Baharda Çikip Yazin Kayboluyorlar

Gümüshane’nin Torul ilçesine bagli Gülaçar köyünde her yil bahar aylarinda yasanan ilginç doga olayinda köyün her iki yamacinda da ayni anda ortaya çikan ve ayni anda kaybolan su kaynaklari 2 ay boyunca görsel sölen olusturuyor.

Baharda Çikip Yazin Kayboluyorlar
Ikisu-Siran karayolu kenarindaki Gülaçar köyünde her bahar mevsiminde ilginç bir doga olayi yasaniyor. Hem köyün üst tarafinda hem de Gülaçar deresinin karsisindaki yamacinda her yil bahar mevsiminde akmaya baslayan dereler yaklasik 2 ay boyunca dagin ortasindan çikip akmaya devam ediyor ve daha sonra kayboluyor.

Hiç su akmayan bölgede birdenbire adeta dere olup selaleye dönüsen sular için bölgede çesitli efsaneler dilden dile dolanirken, sularin karla kapli daglarda karlarin eriyip dagin içindeki magaralara dolduktan sonra tasmasi sonucu aktigi degerlendiriliyor.

Sosyal medyada dogada yaptigi yemek ve doga videolariyla bilinen Yusuf Oral ilk baslarda az olan suyun alt kisimlara dogru adeta büyük bir dereye dönüstügünü görünce saskinligini gizleyemedi.

Yilin ayni gününde akmaya baslayip yaklasik 2 ay sonra ayni gününde kuruyan sulardan sadece tek bir kaynaktan saniyede 200 litreye yakin su çiktigini aktaran Oral, gördügü manzara karsisinda “Muazzam, serinligi çok güzel, gerçekten keyfi çok güzel” ifadelerini kullandi.

“Bu muhtemelen birbirine bagli bir yeralti havuzunun oldugunu bizlere gösteriyor”

Yillardir merak ettigi bölgenin kaynagina geldigini ve bir saat yürüyerek selalelere ulastigini kaydeden Oral, “Buradaki selale 4 noktadan çikiyor o yüzden ismini ’4 göze’ koyuyorum. Belki bir ismi vardir onu bilmiyorum. Bu vadide yasiyorum. Bu selalelerin Gülaçar köyünün üzerinde bulunan bir yerde yilin ayni gününde akmaya basladigi ve ayni gün kurumaya basladigi söylenir. Burasi Gülaçar’a giderken ki vadi. Vadinin sagidan ve solundan bu sular çikiyor ve ortada Gülaçar deresi var. Selaleler karsilikli yani. Aralarinda yaklasik 2 kilometre kus uçusu mesafe olan noktalar. Ama kot olarak hemen hemen ayni. Ayni gün aktigi söyleniyor köylüler tarafindan. Biz de yillardir ayni seyi burada gözlemliyoruz. Bu yeralti su sistemine bakildiginda muhtemelen birbirine bagli bir yeralti havuzunun oldugunu bizlere gösteriyor. Gerçekten görülmeye deger bir yer. Özellikle suyun çiktigi bu nokta insanin ruhunu dinlendiriyor. Gerçekten çok mutluluk verici, çok keyifli” dedi.

Kaynak: İHA