34 Yil Sonra Yeniden Giresun'a Baglaniyorlar

Referandumun ardindan, mahkeme karariyla da onaylanarak Gümüshane’nin Kürtün ilçesine bagli olan Üçtas ve Günyüzü köyleri Giresun’un Doganket ilçesine baglandi. Bu kararla Gümüshane’nin köy sayisi 314’e düserken, Giresun’un köy sayisi ise 541’e yükseldi.

34 Yil Sonra Yeniden Giresun'a Baglaniyorlar
Gümüshane’nin Kürtün ilçesinden ayrilarak Giresun’un Dogankent ilçesine baglanmak isteyen Üçtas ve Günyüzü köylerinin 2019 yilinda aldigi referandum kararinin Içisleri Bakanligi tarafindan reddedilmesi üzerine Danistay’a açilan dava sonuçlandi. Danistay 10. Dairesi tarafindan cografi, ekonomik, pazar iliskileri, sosyal iliskiler, Kamu Hizmetlerinden dogan iliskiler, sinir iliskileri bakimindan herhangi bir sakinca olmadigi gerekçesiyle referandum kararinin Içisleri Bakanliginin reddinin iptaline karar verdi.

Referandum sonucundan sonra Danistay 10. Dairesi tarafindan da onaylanan kararla Gümüshane’nin Kürtün ilçesine bagli Üçtas ve Günyüzü köyleri 34 yil sonra yeniden Giresun’a baglandi.

Daha önce de Giresun’a bagliydilar

Günyüzü köyü muhtari Mustafa Temel referandumun ardindan mahkeme de karara vererek Giresun’a baglanmalarinin önünde bir engel kalmadigini belirterek “Üçtas ve Günyüzü köyleri 2019 yilinda Gümüshane’nin Kürtün ilçesinden ayrilarak Giresun’un Dogankent ilçesine baglanmak için referanduma gitmistim. Referandumda Günyüzü köyünde bulunan 623 seçmenden 472’si oy kullanmis, kullanilan oylardan 272’si ’evet’ demisti. Üçtas köyünde ise kullanilan 520 oydan 474’ü ’evet’ demisti. Referandum sonucuna göre Giresun’a baglanmamiz gerekirken, Içisleri Bakanligi tarafindan referandum reddedilmisti. Bunun üzerine köyler olarak bizde Danistay’a dava açmistik. Nihayet Danistay 10. Dairesi Içisleri Bakanligi’nin reddine, iptal karari vererek Giresun’a baglanma istegimizin önündeki engeli kaldirmistir. Bundan sonra süreç devam ederek Giresun’a baglanmis olacagiz. Zaten 34 yil önce Günyüzü ve Üçtas köyleri Giresun’un Tirebolu ilçesine bagli köylerdi. Bir anlamda 34 yil sonra adalet yerini buldu” dedi.

Kaynak: İHA