Karaburun'da 800 Tapu Sahibini Sevindiren Haber Yargidan Geldi

Izmir’de tarim arazileri ‘sit alani’, tapulu evleri ise ‘dogal karakteri korunacak alan’ olarak ilan edilen yaklasik 800 tapu sahibi hukuk mücadelesini kazandi.

Karaburun'da 800 Tapu Sahibini Sevindiren Haber Yargidan Geldi
Izmir’de Karaburun, Çesme ve Urla ilçelerini kapsayan, Karaburun Köfezi’nde 1/25 bin ölçekli plan ile vatandaslarin yillardir kullandiklari tarim arazileri ‘sit alani’ olarak, tapulu evler ‘dogal karakteri korunacak alan’ olarak ilan edildi. Yaklasik 800 tapu sahibini ilgilendiren kararin ardindan Karaburun ilçesi Yeniasir Sitesi’nde oturan 11 vatandas, planin iptali için dava açti. Izmir 5. Idari Mahkemesi’nde görülen davanin ardindan iptal kararlarinin çikmasiyla tapu sahipleri hukuk mücadelesini kazandi. Söz konusu plana karsi bölge halkinin yapmis oldugu itirazlara cevap olarak Izmir 5. Idari Mahkemesi’nde görülen davalar gerekçe gösterilerek ‘degerlendirilmesine gerek kalmadigi’ karari alindi.

“Emsal nitelikte bir dava olarak yer alacaktir”

Davaya dair açiklamalarda bulunan Av. Gülizar Akçagün Karaçiçek, “Izmir’in Karaburun, Çesme ve Urla ilçelerini kapsayan, Karaburun-Ildir Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne iliskin 19 Temmuz 2022’de ilan edilen 1/25 bin ölçekli nazim imar plani ile vatandaslarin yillardir hak sahibi olduklari, konut, turizm, ticaret çalisma alanlari, sosyal altyapi alanlari, gerek sit gerekse dogal karakteri korunacak alan seklinde belirlenerek vatandaslar büyük bir magduriyetle karsi karsiya birakilmisti. Buna karsi Yeniasir Sitesi sakinlerinin de aralarinda yer aldigi müvekkiller adina planin iptaline dair davalar açtik. Hukuki mücadelemizin sonunda iptal kararlar verildi.

Izmir 5. Idari Mahkemesi’nde görülen davamiz gerekçe gösterilerek, vatandaslarca plana karsi yapilan itiraza cevaben degerlendirilmesine gerek kalmadigi belirtilmektedir. Davamizin kesinlesmesiyle birlikte bölge halkinin mülkiyet haklari korunmus olacak ve imar planlari konusunda emsal nitelikte bir dava olarak yer alacaktir” dedi.

Kaynak: İHA