekonomik açidan güçlendirmek için bir bakis açisi sunduklarini da anlatan Özdemir, özellikle tarim alaninda ürettiklerini pazarlayacak ortamlar olusturmaya çalistiklarini aktardi. Kent Bostanlari’nda da ürünlerin satildigini hatirlatan Özdemir, tarimda çalisan kadinlarin ürünlerinin satisi ile ilgili Nilkoop araciligiyla destek saglayacaklarini da ekledi.

Kadinlarin is yasami içinde kalmalarini önemsediklerinin altini çizen Özdemir, Mahalle Çocuk Bakim Evleri ile anne olan kadinlara destek olmak istediklerini dile getirdi. Egitim alan kiz ögrencilerin barinma sorununa yönelik çalistiklarini da ifade eden Özdemir, kiz ögrenci yurtlari yapmak istediklerini aktardi. Özdemir, yeni bir kadin siginma evi açmak istediklerini de projeleri arasinda dile getirdi.

Nilüfer’in Kadin Çocuk Akademileri’nde hem kadinlarin, hem çocuklarin egitim aldiklarini ifade eden Özdemir, mahallelerdeki kadin derneklerini güçlendirmek ve daha çok üretime katmak istediklerini söyledi.



Oturumda Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Edirne Belediye Baskani Avukat Filiz Gencan Akin, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz ve Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç da projeleri ve yaptiklari çalismalardan bahsetti. Programin sonunda konusmacilara tesekkür belgesi verildi.

Program çerçevesinde ‘Gelecegin Is Modelleri ve Kadinlarin Konumlandirilmasi’, ‘Sektörlerde Kadinlarin Rolü ve Kadin Odakli Is Modelleri’ baslikli oturumlar gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA