GÖKBEY'in Test Pilotu Arif Ates, Dünya Pilotlar Günü Dolayisiyla Konustu

GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ates, Dünya Pilotlar Günü dolayisiyla konustu. Ates, “Helikopter uçaktan çok farkli, size çok daha fazla keyif verir” dedi.

GÖKBEY'in Test Pilotu Arif Ates, Dünya Pilotlar Günü Dolayisiyla Konustu
Türkiye’nin pek çok alanda helikopter ihtiyacini karsilamak amaciyla üretilen GÖKBEY’in test pilotu Arif Ates, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsaminda Ihlas Haber Ajansi muhabirine özel açiklamalarda bulundu. Helikopter pilotlugunun detaylarini aktaran Bayram, helikopterle uçmanin uçaga göre daha keyif verdigini söyledi.



“Tasarima uygun sekilde oldukça iyi bir platform oldugunu gördük”

TUSAS’da Döner Kanat Uçus Test ve Egitim Müdürü olarak görev yapan test pilot Arif Ates, GÖKBEY’in ilk uçusunu 6 Eylül 2018’de gerçeklestirdigini belirterek, “Bütün dünyada hava araçlarinin ilk uçuslari çok önemlidir, çok kritiktir. Çünkü tasarlanan ve üretilen hava aracinin gerçek çevresel kosullarda tasarlandirildigi ve üretildigi gibi uçuyor mu, uçabiliyor mu, uçamiyor mu? Bunun testini gerçeklestiriyoruz. Oldukça heyecan vericiydi ve çok basarili, son derece beklendigi gibi tasarima uygun sekilde oldukça iyi bir platform oldugunu gördük” ifadelerini kullandi.

“Yakin zamanda teslimatlara baslayacagiz”

Ilk uçusun öncesinde simülatör üzerinde testler gerçeklestirildigini belirten GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ates, “Çok çesitli bölgelerde 4 tane helikopterimizle; Adana, Erzurum en Kocaeli’nde ve TUSAS’ta burada olmak üzere testler gerçeklestirdik. En kritik testleri tamamladik. Su ana kadar bin saatin üzerine bir uçus gerçeklestirdik. Yakin zamanda da kismetse ilk olarak Jandarma Genel Komutanligimiz olmak üzere teslimatlara baslayacagiz” diye konustu.



“Benim hayalim helikopter pilotu olmakti”

Helikopter pilotluguna nasil basladigini anlatan GÖKBEY test pilotu Arif Ates, “Benim hayalim helikopter pilotu olmakti. Gerçi pilot ve hava araci denince uçak akla geliyor ama ben 1991 yilinda Kara Harp okulundan mezun olduktan sonra Kara Havacilik okulunda ilk sinif okuluna basladigimda normalde kura ile yapilan uçak ve helikopter ayrimi o dönem istege göre yapilmisti ve ben de helikopteri tercih etmistim. Bu istegim ve bu arzum dogrultusunda olacak ki kursu da birinci bitirmistim. Dolayisiyla helikopteri olan sevgim beni bu noktalara getirdi” açiklamasinda bulundu

“Helikopter uçaktan çok farkli, size çok daha fazla keyif verir”

Ates konusmasini söyle sürdürdü:

“Dolayisiyla helikopter uçaktan çok farkli, size çok daha fazla keyif verir. Alçak uçarsiniz, arazinin yükseltilerine uyarak uçarsiniz. Kendince farkli teknikleri vardir. Uzun yillar silahli kuvvetlerde de görev yapmis olmamdan dolayi hem genel maksat helikopterlerimiz hem de taarruz helikopterimiz halen de silahli kuvvetlerimizin en önemli unsurlaridir. Uçaklar nispeten çok daha yüksek irtifalarda uçarlar. Uçaklarin öncelikli görevi düsman uçaklarina, tehditlerine karsi veya uzak diger sinir disi daha uzak hedeflere angajman olurlarken helikopter çok daha yer birliklerinin yakininda onlara destek saglamak maksadiyla kullanilir. Dolayisiyla bizler çok daha kara unsurlarimizla birlikte operasyon yaptigimiz için onlarla birlikte daha is birligi çerçevesinde görevlerimizi icra ediyoruz.”

“Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum”

Tüm pilotlarin Dünya Pilotlar Günü’nü kutlayan Arif Ates, “26 Nisan Dünya Pilotlar Günü bu çerçevede öncelikle Silahli Kuvvetlerde vatan görevlerini icra eden pilotlarimiz, hem helikopter hem uçak pilotlarimiz ayni zamanda sivil camiada uçan, gerek özel uçan pilotlarimiz ya da ticari olarak Airline’da, ulastirmada, kargoda bir çok alanda havada görev yapan tüm pilotlarin Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA