Aydin Memecik Zeytinyagi, Avrupa Birligi'nde Tescillendi

Aydin’da 2024 yilinin Avrupa Birligi Komisyonu’nda tescil edilen kestanenin ardindan, ikinci ürünü Aydin Memecik Zeytinyagi oldu.

Aydin Memecik Zeytinyagi, Avrupa Birligi'nde Tescillendi


Aydin Ticaret Borsasi tarafindan tescil talepli basvurusu yapilan Aydin Memecik Zeytinyagi cografi isaretli ürünü 5 Subat 2024 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayimlanarak Avrupa Birligi Komisyonu’nda tescil edildi. 24 Eylül 2021 tarihinde Avrupa Birligi Komisyonu Tarim ve Kirsal Kalkinma Genel Müdürlügü’ne mense adi korumasiyla Aydin Ticaret Borsasi tarafindan tescil basvurusu yapilan Aydin Memecik Zeytinyagi, Avrupa Birligi (AB) nezdinde AB Resmi Gazetesi’nde yayimlanarak Türkiye’nin Avrupa Birligi’nde tescilli 21. ürünü oldu.

Avrupa Birligi’nde tescillenen Aydin Memecik Zeytinyagi cografi isaretli ürünü için açiklamada bulunan Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur; “AB Komisyonu Tarim ve Kirsal Kalkinma Genel Müdürlügü tarafindan tescil edilen Aydin Kestane’sinden sonra ilimizin önemli tarimsal ürünlerinden biri olan Aydin Memecik Zeytinyagi, Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan cografi isaretli ürün olarak tescil edilmistir. Borsamiz tarafindan Avrupa Birligi’nde tescili saglanan Aydin Memecik Zeytinyaginin sahip oldugu katma deger, ilimizin uluslararasi platformda bilinirliligine ve ekonomik gücüne katki sunmaktadir. Kültürel zenginlikleriyle bilinen ülkemiz, geçmisten bugüne var olan degerlerine cografi isaret tescilleriyle sahip çikmakta olup Avrupa Birligi nezdinde yapilan cografi isaret basvurulariyla da ürünlerine uluslararasi kimlik kazandirmaktadir. Cografi isaret tescil süreçlerinde özverili çalismalar sergileyen ilimiz ise bu çalismalar neticesinde ülkemizde 1. sirada yer almaktadir. Bu hususta ilimiz ekonomisi için bir marka degeri tasiyan Aydin Memecik Zeytinyagi’nin Avrupa Birligi’nde tescillenmesi diger tarimsal ürünlerimiz için de tesvik edici bir gelismedir. Ayni zamanda Aydin Memecik Zeytini ve Aydin Çam Fistigi’nin da Avrupa Birligi’nde tescil basvurusu yapilmis olup ilan edilmesi beklenilmektedir” dedi.



Aydin ile bütünlesen ve Aydin Ticaret Borsasi tarafindan cografi isaret tescili alinan ürünlerin global pazarda yerini almasi adina çalismalarin devam edecegini dile getiren Çondur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’na, Aydin Memecik Zeytinyagi Avrupa Birligi tescil sürecinde danismanligini yürüten Huriye Özener’e, Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetistirme ve Islahi Anabilim Dali Prof. Dr. Engin Ertan’a ve emegi geçen herkese tesekkürlerini ileterek Aydin Ticaret Borsasi üyelerine ve Aydin’a hayirli olmasini diledi.
Kaynak: İHA