DSÖ Açiklamasi 'Gazze Bir Ölüm Bölgesi Haline Geldi'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Seridi’ndeki son gelismelerle ilgili yaptigi açiklamada, “Gazze bir ölüm bölgesi haline geldi” dedi.

DSÖ Açiklamasi 'Gazze Bir Ölüm Bölgesi Haline Geldi'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 138 gündür devam ederken, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Seridi’ndeki son gelismelerle ilgili açiklama yapti. Ghebreyesus, Gazze’deki saglik ve insani durumun insanlik disi oldugunu ve kötülesmeye devam ettigini belirterek, “Geçtigimiz üç gün boyunca DSÖ ve ortaklari Gazze’nin güneyindeki Nasser Tip Kompleksi’ne çok sayida acil durum misyonu gerçeklestirdi. Yaklasik 111 hasta ve yarali ile en az 15 doktor ve hemsire hastanede bulunuyor. Yogun bakim ünitesi artik çalismadigi için DSÖ, birçogu yürüyemeyen hastalarin tasinmasina yardimci oldu” dedi.

Daha genis bir açidan bakildiginda Gazze’nin bir ölüm bölgesi haline geldigini vurgulayan Ghebreyesus, “Bölgenin büyük bir kismi yikildi, 29 binden fazla insan öldü, çok daha fazlasinin kayip oldugu tahmin ediliyor ve çok daha fazlasi da yarali. Savas basladigindan bu yana siddetli yetersiz beslenme orani dramatik bir sekilde artarak bazi bölgelerde yüzde 1’in altindan yüzde 15’in üzerine çikti ve daha fazla hayati riske atti. Bu rakam savas devam ettikçe ve tedarik kesintiye ugradikça artacaktir” dedi.

Dünya Gida Programi’nin Gazze’nin kuzeyine yardim sokamamasini kaygiyla izlediklerini belirten Ghebreyesus, “Nasil bir dünyada yasiyoruz; insanlar yiyecek ve su bulamiyor ya da yürüyemeyen insanlar bakim alamiyor? Nasil bir dünyada yasiyoruz; saglik çalisanlari islerini yaparken bombalanma riski altinda? Nasil bir dünyada yasiyoruz ki, hastalari kurtarmaya yardimci olacak daha fazla güç veya ilaç olmadigi için hastaneler kapanmak zorunda kaliyor ve askeri güç tarafindan hedef aliniyor?" dedi.

Gazze’de acilen ateskes çagrisinda bulunan Ghebreyesus, “Hemen bir ateskese ihtiyacimiz var. Rehinelerin serbest birakilmasina, bombardimanlarin durdurulmasina ve sinirsiz insani yardim erisimine ihtiyacimiz var. Insanlik galip gelmeli” dedi.

Kaynak: İHA