Gazze'deki Yardim Çalisani Ölümleri Son 20 Yildaki Diger Çatismalardan Daha Yüksek

Yardim Çalisani Güvenlik Veritabani, tarafindan yapilan paylasimda, Israil saldirilari nedeniyle Gazze Seridi’nde hayatini kaybeden yardim çalisani sayisinin son 20 yildaki diger çatismalardan daha yüksek oldugu ortaya çikti.

Israil’in düzenledigi saldirida uluslararasi yardim kurulusu World Central Kitchen’a (WCK) bagli 7 çalisanin hayatini kaybetmesinin ardindan Yardim Çalisani Güvenlik Veritabani, Gazze Seridi ile son 20 yildaki çatismalarda hayatini kaybeden yardim çalisanlarinin sayisini paylasti.

Yardim Çalisani Güvenlik Veritabani tarafindan yapilan paylasimda, Israil saldirilari nedeniyle Gazze Seridi’nde hayatini kaybeden yardim çalisani sayisinin son 20 yildaki diger çatismalardan daha yüksek oldugu ortaya çikti.

Gazze Seridi’nde saldirilarin basladigi geçtigimiz sene 7 Ekim’den bu yana yaklasik 200 yardim çalisaninin hayatini kaybettigini dikkat çekilen paylasimda, bu sayinin 1997’den bu yana herhangi bir çatismada bir yil içinde görülen kayip sayisindan daha fazla oldugu belirtildi.

Afganistan, Suriye ve Güney Sudan’in son 20 yilda insani yardim çalisanlari için en ölümcül ülkeler oldugu aktarilan paylasimda, söz konusu ülkelerde en kötü çatisma yillarinda bile yillik ölümlerin Gazze’deki mevcut Israil saldirisindan daha düsük oldugunu gösterdigi ifade edildi.

Söz konusu verilerin Birlesmis Milletler ve diger kar amaci gütmeyen insani yardim kuruluslarinin çalisanlarini kapsadigi belirtildi. BM’nin 7 Ekim’den bu yana 170’ten fazla personeli hayatini kaybederken, bu sayi BM tarihindeki en yüksek can kaybi olarak kayitlara geçti.
Kaynak: İHA