Türkmenler Ve Hristiyanlar, IKBY'deki Genel Seçimleri Boykot Etme Karari Aldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunda Türkmen ve Hristiyanlar için ayrilan 11 sandalyelik kotayi iptal kararinin ardindan Türkmenler ve Hristiyanlar, IKBY’de haziran ayinda yapilacak olan genel seçimleri boykot etme karari aldi.

Irak Federal Mahkemesi’nin, 21 Subat’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunda Türkmen ve Hristiyanlar için ayrilan 11 sandalyelik kotayi iptal kararina yönelik tepkiler büyüyor. Türkmenler ve Hristiyanlar, IKBY’de haziran ayinda yapilacak olan genel seçimleri boykot etme karari aldi.

Türkmen siyasi partileri temsilcisi Karhi Altiparmak, yaptigi açiklamada, kotanin kaldirilmasi anayasayi ve bilesenlerin haklarini güvence altina alan 49. maddeyi ihlal etmekte oldugunu belirterek, “Mahkemenin karari IKBY’de demokrasi ilkelerini zayiflatacaktir" dedi.

BM Irak Misyonu, Irak Cumhurbaskanligi, Basbakanligi, Meclis Baskanligini ve IKBY Baskanligini müdahale etmeye çagiran Altiparmak, IKBY parlamentosundaki kotanin iadesine kadar Türkmen siyasi partilerinin seçimleri boykot etmeye karari aldigin belirtti.



“Bölgede 30 yili askin süredir hüküm süren anayasa, hukuk ve siyasi normlarin açik bir ihlali"

Hiristiyan siyasi partileri tarafindan dün yapilan açiklamada ise, Federal Mahkeme’nin aldigi kararlarinin, insan haklari ile azinliklarin, dini ve ulusal unsurlarin haklarina ciddi bir ihlali olarak degerlendirilmis, "Bir arada yasamayi temelden vuran utanç verici bir adim ve bölgede 30 yili askin süredir hüküm süren anayasa, hukuk ve siyasi normlarin açik bir ihlali" denilmisti.
Kaynak: İHA