Bakan Yardimcisi Yilmaz, Eskisehir'de Uygulanan Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi'ni Inceledi

Eskisehir Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi’ne uygulanan Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni inceleyen Saglik Bakan Yardimcisi Huzeyfe Yilmaz, “Yapay zeka üzerinde su an 9 tane proje çalisiyoruz, 5 tane de su an hazirliklari devam eden yapay zeka projesi var” dedi.

Bakan Yardimcisi Yilmaz, Eskisehir'de Uygulanan Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi'ni Inceledi
Saglik Bakan Yardimcisi Huzeyfe Yilmaz, Eskisehir Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi’ne gelisinde, Eskisehir Il Saglik Müdürü Yasar Bildirici ve Eskisehir Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi Bashekimi Dr. Dt. Kadir Gördeli karsiladi. Daha sonra uygulanmaya baslanan Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi hakkinda Bashekim Dr. Dt. Kadir Gördeli’nin yapmis oldugu sunumu izleyen Yilmaz, konu hakkinda detayli bilgi aldi.

“Türkiye’de bütün agiz dis sagligi merkezlerinde yayginlastirmak”

Kadir Gördeli’nin ardindan konusmak üzere kürsüye çikan Saglik Bakan Yardimcisi Huzeyfe Yilmaz, “Zaten daha öncesinde birkaç noktada Osmangazi Üniversitesi’ndeki hocalarimizla birlikte bir çalisma olmus. Biz bunu Saglik Bakanligi Bakanliginda nasil yayginlastirabiliriz? Aslinda onun çalismasini burada hep birlikte degerlendiriyoruz. Buradaki sonuçlara göre de hedefimiz insallah bunu Türkiye’de bütün agiz dis sagligi merkezlerinde yayginlastirmak. Bir kere bütün amacimiz plan bunun üzerine. Tabii bu bir degisim, dönüsüm. Yani birden hizli bir sekilde adapte olunmasini da beklemiyoruz açikçasi. Ama geldigimiz, gördügümüzde yapilan anketlere baktigimizda aslinda buna ciddi bir egilimin oldugunu da gördük. Tabii bu kendisini egiten, ögreten aslinda bir müddet sonra da bu egitimle birlikte dogrulugunun daha yüksek olmasini bekliyoruz. Tabii ki burada hocalarimizin dönüs yapmalari çok önemli” dedi.



“Teshis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düsürmüs”

Türkiye’nin dünya genelinde çok saglik verisi topladigina dikkat çeken Saglik Bakan Yardimcisi Yilmaz, söyle devam etti;

“Dünyada bizim kadar saglik verisini toplayan baska bir ülke yok. Benim bildigim yok. Var midir bilmiyorum. Birçok ülkede biz burayla ilgili çalismalar yaptik, gördük. Amerika’da, Avrupa’da bu tür merkezi veri toplayan baska bir ülke yok. Özellikle ciddi bir akil konmus simdiye kadar. Yani E-Nabiz Sistemi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), Ilaç Takip Sistemi gibi aslinda tüm verilerin bir yerde toplandigi ciddi bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Ama bu hazinenin üzerinde otururken, bunu kullanabilmek de baska bir meziyet. Bu yaptigimiz bu çalistigimiz konu onlardan bir tanesi. Biz bununla birlikte yapay zeka üzerinde su an proje bazli 9 tane proje çalisiyoruz, 5 tane de su an hazirliklari devam eden yapay zeka projesi var. 6 Subat’tan beri bu KETEM’lerde çekilen mamografi görüntüleri yapay zeka okuyor. Dogrulugu da yüzde 87 civarlarinda. Yani su an özellikle okuma ve teshis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düsürmüs durumdayiz. Bundan sonraki süreçte de onu ikinci göz olarak okutmaya devam edecegiz.”

“Yüzde 80 dogrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi su an çalisiyor”

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin yüzde 80 oraninda dogru sonuç verdigine deginen Huzeyfe Yilmaz, “Bununla birlikte malumunuz Merkezi Hekim Randevu Sistemi’yle (MHRS) ilgili su an çok gündemdeyiz biliyorsunuz. Onayli randevu sistemine geçtik pazartesiden beri. Orada da özellikle biz sadakati, yani gelmeyeceklerini yüzde 80 dogrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi su an çalisiyor. Bunu da 13 Mayis’tan beri de bu yapay zeka çalismasiyla öncelikle onlara telefon ederek yani IVR SMS (Sesli yanit sistemi) vesaire onlarin daha hizli gelmesini saglayacak bir projeyi de yeni dönemde de devreye almis oluyoruz” ifadelerini kullandi.

Saglik Bakan Yardimcisi Huzeyfe Yilmaz, konusmasinin ardindan Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni aktif kullanan doktorlarin sistem hakkindaki fikirlerini sordu. Daha sonra Huzeyfe Yilmaz, Yapay Zeka Ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni yerinde incelemek üzere bir klinigi ziyaret ederek röntgenleri inceledi.
Kaynak: İHA