(ÖZEL) Gemiçli Yörüklerden Hidirellez Senligi Ve Sükür Duasi

Eskisehir Seyitgazi Gemiç mahallesinde Hiridellez senligi, yagmur ve sükür duasi yapildi.

(ÖZEL) Gemiçli Yörüklerden Hidirellez Senligi Ve Sükür Duasi
Seyitgazi Gemiç mahallesinde, hafta sonu düzenlenen yagmur duasina ve Hidirellez Senligi’ne katilan misafirler, Yörük kültürünün doyasiya yasandigi ve gelecek nesillere aktarildigi bir gün geçirdi. Gemiç Mahallesi muhtarligi tarafindan organize edilen yagmur duasi ve Hidirellez Senligi, yogun katilimla gerçeklesti. Geleneksel olarak Mayis ayinin ikinci pazar günü yapilan etkinlik için Gemiç Mahallesi harman yeri tercih edildi. Gemiç Mahallesi Camii’nde Abdulbaki Pala, Tahsin Öztürk ve Irfan Talha Yilmaz tarafindan okunan mevlit sonrasinda senlik alaninda Kirka Çarsi Camii müezzini Abdulbaki Pala tarafindan yagmur duasi yapildi. Ardindan Gemiç Mahallesi sakinleri ve hayirseverlerin katkisiyla hazirlanan, ‘Sifali Yörük Asi’ olarak bilinen bulgur pilavi ve diger yemekler ikram edildi. Yöresel müziklerin esliginde katilimcilar halaylar çekti, zeybek oyunu oynandi. Uzun aradan sonra bir araya gelen birçogu Yörük kökenli katilimcilar, doyasiya eglendi.

Seyitgazi Kaymakami Recep Ali Çolak, katilimcilara bir konusma yapti. Çolak, "Yagmur duasi ve Hidirellez senligi hayirli ugurlu olsun tebrik ediyorum. Insallah bol ve bereketli bir dönem geçirmenizi Rabbimden niyaz ediyorum. Her türlü afetten Rabbimin muhafaza etmesini diliyorum’’ diye konustu.

Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanisma Dernegi Baskani Fadime Uzun, bir konusma yaparak günün anlam ve önemini anlatti. Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanisma Dernegi Baskani Fadime Uzun ise, ’’Hiridellez bayrami biz Türklerin, Türkmenlerin, Yörüklerin mevsimlik bayramlarindan biridir. Atalarimizdan dedelerimizden büyüklerimizden bize miras kalmistir ve biz de her yil bu Hidirellez bayramini kutluyoruz Hidirellez demek doganin canlanmasi demektir, Hidirellez demek doganin canlanmasi demek, umut demektir, sevgi demek hosgörü demektir, birlik beraberlik demektir’’ diye belirtti.

Sonrasinda eski Yörük oyunlarindan olan ve unutulmamasi için yöre halkinin çaba gösterdigi ’Cungurdas’ oyunu oynandi ’Cungurdas’ hakkinda konusan mahalle sakini Gülseren Küçük; ’’Eski gelenek göreneklerimize göre biz buna Cungurdas deriz. Karni midesi agriyanlar buna binince karninin agrisi geçerdi eski örnekleri çoluk çocuk ögrensin diye yayinliyoruz’’ diye belirtti.

Sonrasinda Gemiç’liler ve misafirler halat çekme çuval yarisi gibi bir çok oyunu beraber oynadilar. Aksam saatlerine kadar devam eden etkinliklere, Seyitgazi Kaymakami Recep Ali Çolak, Seyitgazi Belediye Baskani Ugur Tepe, Seyitgazi AK Parti Ilçe Baskani Yasar Türk, Muhtarlar, Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanisma Dernegi Baskani Fadime Uzun, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, Yörükler ve çok sayida mahalleli katildi.

Kaynak: İHA