Ketem Ile Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Saglik Bakanligi is birliginde toplumun kansere karsi bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teshis için kurulan Kanserde Erken Teshis ve Egitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve sehir genelinde on binlerce Gazi sehirlinin kanser taramasini gerçeklestirdi.

Ketem Ile Erken Teshis Hayat Kurtariyor
Toplum sagligi alaninda bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amaciyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanilmasini hedefleyen Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, özellikle kadin sagligina yönelik yapilan çalisma ile 113 bin 352 tarama yapti. KETEM ayrica uzman ekipleriyle sehrin dört bir yaninda yaptigi bilinçlendirme egitimleriyle 76 bin 219 kisiye egitim verdi. Il merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalismasi yapildi.

Gaziantep kanser tarama siralamasinda ülke genelinde 4’üncü siraya yükseldi

Gaziantep’te 8 yilda KETEM tarafindan yürütülen bilinçlendirme çalismalari ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama siralamasinda 50’nci siradan 4’üncü siraya yükseldi. KETEM tarafindan baslatilan mobil mamografi araci uygulamasiyla kirsal mahallelere hizmet veriyor.

Deprem bölgesinde kurulan araçla taramalar sürüyor

Kahramanmaras merkezli siddetli depremlerden etkilenen Nurdagi ve Islahiye’de vatandaslarin her alanda ihtiyacina kosan Büyüksehir Belediyesi, saglik alaninda da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için olusturulan konteynir kentlerde ve kirsal mahallelerde çalismalarini sürdüren Büyüksehir Belediyesi, kanser tarama aracinda kadinlarda meme ve rahim agzi kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taramasi yapiyor.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Daire Baskani Dr. Serdar Tolay, yaptigi açiklamada kanser çalismalarini anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalik. Erken teshisi çok önemli. Meme kanseri, rahim agizi kanserini kadinlarda, erkeklerde de kolon kanserini tariyoruz biz burada” ifadelerini kullandi.

“Olumsuz bir sonuç çiktiginda ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz”

Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yildirim yürütülen çalismayla taramalarin sürdügünü aktararak, “Meme kanseri açisindan bir sorun çiktigi zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarasi yazili bir kagitla nokta atisi bir sekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastalari bekletmiyorlar en önemlisi de bu” ifadelerine yer verdi.

“Erken teshis hayat kurtarir”

Nurdagi’nda yasayan depremzede Fatma Akar, konteynir kent önünde kurulan araçla taramalarini yaptirdigini aktararak, “Komsum meme kanserinden dolayi memelerini aldirdi, su anda evde yatiyor. O nedenle bilinçlendirilmek önemli. Bizim durumumuz yok, merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.



Depremzede Havva Ates ise hizmetten dolayi mutlulugunu ifade ederek, “Çok memnun oldum. Bütün kadinlara da sagliklari için tavsiye ederim. Erken teshis hayat kurtarir” diye konustu.

Kaynak: İHA