Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki Açiklamasi

Hatay’da depremzedeler için insa edilen konutlarin kura çekimi ve anahtar teslim töreninde konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Sehirlerin merkezinde 50 binden fazla yeniden yer tespit ederek, zemin etütlerini dogru bir sekilde yapip mühendislik hesaplarini en dikkatli bir sekilde denetleyerek en saglam, depreme dayanikli evleri yapma noktasinda 300 bini asiyoruz” dedi.

Hatay Deprem Konutlari Kura çekimi ve Anahtar Teslimi Töreni Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimi ile gerçeklestiriliyor. Törene katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki ve Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, deprem bölgesinde yapilan çalismalarla ilgili konustu.

Törende konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 300 binden fazla depreme dayanikli bina insa edilecegini belirtti.

Tamamlanan binalarin 2 ay içerisinde 75 bini asacagini ifade eden Özhaseki, Mayis ayindan itibaren her ay 15-20 bin binanin teslim edilecegini ifade etti.



“850 bin civarinda birim zarar gördü”

850 bin birim konutun zarar gördügünü ifade eden Bakan Özhaseki, “Asi nehrinin bereketli topraklarinda basimiza gelen bir felaketten sonra insallah Hatay küllerinden yeniden dogacak. Burasi hosgörünün sehri, adeta bir açik hava müzesi. Mustafa Kemal’in ‘benim sehrimdir’ dedigi bir yer. Ama bugün için su sözümüzü unutmayin, Hatay bundan sonra 85 milyonundur ve bizlerindir. Insallah Içisleri Bakanimizin da benim de her birinizin hakkini verinceye kadar, evlerinize oturup ‘Allah sizden razi olsun’ deyinceye kadar buradan gitmeyecegimizi bir kez daha bilmenizi istiyorum, bunu bilin. Büyük bir felaket yasadik. 9 saat arayla 2 tane siddetli ve uzun süren deprem yasandi. Kolay degil, tam 18 ilimiz etkilendi. 14 milyon kardesimiz buradan zarar gördü, 680 bin civarinda konut, 170 bin kadar da evlerimiz agir veya orta hasarli yikilacak duruma geldi. Yani 850 bin civarinda birim. Topraga verdiklerimizi artik söyleyemiyoruz. Onun acisini ölçecek bir alet icat olmadi. Ölenlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.



“2 ay içerisinde 75 bin sayisina ulasacagiz”

Yapilan konutlarla ilgili konusan Özhaseki, “Geride kalanlar için devlet olarak imkanimiz neyse, elimizde olan neyse hepsini seferber ettigimizi bilmenizi istiyoruz. Bu zararlardan sonra bizler bir an önce ise baslamak için gayret ettik. O günlerde hatirlarsiniz, ‘neden bu kadar acele ediyorsunuz, daha artçilar devam ediyor, binalari etkiler, yeniden yikilacak binalar insa ediyorsunuz’ dediler. Bunlara aldiris etmedik. Bizim için bilim adamlarinin, bilimin söyledikleri. Disarida söylenen, muhalefet olsun diye edilen laflarin bizim için hiçbir nazari yok. Biz dogrularin pesindeyiz. O günden sonra deprem bölgesinde 200 binden fazla konutu insa etmek için çalismaya basladik. Su anda 50 bin kadar da çelikten köy evlerimizi yapmaya basladik. Sehirlerin merkezinde 50 binden fazla yeniden yer tespit ederek, zemin etütlerini dogru bir sekilde yapip mühendislik hesaplarini en dikkatli bir sekilde denetleyerek en saglam, depreme dayanikli evleri yapma noktasinda 300 bini asiyoruz. AFAD’in bize ha sahibi olarak bildigi 390 bin civarinda hak sahibimizin evlerini Allah izin verirse, su an 40 bin civarinda konutun kura törenindeyiz. Burada Hatay için yapilan binalarin kuralarina devam edecegiz. 2 ay içerisinde 75 bin sayisina ulasacagiz. Mayis ayindan itibaren her ay 15-20 bin konutu teslim edilebilir hale getirerek yil sonuna kadar birçok kardesimizin evini kendilerine teslim edecegiz” diye konustu.



“Bir taraftan sehirlerin merkezlerini biz insa ediyoruz”

Hatay’in ayaga kaldirilmasi için çalismalarin dört bir yandan sürdürüldügünü kaydeden Özhaseki, “Hataylilar için söylüyorum. Uzun Çarsiyi ayaga kaldiriyoruz. Insaatlara basladik. Bire taraftan Kurtulus Caddesi’ne, Atatürk Bulvari’na, Emek Mahallesine basladik. Etrafta bulabildigimiz her yerin önce zemin etüdünü yapiyoruz, sonra mühendislik hesaplarini en dogru biçimde yapiyoruz. Sonra da insaatlari bir sene içerisinde teslim etmek üzere, Türkiye’nin en güçlü müteahhitlerini çagirip onlardan tahvil alip sözlesme imzalayip ise baslatiyoruz. Sizler de zaten bu olanlari bitenleri takip ediyorsunuz, görüyorsunuz. Bunlarin sahidisiniz. Allah izin verirse çok kisa süre içerisinde gerek Hatay’imizda gerek Kahramanmaras’ta, Adiyaman’da, Malatya’da, bütün depremzede kardeslerimizin evlerini bu sekilde teslim edecegiz. Bir taraftan sehirlerin merkezlerini biz insa ediyor. Valilik, meclis binasi çevresindeki binlerce binayi biz insa ediyoruz” seklinde konustu.



“Protestoculari Hatay’da kentsel dönüsüm için ikna edemedik”

Hatay’da daha önce kentsel dönüsüm için protestoculari ikna edemedigini söyleyen Özhaseki, “2016-1017 yilinda Antakya Belediye Baskani, ‘Bakanim Emek Mahallesi’nde kentsel dönüsüm yapacagiz, bakanim bize yardim eder misiniz’ dedi.

Geldim buraya, bölgeye gittik. Evet bakanlik olarak ne kadar para verebileceksek bunu da ayarladik. Onu da ilan edecegiz. Fakat etrafi o örgütler kaplamis. Ellerinde pankartlar var. Hepsi bizi protesto ediyor. Hepsi kiziyorlar. Kürsüye çiktim, ‘kardeslerim biz buraya dönüsüm yapmak için geldik, bakin su alanlar çöküntü alani. Allah korusun en ufacik bir deprem olursa bunlarin hepsi yikilir ve altinda kaliriz. Evlatlariniz gider, sevdikleriniz gider, esleriniz gider, ne olur izin verin. Ben burayi yapayim derken, para harcayacagim, bütçeden buraya finans kaynaklari aktaracagim. Belediye baskani size yanlis yaptiysa hesaplarinizi gözden geçireyim, para kaliyorsa hepsi sizin olsun. Ama ne olur mani olmayin’ dedim. Örgütler bagrisiyorlar. Pankartlar okudu. Onlara rica ettim, ‘lütfen oturun dinleyin. Bakin buradan bir deprem geçecek. Gelin o deprem gelmeden ben sizi hazirlayayim. Elimden geleni yapayim’ dedim O gün gece bire kadar bu mahallede oturdum. Itiraz eden herkesle konustum ama üzülerek söylüyorum, ikna edemedim. O protestocular galip geldiler. Mecburen ayrildim ve kentsel dönüsüm yapamadim. Rezerv alan ilan ettigimiz yerde, risk alani ilan ettigimiz yerde ise baslayamadik. Deprem olduktan sonra baktigim ilk yer, Emek Akasya mahalleleri oldu. Üzülerek söylüyorum, bütün canlarimiz gitti. Degerli arkadaslar bu tür tahriklere ne olur sizden ricamiz katilmayin. Devletinize güvenin, Cumhurbaskaniniza güvenin. Sözlerimizi Allah’in izniyle yerine getiririz, hiç endiseniz olmasin” ifadelerini kullandi.

“Milletimizin birliginin, beraberliginin sarsilmaz bir kale gibi oldugunu tüm dünyaya bir kere daha gösterdik”

Daha sonra konusan Bakan Ali Yerlikaya da, “Cumhurbaskanimizin liderliginde Hatay’in karanlikta kalmasina asla ama asla müsaade etmeyecegiz. 6 Subat 2023 hafizalarimizdan asla silinmeyecektir. Acisi yüregimizde asla gitmeyecektir. Çünkü o gün çok aci, çok kararlilik bir gündü. Yükümüz agir, imtihanimiz büyüktür. Ama asla hukuksuzluga kapilmadik, karamsarliga düsmedik, inancimizi yitirmedik, zorlukla beraber kolaylik vardir dedik. Iman varsa imkan da vardir dedik. Ve o gün aslin felaketinde devletimizin tüm imkanlarinin devlet bölgesindeki kardeslerimiz için seferberler ettik. Biz biliyoruz ki zorluklardan ancak birlik boyunca atlatilir ve zorluklarla ancak iradenin gücüyle asilir. Asrin felaketi bizleri derinden sarsti. Ancak aziz milletimizin birliginin, beraberliginin sarsilmaz bir kale gibi oldugunu tüm dünyaya bir kere daha gösterdik” dedi.

Kaynak: İHA