Enkazdaki Oglunun Yanina Gitmeyip Bin 50 Depremzedenin Kurtarilmasini Sagladi

Kahramanmaras’ta itfaiye eri, 6 Subat depremlerinde enkazda kalan oglunu kurtarmak yerine görevi basindan ayrilmayarak bin 50 yaralinin kurtarilmasini sagladi.

Enkazdaki Oglunun Yanina Gitmeyip Bin 50 Depremzedenin Kurtarilmasini Sagladi
Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanliginda görevli itfaiye eri Mehmet Demir, 6 Subat depremlerine 112 Acil Çagri Komuta Merkezinde yakalandi. Itfaiyenin tek görevli personeli olan Demir, meydana gelen depremler sonrasi görev yerini terk etmedi. Depremden yarim saat sonra oglunun enkaz altinda kaldigini ögrenen itfaiye personeli Demir, görev yerini terk etmeyerek gelen ihbarlara bakti. Bin 50 ihbari degerlendiren Demir, yaralilarin kurtarilmasina vesile olurken, Kur’an kursunda hafizlik egitimi alan enkaz altindaki oglu 12 yasindaki Muhammet Nejat ise hayatini kaybetti.

Deprem ani ve sonrasini anlatan itfaiye personeli Demir, “Kahramanmaras 112’de görevliydim deprem oldu depremin etkisiyle biz disari çiktik hep birlikte. Sehirde elektrikler gitmisti ve yakin çevrelerden yardim sesleri geliyordu. Deprem sonrasi yakin illeti aradik ancak yakin illerde de deprem oldugunu anladik. Ekiplerin olaylara yönlendirme karari aldik. Binanin içine girdigimizde 11 dakika sonra 6,7 siddetindeki depreme yakalandik. Telsiz sistemimiz aldim disari çiktim. Telsiz ile tüm subelerimize il genelinde durum bildirimi istedim. Sirasiyla durum bildirimi geçildi subelerimizde zarar olmadigini ögrendim. Tüm ekiplerin mintikasina çikip gördükleri vakaya müdahale etmeleri komutunu geçtim” dedi.

Oglunun enkazda kalip hayatini kaybetmesine ragmen yüzlerce depremzedenin kurtarilmasina neden oldugunu oldugunu Demir, "25 dakika sonra 112 sistemine analog olarak ihbarlarin düstügünü gördük. Ihbarlar ön çagri alici arkadaslar alip bize aktariyordu. Aldiklari ihbarlardan enkaz altinda olanlari kirmizi kalem ile enkazdan çikanlari mavi kalem ile durum ve konum bilgilerini not etmeye basladik. Yarim saat sonra esim aradi; esimin aradiginda oglum Muhammet Nejat ile yegenim Tayfur Kayra’nin yatili olarak kaldigi Kur’an kursuna gittiklerini ancak Kur’an kursunun göçük vaziyette oldugu bilgisini verdi. Bu sirada ben birçok ihbar almistim. Örnegin balkondan atlamak üzere olanlar, çok farkli ihbarlar vardi. Orayi birakip gittigim zaman tüm ekibi koordine eden komutayim ben. Esime de söyledim; çok fazla ihbar var, ihbarlari arkadaslara iletmek zorundayim. Burayi birakirsam yardima muhtaç insanin vebalini almis oluruz. Bugün sinav günümüz dedim. Elimde yönlendirecegim itfaiyeye dair hiçbir ekip kalmadi ve bu durumu anladiktan sonra kendi çocugumun ve yegenimin enkaz bölgesine geçmistim. Sonra yapilan istatistiklerde bin 50 kisinin kurtarilmasina vesile oldum. Bir tarafta acim, bir tarafta sinavi geçmis olmanin gururu ile hayatima devam ediyorum. Depremden yarim saat sonra ögrendim çocugumun vefatini. Esimin yaninda olmam gereken en önemli gün. Ama evladim ilim yolunda sehit oldu. 6 Subat’tan bize itfaiyemiz adina yalan dünyada böyle bir animiz kaldi. Sinavi geçtigimi umut ediyorum” ifadelerini kullandi.

Itfaiye personeli Demir, 19 Mart 2020 tarihinde sehit olan yegeni ve oglunun fotografini sosyal medya hesabindan paylasarak, "Yegenim Oguzhan Tas Suriye’de sehit olmustur. Aslanimin cenaze tören bilgisi gelir gelmez paylasacagim. Darisi yanindaki ogluma olsun. Vatan sag olsun" ifadelerini kullandigi ortaya çikti.
Kaynak: İHA