Macaristan'in Yeni Cumhurbaskani Tamas Sulyok Oldu

Macaristan parlamentosu, eski Cumhurbaskani Katalin Novak’in çocuk istismari affi skandalindan sonra istifa etmesinin ardindan Anayasa Mahkemesi Baskani Tamas Sulyok’u ülkenin yeni cumhurbaskani olarak seçti.

Macaristan'in Yeni Cumhurbaskani Tamas Sulyok Oldu
Macaristan’in eski Cumhurbaskani Katalin Novak’in çocuk istismari affi skandalindan sonra istifa etmesinin ardindan parlamento ülkenin yeni cumhurbaskanini seçti. Macaristan Basbakani Viktor Orban’in liderligini üstlendigi iktidar partisi Fidesz tarafindan aday gösterilen Anayasa Mahkemesi Baskani Tamas Sulyok, 146 vekilin katildigi oylamada 134 oyla cumhurbaskani seçildi. Oylamada 5 vekil aleyhte oy kullanirken, 7 oy da geçersiz sayildi. 199 sandalyeli Macaristan Parlamentosunda muhalefet vekilleri ekseriyetle oylamaya katilmadi.

Ülkede pazar günü dört muhalefet partisinin destek verdigi bir protesto gösterisinde, cumhurbaskanligi seçiminin dogrudan halk tarafindan yapilmasi talep edilmisti.

Seçilmesinin ardindan yemin eden Sulyok, kisa konusmasinda cumhurbaskanligi affi ve ödüllerine iliskin kararlarda seffaflik sözü verdi. Novak’in yerine seçilen 67 yasindaki Sulyok’un göreve baslama töreninin 5 Mart’ta gerçeklestirilmesi planlaniyor.

2014’te Anayasa Mahkemesi hakimi olan Sulyok, iki yil sonra da mahkemenin baskanligina yükselmisti. Sulyok’un görev süresi bes yil olacak ve ikinci bir dönem için tekrar aday olabilecek.

Çocuk istismari davasinda hüküm giyen bir mahkumu affettigi ortaya çikmisti

Eski Cumhurbaskani Novak, cumhurbaskanligi yetkilerini kullanarak affettigi mahkumlar arasinda devlete ait bir yetimhanedeki çocuk istismari skandalina ismi karisan bir mahkumun yer aldigi ortaya çiktiktan sonra 10 Subat’ta istifa etmisti.
Kaynak: İHA