Zehirlenmelerin Yasandigi Yuva Köyü Davasinda Saniklar Ikinci Kez Hakim Karsisinda

Bolu’nun Yuva köyünde 1 kisinin öldügü, 147 kisinin de tedavi görerek taburcu oldugu su kaynakli zehirlenmelere iliskin 5 sanikli davanin ikinci durusmasi yapildi. Saniklarin tutuksuz yargilanmasina ve davanin genisletilmesine karar veren mahkeme heyeti, durusmayi ileri bir tarihe erteledi.

Zehirlenmelerin Yasandigi Yuva Köyü Davasinda Saniklar Ikinci Kez Hakim Karsisinda
Bolu’da 2022 yilinda 1 kisinin hayatini kaybettigi, 147 kisinin de tedavi görerek sagligina kavustugu zehirlenme olayiyla ilgili davanin ikinci durusmasi görüldü.

Olayin ardindan 5 sanik hakkinda hazirlanan 14 sayfalik iddianame, Bolu 2’nci Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edilmisti. 85 kisinin suç duyurusunda bulundugu iddianame çerçevesinde Il Özel Idaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü M.A.A., Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Ü.B. ve köy muhtari M.E. hakkinda ’taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 15 yil hapis cezasi talep edilirken, hemsireler B.K. (41) ve F.I. (42) hakkinda da ’görevi kötüye kullanma’ suçundan dava açilmisti. Davanin ikinci durusmasi Bolu 1’inci Agir Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Durusmada, tutuksuz yargilanan saniklar Yuva köyü muhtari M.E., Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Müdürü Ü.B. ve Il Saglik Müdürlügü’nde görevli hemsire B.K. ile avukatlar ve müstekilerin bir kismi hazir bulundu.

Zehirlenme vakalarinin yasandigi dönemde yasamini yitiren Eyüp Ertem’in (49) E. Coli enfeksiyonuna maruz kaldigi ve ölümünün de E. Coli enfeksiyonuna bagli olarak gelisen ’invaziv enterokolit, sepsis, septik sok, tipik hemolitik üremik sendrom’ ile gelisen komplikasyonlar sonucu gerçeklestigi kaydedildi. Hastanelere sevk edilen bazi hastalarda kanli ishalle ortaya çikan, anemi ve akut böbrek yetmezligiyle seyreden ’Hemolitik Üremik Sendrom’ tanisi konuldugu da belirtildi.

“Bilirkisi heyetinde herhangi bir arastirma yapilmamistir”

Zehirlenen ailelerin avukati Tunahan Sarialan, “Dosya çerçevesinde hazirlanan bilirkisi raporu yeterli degildir. Bilirkisi heyetinde Il Saglik Müdürlügü’nden personel bulunmaktadir. Tarafsizlik ilkesine aykiridir. Akabinde zehirlenmenin sebebi tavuk diskisi olarak geçmektedir. Ancak buna iliskin bilirkisi heyetinde herhangi bir arastirma yapilmamistir. Yayla suyu denilerek üzerinden geçilmistir. Teknik kurallara uygun bir mantik çerçevesine oturtulmamistir. Yayla suyu 4 farkli mahalleye gitmektedir, sadece bir mahallede zehirlenme yasanmistir. Tavuk diskisina göre arastirma yapilmasi gerekmektedir. Tavuk diskisina dair bir arastirma yapilmasinin akabinde, tarafsiz farkli sehirlerden bilirkisi heyeti olusturularak, dosyanin bilirkisiye teblig edilmesini talep ederiz” dedi.

Avukatin yeniden bilirkisi raporu olusturulmasi talebi, davanin ilerleyen asamada genisletilecegi belirtilerek reddedildi. Saniklarin tutuksuzluk hallerinin devamina karar veren mahmeke, durusmayi eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.
Kaynak: İHA