Filistinliler 'Büyük Felaket Günü'nde Sokaklara Döküldü

Israil’in bagimsizligini ilan ettigi Nekbe Günü’nün (Büyük Felaket) 76’nci yil dönümünde Bati Seria’daki Filistinliler sokaklara döküldü.

Filistinliler 'Büyük Felaket Günü'nde Sokaklara Döküldü
Israil’in 14 Mayis 1948’de Filistin topraklari üzerinde kurulmasiyla göç, siddet ve isgalle karsi karsiya kalan Filistinliler, “Büyük Felaket” anlamina gelen Nekbe’nin yil dönümünde yine Israil’in saldirilarina maruz kaliyor. Felaket gününün 76’inci yil dönümünde Bati Seria’nin El Halil ve Beytüllahim kentinde toplanan Filistinliler gösteri düzenledi.

Manger Meydani’nda toplanan çocuklar, Filistin bayraklariyla Israil karsiti eylem yapti.

El Halil kentindeki yüzlerce çocuk ve yetiskin de El-Hüseyin Camii’nden sehir merkezindeki Ibn Rüsd Meydani’na dogru yürüdü. “Kahraman Gazzeliler Mücadelenin Atesidir”, “Gazze’yi gökyüzümüzün yildizi ilan ettik” sloganlari atan göstericiler, isgalin ve savasin sona ermesini istedi. Filistinli Esirler Cemiyeti Sözcüsü Amjad Al-Najjar yaptigi açiklamada, “Bugün Filistinliler, isgalci devletin Gazze Seridi’nde soykirim yaptigi sirada Nekbe’yi aniyor. Isgalciler Nekbe’yi cani ve vahsi bir sekilde tekrarladi. Israil 1948’de yaklasik 70 katliam gerçeklestirdi, 20 binden fazla Filistinliyi öldürdü, 400 köy ve 200 Filistin sehrini yok etti. Bugün isgal güçleri Filistin’i öldürüyor, yok ediyor” dedi.

Gösteriye katilan aktivist Hisham Al-Sharbati ise “Israil devleti katliamlar üzerine kuruldu. Yaklasik 750 bin Filistinliyi topraklarindan sürdü. Bugün yerinden edilen halkin çocuklari topraklarina, yikilan evlerine ve köylerine geri dönme haklarini unutmadilar. Gazze Seridi’nde yasananlar da Filistin halkinin isgal bitene kadar direnisini ve mücadelesini sürdürecegini gösteriyor” sekline konustu.

Israil’in bagimsizligini ilan ettigi 14 Mayis’in ertesi günü yani 15 Mayis, 1998’den bu yana Nekbe Günü olarak aniliyor.
Kaynak: İHA