Fizik Tedavide Yapay Zeka Destegine Japon Patenti

Bartin Üniversitesi (BARÜ) ile Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) ortakliginda gelistirilen fizik tedavi ve rehabilitasyonda teshisten tedaviye tüm süreçleri yapay zekâ ile gerçeklestiren sistem, Japonya Patent Ofisi tarafindan tescillendi.

Fizik Tedavide Yapay Zeka Destegine Japon Patenti
Bartin Üniversitesi (BARÜ) ve Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) ortakliginda saglik alaninda akilli teknolojilerin kullanilmasina imkan saglayan “Teshis ve Tedavi Amaçli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Robotlari için Yapay Zekâ Tabanli Algoritma” baslikli bulus gelistirildi. BARÜ Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi, Mekatronik Mühendisligi Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ile YTÜ Makine Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akdogan’in gelistirdigi sistem, Japonya Patent Ofisi tarafindan tescillenmeye hak kazandi.

“Saglik alaninda yeni ve etkili bir sistem oldu”

Patent alan sistem hakkinda bilgiler veren Dr. Aktan, “Saglikta yapay zekâ kullaniminin bir örnegi olan ve patent alan bu uygulama ile fizik tedavi ve rehabilitasyonda teshisten tedaviye tüm süreçler yapay zekâ ile otomatik olarak gerçeklestiriliyor. Hastalarin eklem hareket açikligi, eklem kuvveti, sikma kuvveti gibi biyomekanik ölçümleri ile fiziksel özellikleri degerlendirilerek hekimlere hastalarin mevcut durumlari ve tedavi önerileri çikti olarak sunuluyor” dedi.

“Yapay zekâ teknolojisi ile teshis ve tedavi yapilabiliyor”

Dr. Aktan, gelistirilen sistemin yeni nesil bir ürün olarak ortaya konuldugunu da ifade ederek “Fizik tedavi ve rehabilitasyon robotlari için yapay zekâ tabanli algoritma ile hastalarin eklem hareket açikligi ve kuvvet degerlerindeki eksiklikler tespit edilerek tedavi için gerekli olan egzersiz türü ve parametreleri hekimlere otomatik olarak önerilmektedir. Hekim onayinin ardindan gerekli kontrolcüler aktif hale getirilerek robotik sistem üzerinden egzersizler uygulanmakta ve sonuçlar kaydedilmektedir. Böylece bulusa konu akilli kontrolcü ile fizik tedavi ve rehabilitasyonda teshisten tedaviye tüm süreçler, otomatik olarak gerçeklestirilebilmektedir” diye konustu.

“Güncel teknolojik gelismeleri, bilimsel bilgi birikimimiz ile birlestiriyoruz”

Üniversite olarak insanlik yararina teknolojiler gelistirmeye devam ettiklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Paydaslarimizla is birligi içerisinde yürüttügümüz proje ve çalismalarda güncel teknolojik gelismeleri, bilimsel bilgi birikimimiz ile birlestirerek yeni buluslara imza atiyoruz. Robotik, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin, fizik tedavi ve rehabilitasyon basta olmak üzere saglik sektöründeki çesitli alanlara uygulanmasina yönelik bu bulusun patent almasinin gururunu yasiyoruz. Bu düsüncelerle projede emegi geçen Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ile YTÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akdogan’i tebrik ediyor, çalismalarinin saglik sektörüne önemli bir katki sunacagina yürekten inaniyorum. Ayrica katma degeri yüksek stratejiler ortaya koyma ve bunu gelecege tasima noktasindaki destekleri için YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA