Marmara'daki Belediyeler Afetten Sonraki Yasami Nilüfer'de Ele Aldi

Marmara Belediyeler Birligi önderliginde düzenlenen ‘Afetten Sonra Hayat Ögrenme Programi’na katilan Baskan Sadi Özdemir, Bursa’nin deprem gerçegini unutmadiklarini ifade ederek çesitli projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

Marmara'daki Belediyeler Afetten Sonraki Yasami Nilüfer'de Ele Aldi
Marmara Belediyeler Birligi tarafindan Urban. koop ve Yuva Project is birligiyle, Nilüfer Belediyesi ev sahipliginde gerçeklesen üç günlük ‘Afetten Sonra Hayat Ögrenme Programi’ Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu’nda basladi.

Marmara Belediyeler Birligi’ne üye belediyelerin, muhtemel Marmara depremi ve afet sonrasi kendi yol haritalarini hazirlamalarina katkida bulunmanin hedeflendigi etkinlik, açilis konusmalariyla start aldi.

Programin, ev sahibi olarak açilis konusmasini yapan Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, Türkiye’nin son yillarda büyük afetler ve yikimlar yasadigini hatirlatarak, yasanan acilardan herkesin büyük dersler çikartmasi gerektiginin altini çizdi.

Muhtemel bir afete her an hazirlikli olunmasinin önemine deginen Özdemir, “Yasanan afetler sonrasi çok büyük bedeller ödedik ülke olarak. Marmara Belediyeler Birligi’nin düzenledigi ’Afetten Sonra Hayat Ögrenme Programi’nin’ bu anlamda bize yeni bakis açilari kazandiracagina eminim. Nilüfer’de, önceki yönetimlerin bu yönde degerli çalismalari oldu. Özellikle muhtemel bir deprem öncesi ve sonrasina yönelik yapilan çalismalara bu dönemde yenilerini ekleyecegiz. Bursa’nin deprem gerçegini asla göz ardi etmiyoruz. Nilüfer, muhtemel bir depremden olumsuz sekilde etkilenecek. Söylemde kalmayarak, depreme yönelik gereken her türlü önlemi almak için projelerimizi hizla hayata geçirecegiz” dedi.

Muhtemel bir deprem sonrasinda hizli müdahaleyi saglamak ve kargasayi önlemek adina projeler gelistirdiklerini kaydeden Baskan Sadi Özdemir, “Afet sonrasi için deprem parklari olusturacagiz. Bu parklar muhtemel bir depremde güvenli bir toplanma alani, dayanisma merkezi olacak ve enerjisi, yenilenebilir enerji ile saglanacak. Depreme dayanikli malzemelerin depolanacagi bir lojistik merkezi kuracagiz. Muhtemel bir afet sonrasi Nilüfer’e destege ve dayanismaya gelenlere hizlica bilgi aktaracak ve onlari, ihtiyaç duyduklari yardim ekipmanlarina yönlendirecek bir Nilüfer Kilavuzu da hizlica olusturup, yayinlayacagiz. Mahalle düzeyinde toplanma alanlari, afet konteynerleri gibi afet hazirliklarini iyi bilen ve sürekli gelistirilmesi için güncel tutan aktif yurttaslardan, mahalle afet dayanisma gönüllüleri olusturacagiz. 2017 yilinda faaliyete geçirilen Nilüfer Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimizi de daha etkin kullanacagiz. Nüfusu yogun olan 28 mahallemizde Mahalle Afet Istasyonumuz var. Bu istasyonlarda, yardim gelene kadar bölgedeki halkin ilk yardimda kullanacagi ilk yardim çantasi, sedye, jeneratör gibi 26 kalem malzeme yer aliyor. Bursa’nin bir deprem kenti oldugunu bilincindeyiz. Bu nedenle de deprem her zaman gündemimizde. Biz bu konuda bir çok kente de örnek olacak çalismalari hayata geçirmekte kararliyiz” diye konustu.

Etkinlikte Marmara Belediyeler Birligi Baskani ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey de söz aldi. Etkinligin önemine dikkat çeken Mustafa Bozbey, deprem gerçegini ve 6 Subat’ta yasanan felaket sonrasini hatirlatti. Deprem öncesi kadar sonrasinda yapilmasi gerekenlerin çok önemli oldugunu vurgulayan Bozbey, “Ülkemizde yasanan deprem felaketleri birçok tecrübe yasamamiza yol açti. Belediyelerimizin bu süreçleri çok iyi planlamali. Felaketi yasayanlarin taleplerini iyi analiz etmeli ve ona göre yarina güçlü çikmak zorundayiz. Marmara’da olacak bir depremin, bölgenin tamamini etkileyecegini unutmamak gerekir” diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan ilk gün oturumlari ‘Tani, anla, üret’ temasiyla basladi.

Program çerçevesinde konusmaci olarak yer alan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Nejla Aslan da Pancar Deposu’nun dönüsüm hikayesini anlatti.

Çesitli atölye ile oturumlarin gerçeklesecegi “Afetten Sonra Hayat Ögrenme Programi” yol haritalari ve yeniden rota olusturulmasi temalariyla 17 Mayis Cuma gününe kadar devam edecek.
Kaynak: İHA