Tarihi Ankara Palas Müzeye Dönüstürülerek Açildi

Cumhurbaskanligi Milli Saraylar Baskanligi tarafindan özgün yapisi korunarak müzeye dönüstürülen Cumhuriyet döneminin simge yapilarindan Ankara Palas’in açilisi gerçeklestirildi.

Tarihi Ankara Palas Müzeye Dönüstürülerek Açildi
Ankara Palas, 96 yildir tarihe taniklik ediyor. Türkiye’nin ilk yillarinda Ankara’da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet veren Ankara Palas’in restorasyonu tamamlandi. Koleksiyonu zenginlestirilen ve modern sergileme kriterlerine uygun olarak tesrif edilen Ankara Palas Müzesi, bin metrekareyi bulan kapali alanda 5 salon ve bin 200’e yakin eserle kültür-sanat hayatinin yeni adresi olmaya hazirlaniyor.

“Zemininde ve temelinde güçlendirilmeler yapildi”

Milli Saraylar Baskani Yasin Yildiz yaptigi konusmada, “Binanin yasindan ve kullanimindan dolayi ciddi bir restorasyon ihtiyaci vardi. 2019 yilinin basindan itibaren bu restorasyon çalismasi yürütüldü. Ankara birinci derece deprem kusaginda olmasa da özellikle binanin yasindan dolayi ciddi anlamda zemininde ve temelinde güçlendirilmeler yapildi. Yaklasik sekiz dönüm bahçenin içerisinde ve bin metrekareye yakin oturumu olan bir binadan bahsediyoruz. Bu restorasyon çalismalari iki buçuk yil içerisinde tamamlandi” dedi.



“Cumhurbaskanimiz Ankaralilarla bulusmasini arzu edip talimatlandirdi”

Dönemin bütün özgün dokusuyla binanin restorasyon ve konservasyonunun tamamlanarak hazir hale getirildigini belirten Yildiz, “Cumhurbaskanimizin burayi Milli Saraylara baglarken bir talimati vardi. Milli Saraylarin envanterinde binlerce tasinabilir tarihi eser var ve bunlarin çogu Istanbul’da bulundugu için Istanbul’daki müzelerde sergileniyor. Ankara Palas’in da her yil Milli Saraylar koleksiyonlarindan seçme koleksiyonlari sergilenebilecegi bir müze olarak Ankaralilarla ve ülkemizle bulusmasini arzu edip talimatlandirirdi” diye konustu.



“Diplomatik yolla gelmis pek çok hediyeleri burada sergiliyoruz”

Restorasyonun ardindan bir buçuk yil bu müze projesiyle ilgili salonlarda teknik düzenleme gerçeklestirildigini anlatan Yildiz, söyle konustu:

“Mekanlarin yaninda burada bin 200 parça tasinabilir tarihi eseri sergilemekteyiz. Burada çok çesitli koleksiyonlara ait sergiler var. Hazine koleksiyonumuzdan eserler var. El yazmalari koleksiyonumuzdan var. Hilal koleksiyonumuzdan eserler var. Bir salonu diplomatik hediyelere ayirdik. Çünkü Cumhuriyet tarihi boyunca önemli diplomatik etkinliklere burasi ev sahibi yapmisti. Özellikle Osmanli döneminden baslayip cumhuriyet dönemine kadar ülkemize diplomatik yolla gelmis pek çok hediyeleri burada sergiliyoruz.”

Ankara Palas Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanin 6 günü saat 09.00 ile 17.00 arasinda vatandaslar tarafindan ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Türk siyasi hayatinin önemli olaylarina taniklik etti

Yeni kurulan Cumhuriyet’in modern yüzünü temsil eden Ankara Palas, milli mücadeleye destek olan aydinlarin bulusacagi ve konaklayacagi bir binaya duyulan ihtiyaç üzerine 1928 yilinda insa edildi. Ankara Ulus’taki Ikinci Meclis binasinin karsisinda bulunmasindan ötürü politikanin merkez noktasi oldu. Zamanla siyasilerin, gazetecilerin ve aydinlarin ugrak mekani haline geldi. Devrin devlet baskanlarindan Iran Sahi Riza Pehlevi, Irak Krali Birinci Faysal, Yunanistan Basbakani Venizelos ve ABD Baskani David Eisenhower gibi seçkin konuklar burada agirlandi.

Ankara Evkaf Oteli’nden Ankara Palas Müzesi’ne

Milli degerlerin modern yöntemlerle ele alinmaya çalisildigi Ulusal Mimarlik Dönemi’nde insa edilen Ankara Palas’in ilk projesini Vedat Tek hazirladi. Yapiya esas seklini Mimar Kemaleddin Bey verdi. Cephe tasariminda kubbe ve Türk motifleri gibi geleneksel izler kullanildi. Ankara Palas, 1975 yilina kadar Vakfilar Idaresi’ne bagli ‘Evkaf Oteli’ olarak isletildi. 1976-1982 yillari arasinda Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan ofis ve sergi alani olarak kullanildi. Yapi, 2018 yilinda ise Milli Saraylar Baskanligi’na devredildi.

Ankara Palas’ta Milli Saraylar dönemi

Ankara Palas, tarihinin en kapsamli restorasyonunu Milli Saraylar döneminde gördü. Restorasyon islemleri kapsaminda binanin insaat, statik güçlendirme, ince restorasyon, mekanik ve elektrik isleri 2021 yilinda tamamlandi. 2022’de teshir ve tanzim çalismalari baslatildi. Teshir üniteleri, vitrinler, dijital bilgi panolari hazirlandi. Sergilenecek eserler vitrinlere yerlestirildi, etiket ve tanitim çalismalari tamamlandi. Müze içerisinde kütüphane, konferans salonu, çocuk atölyesi, kafeterya alanlari olusturuldu. 2024 yili itibariyla da Ankara Palas, baskente yakisir bir müze olarak açilisa hazir hale getirildi.

Kaynak: İHA