Görme Engelli Tiyatrocular, Dünya Engelliler Haftasi'nda Farkindalik Olusturmak Için Sahneye Çikti
Tuzla Sanat Tiyatrosu Görme Engelliler Tiyatro Toplulugu’nun görme engelli tiyatroculari, Dünya Engelliler Haftasi’nda farkindalik olusturmak için Tuzla Devlet Hastanesi’nde sahne aldi.
Tuzla Sanat Tiyatrosu Görme Engelliler Tiyatro Toplulugu’nun görme engelli tiyatro sanatçilari olan ‘Engelsiz Sahne Yürekleri’ ekibi, 10 - 16 Mayis Dünya Engelliler Haftasi dolayisiyla Tuzla Devlet Hastanesi’nin konferans salonunda sahne aldi. Görme engelli tiyatro oyuncularinin sahneledigi ‘Çilgin Konak’ isimli oyun izleyiciler tarafindan ilgiyle ve kahkahalar esliginde izlendi. Etkinlige ev sahipligi yapan Tuzla Devlet Hastanesi’nin Bashekimi Uzm. Dr. Selçuk Bozhalil’in yani sira hastane yönetimi ve hastanede görevli saglikçilar da oyunu izleyenler arasinda yer aldi.
Etkinlik hakkinda konusan Tuzla Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Orhan Çaglar, “Tamami görme engellilerden olusan Tuzla Sanat Tiyatrosu Görme Engelliler Tiyatro Toplulugu. ‘Engelsiz Sahne Yürekleri’ olarak adlandirdik onlari. Bu çok özel bir oyun, hizli bir oyun oynuyorlar. Vodvilden bozma bir Süt Kardesler benzeri uyarlama bir oyun. Eglenceli bir oyun, seyirciyi zaten kahkahaya bogdu. Grup 2013’ten beri sadece Istanbul’da degil ülke çapinda 40’a yakin turne yapti. Tabii gönül isterdi ki böyle tamami görme engellilerden olusan ekip, sadece görme engelliler günü veya haftasi gibi özel günlerde degil, farkindalik açisindan, gençlere yetiskinlere ayni etkinliklerle daha fazla oyun oynayarak hem özel yürekler daha çok sahne alacak, hem de bu farkindaligi burada projeyi daha çok kisi izlemis olacak. Bugün de çok güzel bir programdi. Tuzla Devlet Hastanesi bashekimimiz, özel bir etkinliginde bizleri misafir etti. Bize evine yüregine açti, biz de oyunu sahneledik” dedi.
“Bazen bizim sahnede görmedigimize inanmiyorlar”
Oyunda performans gösteren tiyatroculardan olan Geylani Akçay, “Ben 30 yasindayim, yaklasik 16 yasimdan beri sahneye çikiyorum. Bu is gönülle kalple yapilan bir is, daha dogrusu isten ziyade bir sanat. Topluma empati yapmanin ne demek oldugunu anlatmaya çalisiyoruz. Sartlar esit olmasa da biz kendimizi sizden farkli görmüyoruz. Bunu anlatmaya çalisiyoruz. Orhan Çaglar hocamizla yaklasik 12 yildir tanisiyoruz, o günden beri Türkiye çapinda yaklasik 60 ilçe gezdik. Çok iyi dönüsler aldik insanlar çok sasiriyorlar. Bazen bizim sahnede görmedigimize inanmiyorlar. Gerçi biz bile bazen kendimize inanmiyoruz. Biz mutlu olmadan karsi tarafi mutlu edemeyecegimizi bildigimiz için önce kendimizi, sonra karsi tarafi mutlu etmeye çalisiyoruz” diye konustu.