Ticaret Bakanligi Açiklamasi ''2023 Yilinda Cari Islemler Açigi 45,2 Milyar Dolara Geriledi''

Ticaret Bakanligi, cari islemler açiginin 2023 yili Aralik ayinda yüzde 65,2 azalisla 2,1 milyar dolara, 2023 yilinin tamaminda ise yüzde 8 azalisla 45,2 milyar dolara geriledigini açikladi.

Ticaret Bakanligindan yapilan açiklamada, hizmet ihracatinda ilk defa 100 milyar dolar rakamina erisildigi belirtilerek, 2023 yilinin ikinci yarisinda dis ticaret açigindaki düsüs ile cari islemler hesabinda önemli bir iyilesme gerçeklestigi kaydedildi. Cari islemler açigindaki düsüsün 2024 yilinda da devam etmesi beklendigi belirtildi. Açiklamada, 2022 yili aralik ayinda 6 milyar dolar olan cari islemler açiginin yüzde 65,2 azalisla 2023 yili Aralik ayinda 2,1 milyar dolara geriledigi belirtilerek, 2023 yili cari islemler açiginin bir önceki yila göre yüzde 8 azalisla 45,2 milyar dolara geriledigi ifade edildi. 2023 yili Mayis ayinda 60,1 milyar dolar olarak gerçeklesen yilliklandirilmis cari islemler açiginin ise sonraki aylarda 14,9 milyar dolar azalarak, aralik ayi itibariyla 45,2 milyar dolara geriledigi açiklandi.

2023 yili Temmuz ayindan itibaren her ay yilliklandirilmis dis ticaret açiginin düstügü ve böylelikle her ay yilliklandirilmis cari islemler açiginin azalarak olumlu trend kaydettigi belirtilen açiklamada, aralik ayinda cari açiktaki gerilemede ödemelerin dengesi tanimli dis ticaret açiginin yillik yüzde 43,2 oraninda azalarak 4,6 milyar dolar olarak gerçeklestigi duyuruldu. Geçici dis ticaret istatistiklerine göre ocak ayinda dis ticaret açiginin yüzde 56,8 oraninda azalarak 6,2 milyar dolar gerçeklestigi belirtilen açiklamada, ’’Bu kapsamda cari islemler açiginda geçtigimiz yilin ikinci yarisindan itibaren yilliklandirilmis bazda görülen düsüsün 2024 yili genelinde devam etmesi beklenmektedir’’ denildi.

Açiklamada su ifadelere de yer verildi:

“Ticaret Bakanligi olarak mal ve hizmet ihracatini artirmak için uygulamaya koydugumuz ihracat stratejileri ve sundugumuz desteklerle birlikte yerli üreticileri haksiz rekabete karsi korumaya yönelik ithalat politikalarimizla cari islemler hesabinda izlenen olumlu egilimin sürdürebilirligini saglamak amaciyla çalismalarimizi paydaslarimizla is birligi içinde sürdürüyoruz. Inovasyon, üretim, yatirim, istihdam, ihracat, adil bölüsüm kapsaminda sekillenen politikalarimizla Türkiye ekonomisini daha rekabetçi ve güçlü bir konuma tasimaya kararliyiz. Cari islemler hesabinda kalici iyilesme ile sürdürülebilir refah artisi için gerekli makroekonomik istikrari güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
Kaynak: İHA