Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Herkesi Tasarruf Paketini Uygulamaya Davet Ediyorum'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ”Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin sadece 3 yillik bir hedef olarak görülmemesi gerektigine inaniyorum. Kamuda tasarruf kültürünü kurumsal bir nitelige kavusturarak bu konudaki farkindaligin sürekli yüksek kalmasini saglayacagiz. Herkesi tasarruf paketini uygulamaya davet ediyorum” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Herkesi Tasarruf Paketini Uygulamaya Davet Ediyorum'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’nin (TOBB) Ikiz Kuleler’de gerçeklesen genel kurulunda konustu.

TOBB’un 80’inci genel kurulunun hayirli olmasi dileginde bulunan Erdogan, ”Bu güzel atmosferde bizleri bir araya getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’mizin degerli yönetimine tesekkür ediyorum. Burada Türkiye için çarpan vatanperver yürekler var. Burada Türkiye için üreten, istihdam olusturan girisimci ruhlar var. Burada milletimizin istikbali için çalisan, ter döken inanmis gönüller var. Burada Türkiye yüzyilinin insasi yolunda hiçbir fedakarliktan kaçmayan millet ve memleket sevdalisi yol arkadaslarim var” dedi.

Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin kalbinin bugün bu salonda attigini söyleyen Erdogan, “Rabbim birligimizi, beraberligimizi ve muhabbetimizi daim eylesin diyorum. Bu vesileyle kurulusundan bugüne kadar TOBB çatisi altinda ülkemizin kalkinmasina, gelismesine, güçlenmesine destek olan her bir kardesime sahsim, ülkem ve milletim adina sükranlarimi sunuyorum. TOBB üyesi olup da Rahmet-i Rahman’a kavusmus is dünyamizin kiymetli temsilcilerini rahmetle yad ediyorum milletin emanetini tasiyan bir siyasetçi olarak” diye konustu.

Türk ekonomisinin nabzinin attigi TOBB Genel Kurullarina istirak etmeye her zaman önem verdigini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, ”Sizlerin burada dile getirdigi yapici elestirilerden faydalanmaya gayret ettim. Dünyayi takip eden, vizyoner ve ufuk sahibi siz kardeslerimin katkilarinin bizim nazarimizda daima özel bir yeri oldu. Meselelerimizi sizlerle konustuk, sorunlarimiza ortak akilla çözüm aradik. Engelleri sirt sirta vererek birlikte astik. Siz bize yol gösterdiniz, yoldaslik ettiniz. Zor zamanlarimizda yanimizda durdunuz. Özellikle son dönemde oda ve borsalarimizin kapasiteleri müthis artti. Dünyanin en iyi ve en çok hizmet üreten ilk üç oda sisteminden biri haline geldiniz. Biz de bu süreçte size daima destek olduk. Hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçeklestirmeniz için önünüzü açtik. Geçen sene milletimizin 60 yildir içinde bir ukde olarak kalan Türk otomobili Togg’u birlikte hayata geçirdik. Bugün yollarimizi asindiran binlerce Togg’da kardeslerimin destegi ve emegi bulunuyor. Çesitli sabotaj girisimlerine ragmen Türkiye’ye kazandirdigimiz Togg’un ne kadar stratejik bir hamle oldugu bugün daha iyi anlasiliyor” degerlendirmesini yapti.

"Yerli ve milli markamiz Togg ile hizla gelisen elektrikli araç sektöründe biz de variz dedik"

Elektrikli araç piyasasinin son bir sene içerisinde çok büyük bir ivme yakaladiginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, ”Uzak Dogu ülkelerinin piyasaya agresif bir sekilde girdiklerini görüyoruz. Uzun yillar sonra bu defa treni ve trendi kaçirmadik. Yerli ve milli markamiz Togg ile hizla gelisen elektrikli araç sektöründe biz de variz dedik. O dönem sadece mali zorluklarla mücadele etmedik. Daha ziyade zihinlere kazinmis, ögrenilmis çaresizlikle mücadele ettik. Daha emekleme safhasindan itibaren projenin kolunu, bacagini kirmak için çok ugrastilar. Fabrikasindan tasarimina kadar her seyi elestiri konusu yaparak projeyi itibarsiz hale getirmek için her yolu denediler. Bugün milli savas uçagimiz Kaan’la ilgili neler söyleniyorsa, insansiz hava araçlarimiza ve üreticilerine hangi iftiralar atiliyorsa, Türkiye’yi ekonomide bir üst lige tasiyacak hamleleri baltalamak için kimler devreye giriyorsa hepsine ve daha fazlasina elektrikli araç imalat sürecinde sahitlik ettik. Ama biz bunlarin hiçbirine kulak asmadik. Baskalari yapiyorsa biz niçin yapmayalim dedik. Baskalari üretebiliyorsa, biz niçin üretmeyelim dedik. Sizlerin de gayretleriyle elektrikli araç teknolojisinde dünyadaki birçok ülkeye göre yerimizi çok önceden aldik. Bundan sonra da ülkemizin diger projelerinde sizlerle birlikte çalismaya, birlikte yol yürümeye devam edecegiz. TOBB mensuplarimizla en son geçen yil 28 Mayis seçimlerinden hemen sonra bir araya gelmis ve hasbihal etmistik” açiklamasini yapti.

"Insallah 4 yillik seçimsiz bir döneme girmis bulunuyoruz, bundan sonra milletimizin gerçek gündemine daha fazla vakit ve kaynak ayirabilecegiz"

Bugünkü genel kurulu da 31 Mart Mahalli Idareler Seçimleri’ni müteakiben gerçeklestirdiklerini söyleyen Erdogan, son bir sene içinde ardi ardina yasanan üç seçimin is dünyasini yordugunu, 2023 yilinin Türkiye ekonomisi açisindan çok mesakkatli bir yil oldugunu ifade etti.

Erdogan, “Ülkemiz maalesef seçim atmosferinden bir türlü kurtulamadi. Yine bu dönemde basta Gazze krizi olmak üzere bölgemizde ülkemizi de dogrudan etkileyen çatismalar patlak verdi. Tek basina seçim gündeminin bile bürokrasiyi, yatirimlari, is dünyamizin gelecek planlarini yavaslattigi hakikattir. 31 Mart seçimlerinin de geride birakilmasiyla insallah 4 yillik seçimsiz bir döneme girmis bulunuyoruz. Bundan sonra asil meselelere daha fazla odaklanabilecek, milletimizin gerçek gündemine daha fazla vakit ve kaynak ayirabilecegiz. Küresel ekonominin son 5-6 yildir firtinali sulardan geçtigini zaten sizler de biliyorsunuz. Salginin çok önce baslayan belirsizlik iklimi, Rusya-Ukrayna savasi ve diger bölgesel çatismalarla daha da keskinlesti. Dünyada son 50-60 yilin zirvelerine çikan enflasyon, atilan tüm adimlara ragmen ekonomiler için endise olmayi sürdürüyor” dedi.

Amerika ve Avrupa Merkez Bankalari’nin enflasyonun atesinin ne zaman düsecegine dair halen net bir tarih veremedigine dikkat çeken Erdogan sunlari kaydetti:

“Türkiye olarak küresel ekonominin genel seyrinden ve bölgemizdeki krizlerden maalesef biz de olumsuz etkileniyoruz. Tabii biz tüm bu dis faktörlerin yani sira 6 Subat tarihinde ekonomimize maliyeti 104 milyar dolara ulasan asrin felaketini de yasamis bir ülkeyiz. 6 Subat’ta 53 bini askin insanimiz hayatini kaybederken, 115 bin ticarethanenin aralarinda oldugu 850 bin bagimsiz bölüm kullanilamaz hale geldi. Deprem bölgesinden gelen oda ve borsa baskanlarimiz ne kadar devasa bir yikimla karsi karsiya kaldigimizi çok daha iyi bilirler. Depremzede illerimizin toparlanmasi için verdigimiz mücadelenin en yakin sahidi de yine bu arkadaslarimizdir.”

"Ekonomi programimizin neticelerini çesit alanlarda görmeye basladik"

28 Mayis seçimlerinden hemen sonra ekonomide güçlü bir ekip kurduklarini dile getiren Erdogan, ardindan Orta Vadeli Program ve 12. Kalkinma Plani ile gelecek 5 yila ait yol haritasini belirlediklerini ifade etti.

Son 11 aydir da bu yol haritasini harfiyen uyguladiklarini belirten Erdogan, “Mahalli Idareler Seçimleri’nde pek çok elestiriyi gögüsleme, hatta sandikta bedel ödeme pahasina kararli durusumuzu esnetmedik. Vaatlerin havada uçustugu bu dönemde popülizme meyil etmedik. Daha önce de söyledim. Sahsi ikbalimiz için ülkemize ve milletimize ilave yük olusturacak hiçbir adim atmadik. Bundan sonra da atmayacagiz. Hükümetimizin 31 Mart seçim sürecinde sergiledigi özverili tavrin degeri inaniyoruz ki gelecekte daha iyi anlasilacaktir. Bugün bize serzeniste bulunanlar, insallah yarin hayir dua edeceklerdir. Togg ile ve is dünyamizin tüm kesimleriyle gelistirdigimiz yakin diyalogun ekonomiye de olumlu yansidigini görüyoruz. Ekonomi programimizin neticelerini çesit alanlarda görmeye basladik. Geçen seneyi yüzde 4,5 gibi tahminlerimizin de üzerinde bir büyümeyle kapattik. Bu oranla Avrupa’da bir 1’nci, OECD ülkelerinde 2’nci, G-20’de ise 4’üncü olduk. 2023 yilinda milli gelirimiz 1 trilyon 119 milyar dolara, kisi basina gelir ise 13 bin 110 dolara çikti. Dis talepteki zayif görünüme ve depremin etkilerine ragmen ihracatta 255,4 milyar dolara ulasarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kirdik. Turist sayisi yillik yüzde 11,1 artisla 57,1 milyonu, turizm geliri ise yüzde 16,9 artisla 54,3 milyar dolari buldu” dedi.



"Issizlik orani son 11 yilin en düsük seviyesine geriledi"

Tüm zamanlarin en iyi turizm performansinin elde edildigini söyleyen Erdogan, 2024 yilinda hedefin 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm gelirini yakalamak oldugunu bildirdi. Erdogan, “Bu rakamlara ulasma konusunda ümit variz. Turizmde yilin ilk üç ayini rekorlarla tamamladik. 9 milyonu asan ziyaretçi sayimizla yaklasik 9 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Ilk 3 aylik rakamlara baktigimizda 2024 yili turizm hedeflerimizle uyumlu gittigimiz görünüyor. Bizim için hayati önemi haiz bir diger baslik istihdamdir. Vatandasimizin isini,, asini korumasi temel prensibimizdir. Ekonomimiz istihdam olusturmaya devam ediyor. Mart ayinda istihdam 32,6 milyon kisiye ulasirken, issizlik orani yüzde 8,6 seviyesinde gerçeklesti. Issizlik orani son 11 yilin en düsük seviyesine geriledi. Burada yakaladigimiz istikrari insallah perçinleyerek sürdürecegiz. Is gücü piyasamizda ortaya çikan arz talep dengesizligini de mutlaka giderecegiz. Genç issizligin yüksek seyrettigi bir ortamda özel sektörümüzün personel bulamamaktan sikayet etmesi, ortada bir sorun oldugunu göstermektedir” diye konustu.



"Is gücü piyasasinda ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikleri gelistirecek, nitelikli istihdami yönelik politikalara agirlik verecegiz"

“Özel sektörümüz, eleman eksikliginden dolayi islerini büyütemez. Hatta daralmaya giderken istihdam kapisi olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadir“ diyen Erdogan, ”Sosyolojik kökleri de olan bu yanlistan ülkemizi kurtarmamiz gerekiyor. Siyasetten önce rizkini hem isçi olarak hem de ticaret yaparak kazanmis bir kardesinizim. Rizkin onda dokuzunun ticarette oldugu müjdesine kendi sahsi hayatimda bizzat sahitlik ettik. Gençlerimizin ticarete, sanata, spora, sanatkarliga, memurluk disinda farkli alanlara yönelmesini her zaman tavsiye ettim. Ayni kanaatimi bugün de koruyorum. Bu konuda mesleki egitim ve yüksek ögretim basta olmak üzere nerede sorun üreten bir alan varsa hep beraber çözüme kavusturacagiz. Is gücü piyasasinda ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikleri gelistirecek, nitelikli istihdami yönelik politikalara agirlik verecegiz. Türkiye gelismekte olan ülkeler arasinda güçlü bir hikayeye sahip. Ülkemizin risk primi giderek düsüyor. Bu düsüs sayesinde is dünyamizin dis finansmana erisim kosullari da iyilesiyor” dedi.

Geçen yil mayis ayinda 97,1 milyar dolar olan rezervlerin bugün 127 milyar dolar seviyesine yükseldigini ifade eden Erdogan, Orta Vadeli Programi güçlendirecek kritik adimlar attiklarini vurgulayarak, ”Mali disiplini sürdürerek para politikamizin etkinligini arttiracak ve enflasyonla mücadeleye güçlü destek verecegiz. Programin güçlendirilmesinde üç temel önceligimiz var. Kamuda harcama kontrol ve kesintileriyle tasarruflari artiriyoruz. Bütçedeki yatirim ödeneklerini gida, tarim, yesil ve dijital dönüsüm gibi öncelikli alanlara yönlendirecegiz. Ayrica yapisal reformlari hizlandiriyoruz. Su gerçegi hepimizin kabullenmesi gerekiyor. Türkiye hem üreterek büyümek hem de tasarruf ederek kaynaklarini en verimli biçimde kullanmak zorunda olan bir ülkedir. Bizim son dönemde kesfettiklerimiz disinda etrafimizdaki ülkeler gibi öyle çok büyük yeralti zenginliklerimiz yok. Alin terimizden ve kendi bilegimizin gücünden baska hiçbir seye umut baglayamayiz. Gelirlerimizi artirmak için çalismak, daha çok çalismak, daha fazla üretip, ihraç etmek mecburiyetindeyiz“ degerlendirmesini yapti.

"Tasarruf tedbirlerine, istisnasiz olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadir"

Talimati üzerine tasarruf kültürünü ve verimliligi artirmak için ekonomi yönetiminin kapsamli bir çalisma yaptigini, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin detaylarinin önceki gün açiklandigini belirten Erdogan, “Biz tüy bitmemis yetimin hakki olan kamu malinin korunmasina son 21 yilda daima ihtimam göstermis bir hükümetiz. Mali disiplinden taviz vermeyerek ortalama bütçe açiginin milli gelire oranini yüzde 2,4 seviyesinde tutarak bu hassasiyetimizi ispat ettik. Simdi bunu bir üst seviyeye tasiyoruz. Kamu kurumlarinin milletimize ve is dünyamiza tasarruf kültüründe de örnek olmasini, rehberlik etmesini hedefliyoruz. Birincisi bu paket kamuda verimliligi arttirip, tasarruf saglamayi amaçliyor. Ikincisi, bu paketle birlikte çok güçlü bir uygulama modelini hayata geçiriyoruz. Üçüncü ve son olarak tedbirler bütün kamuyu kapsiyor. Yani merkezi idareler, yerel yönetimler, kamu iktisadi tesebbüsleri, döner sermayeler ve fonlar bu paketin kapsamindadir. Bu çerçevede tasarruf tedbirlerine, istisnasiz olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadir. Harcanan her kurusun hesabini soran bir bakis açisini egemen kiliyoruz. Böylece ülkemizin kaynaklarini çok daha verimli ve öncelikli alanlarda kullanabilecegiz. Tasarruf kültürü yayginlastikça ve toplum tarafindan sahiplenildikçe cari açiktaki iyilesme de hiz kazanacak. Yerli üreticiler insallah bundan olumlu etkilenecek" dedi.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin sadece 3 yillik bir hedef olarak görülmemesi gerektigine inandiginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, “Kamuda tasarruf kültürünü kurumsal bir nitelige kavusturarak, bu konudaki farkindaligin sürekli yüksek kalmasini saglayacagiz. Son dönemde vatandaslarimizin tepkisine yol açan israf görüntülerinin de böylece önüne geçmeyi arzu ediyoruz. Geçen hafta ifade ettik. Bugün de tekrar ediyoruz. Kamu mali ve kamu görevi milletin bizlere emanetidir. Görevi layigiyla yapmamakta, kamu malina el uzatmakta emanete ihanet etmek demektir. Kimse bizden kul hakkinin yenilmesine sessiz kalmamizi bekleyemez” dedi.



"Nepotizm meselesini yakindan takip etmeyi sürdürecegiz"

CHP’li belediyelerin tepki çeken akraba atamalarina da deginen Erdogan, ”Burada bir noktayi özellikle vurgulamak durumundayim. 31 Mart’tan sonra özellikle muhalefet belediyelerinde yasanan es, dost, hisim, akraba atamalarinin mahseri vicdanda nasil yaralar açtigini hepimiz görüyoruz, ibretle takip ediyoruz. Adalet terazisi son derece hassas olan gençlerimiz, iyice zivanadan çikan bu kayirmacilik vakalarindan ciddi anlamda rahatsiz oluyor. Gençlerimizin kamu kurumlarina ve yöneticilerine olan güvenlerini sarsan bu skandallara artik bir dur denilmesi gerekiyor. Bir göreve seçilmis olmak kimseye orayi bir akraba çiftligine dönüstürme hakki vermez. Atanarak ve seçilerek gelinen her konumun sahibi milletimizin ta kendisidir. Buralar affiniza siginarak söylüyorum birileri için arpalik degil, ülkeye ve millete hizmet vasitalaridir. Nepotizm meselesini yakindan takip etmeyi sürdürecegiz. Gerek kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanmasi gerekse nepotizmin engellenmesi noktasinda muhalefetin de sorumluluk almasini bekliyoruz. Meselelerimiz ortak olduguna göre çözüme de ortak akilla, ortak iradeyle birlikte varmaliyiz. Esnaf, çiftçi, memur, isçi, sanayici, tüccar, fark etmeksizin hepimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaslariyiz. Bu devlet bizim devletimiz. Bu vatan bizim son siginagimiz. Hangi siyasi görüse, kökene, mesrebe mensup olursak olalim hepimiz Türkiye gemisinin yolculariyiz. Bu gemiyi sahili selamete çikarmak ortak görevimiz. Basta kamu kurumlarimiz ve görevlilerimiz olmak üzere herkesi tasarruf paketini uygulamaya davet ediyorum. Türkiye’nin ekonomide yeni basari hikayeleri yazmaya devam edecegine yürekten inaniyorum” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, ayrica oda ve borsa baskanlarina yesil pasaport verilecegini açikladi.

Kaynak: İHA