Sifir Atik Projesi'ne AKDENIZ-PA Ödülü

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde sürdürülen Sifir Atik Projesi, Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENIZ-PA) Ödülü’ne layik görüldü. Portekiz’de düzenlenen törende ödülü Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki aldi.

Sifir Atik Projesi'ne AKDENIZ-PA Ödülü
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde 2017 yilinda baslatilan ‘Sifir Atik Projesi’, basarisi ile dünya çapinda ödül almaya devam ediyor. Atik üretimini azaltarak, geri dönüsümü tesvik eden ve dogal kaynaklari koruyarak daha temiz, daha gelismis ve sürdürülebilir bir Türkiye olusturmaya yönelik çalismalariyla adindan söz ettiren ‘Sifir Atik Projesi, son olarak Avrupa-Akdeniz ve Körfez bölgelerinin baris ve refahina katkida bulunan projelere verilen Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENIZ-PA) Ödülü’ne deger görüldü.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Cumhurbaskani Erdogan ve esi Emine Erdogan adina ödülü Portekiz’in Braga sehrinde düzenlenen törenle aldi. Forum Braga Konferans Salonu’nda düzenlenen törende PAM Genel Sekreteri Sergio Piazzi’nin elinden ödülü alan Bakan Özhaseki, Türkiye olarak Akdeniz Parlamenter Asamblesi’ne taraf olmaktan ve katki saglamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Özhaseki yaptigi konusmada, Sifir Atik Hareketi’nin bütün dünyanin örnek aldigi bir çevre hareketi ve ekonomik döngü modeli haline geldigini belirtti.



“Toplanan atiklar sayesinde 185 milyar TL ekonomik kazanç saglandi”

Sifir Atik Hareketi’nin hem çevreyi koruduguna hem de israfi önledigine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Hayatimizin her alaninda ortaya çikan atiklari dönüstürüp ekonomiye kazandiriyoruz. Toplanan atiklar sayesinde 185 milyar TL ekonomik kazanç saglandi. 498 milyon agaç kurtarildi. Deniz kirliligiyle mücadele için olusturdugumuz Sifir Atik Mavi Hareketimizle de 7,8 milyon ton plastik atigin geri dönüsümünü sagladik” ifadelerini kullandi.

30 Mart gününün Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan edilerek tüm dünyada kutlandigini belirten Bakan Özhaseki, sunlari kaydetti:

“Sifir Atik Projesi, döngüsel ekonomiye katkilari dolayisiyla Türkiye’nin dünyaya kazandirdigi bir marka oldu. Bugün küresel iklimimizde yasanan degisikliklerle ilgili nereye gittigimizi sorgulamamiz ve ortak evimiz dünyamizin gelecegini koruyarak kurtarmamiz sarttir. Aksi takdirde gelecek kusaklara kötü bir miras birakmis olacagiz. Bugün aldigimiz ödül, Türk milleti olarak bu gidise ‘dur’ demek için attigimiz güçlü bir adimin sonucudur. Ödülümüzü Cumhurbaskanimiz ve Sifir Atik Hareketi’nin öncüsü Saygideger Emine Erdogan Hanimefendi adina aliyor, kendilerine katkilarindan dolayi sizlerin huzurunda tesekkür ediyorum.”

Konusmasinin sonunda Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilarina da vurgu yapan Özhaseki, dünyaya bir çagrida bulundu. Bakan Özhaseki, “Su anda Akdeniz’in dogusunda bir soykirim yasaniyor. Esi benzeri hiç görülmemis bir vahset isleniyor. Kadinlar, çocuklar, gazeteciler öldürülüyor. Hastaneler bombalaniyor ve insanlik alemi basit çikar hesaplariyla sadece seyrediyor. Sizden tek istedigimiz insani ve vicdani bir durus. Insanlik adina sadece ‘ateskes’ deyin. ‘Insanlar, kadinlar, çocuklar yasasin’ deyin ve dünya huzur bulsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA