Gürcistan'da Yaklasik 50 Bin Kisi 'Yabanci Etkinin Seffafligi' Yasa Tasarisina Karsi Yürüdü

Gürcistan’da ifade özgürlügünü kisitlayacagi ve sivil toplum kuruluslarini bastiracagi gerekçesiyle “Yabanci Etkinin Seffafligi” yasa tasarisina karsi protestolar yaklasik 1 aydir devam ederken, bugün düzenlenen protestoya yaklasik 50 bin kisi katildi.

Gürcistan'da Yaklasik 50 Bin Kisi 'Yabanci Etkinin Seffafligi' Yasa Tasarisina Karsi Yürüdü
Gürcistan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden “Yabanci Etkinin Seffafligi” yasa tasarisina yönelik protestolar devam ediyor. Baskent Tiflis’teki Cumhuriyet Meydani, Marjanisvili Meydani, 300 Aragveli Meydani ve Expo Georgia’nin önünde toplanan binlerce kisi, “Yabanci Etkinin Seffafligi” yasa tasarisini bir kez daha protesto etti. Protestoya yaklasik 50 bin kisinin katildigi tahmin edilirken, göstericiler, sik sik "Yasasin Gürcistan" ve "Rus yasasina hayir, Avrupa’ya evet" sloganlari atarak Avrupa Meydani’na dogru yürüdü.

Yürüyüse çesitli muhalefet partilerinin temsilcileri de katilirken, yürüyüs nedeniyle Avrupa Meydani da dahil olmak üzere sehrin farkli noktalarinda ulasim felç oldu.

Iktidardaki Gürcü Hayali partisinin Parlamentoya sundugu "Yabanci Etkinin Seffafligi" yasa tasarisini "Rus yasasi" olarak nitelendiren göstericiler, söz konusu yasanin ülkenin Avrupa Birligine entegrasyonuna karsi oldugunu belirtiyor.

Tasarinin üçüncü okuma için parlamentoya sunulmasi bekleniyor

Gürcistan parlamentosunda 1 Mayis’ta yapilan oylamada, 23’e karsi 83 oyla yasa tasarisi ikinci okumada da onaylanmisti. Tasarinin, 3’üncü ve son okumasi pazartesi günü parlamentonun Hukuk Komitesi’nde müzakere edilecek. Müzakerelerin ardindan tasarinin 3’üncü okuma için parlamentoya sunulmasi bekleniyor. Yasa tasarisini son okumda da onaylanmasi halinde yasalasmasi için cumhurbaskani onayina gönderilecek. Gürcistan Cumhurbaskani Salome Zurabisvili ise yasa tasarisina veto edecegini bildirmisti.
Kaynak: İHA