(Özel) 91 Yillik Gelenek...Iftarlik Tabanca, Kiliç Ve Testiler Büyük Ilgi Görüyor

Bursa’da bir firinci dedesinden kalma 91 yillik gelenegini sürdürerek, her yil ramazan ayinda çocuklara özel iftariyelik için tabanca, kiliç, testi ve telefon pogaçalar yapiyor.

(Özel) 91 Yillik Gelenek...Iftarlik Tabanca, Kiliç Ve Testiler Büyük Ilgi Görüyor
Bursa’nin Osmangazi ilçesi Yerkapi Mahallesi’nde firincilik yapan Seref Seymen, dededen kalan 91 yillik gelenegi sürdürüyor. Firinci Seymen, hamura sekil vererek tabanca, telefon, testi ve kiliç seklinde pogaçalar yapiyor. Ramazan ayinda üretilen bu oyuncak seklindeki pogaçalar aileler tarafindan oruç tutan çocuklara mükafat olarak aliniyor. Sadece ramazan ayinda üretilen bu sekilli pogaçalar çocuklar tarafindan çok seviliyor.

“Simdiki çocuklar bu kültürü pek bilmiyor”

Genellikle belirli bir yas üstü müsterileri tarafindan torunlarina nostalji amaçli aldiklarini belirten Seymen, “Bursa’ya has Ramazan ayina özel bir iftariyelik yapiyoruz. Biz bu firinda 3. kusak isletmecisiyiz. Bu iftariyelik çocuklarin oyuncagi, kazan orucu diye tabir edilen ögle vaktine kadar oruç tutar çocuklar. Bu iftariyelikler de onlarin mükafatidir. Kiz çocuklarina testi erkek çocuklarina ise tabanca ve kama seklinde iftariyelik hazirliyoruz. 60 yasinin üstündekiler daha çok deger veriyor, buradan gelip iftariyelikler alip torunlarini sevindiriyor. Simdiki çocuklar bu kültürü pek bilmiyor. Çünkü hamurdan böyle bir oyuncak hiç görmemisler. Çocuklar hep telefon ve bilgisayar basinda olduklari için bu iftariyelikler degisik geliyor” seklinde konustu.

Ilk Rum usta tarafindan yapilmis

Oyuncak iftariyeliklerin tarihine deginen Seymen, “1933 yilinda dedem bu firini satin almis. O sirada firinimizda da Rum usta çalisiyormus. Usta da "Ramazan ayi yaklasiyor, ben issiz kalir miyim" diye düsünürken sokakta oynayan çocuklara hamurdan sekilli oyuncaklar yapiyor. Insanlar çok begeniyor ve ilgi gösteriyor. Dedem de onu isten çikarmiyor ve bu bir gelenek olarak günümüze kadar geliyor” dedi.

Kaynak: İHA