Japonya Baskonsolosu Kenichi Açiklamasi 'Iki Ülkenin Iliskisi Derin Ve Samimi'

Japonya Istanbul Baskonsoloslugu tarafindan olusturulan “Dünden Bugüne 100 Japon Tasarimi” sergisi, Beyoglu Belediyesi Istiklal Sanat Galerisi’nde sanatseverlere açildi. Açilista konusan Japonya Baskonsolosu Kasahara Kenichi, “Iki ülke arasindaki dostluk iliskileri hiçbir dönemde degismemis ve hatta daha derin ve samimi bir baga dönüsmüs” dedi.

Japonya Baskonsolosu Kenichi Açiklamasi 'Iki Ülkenin Iliskisi Derin Ve Samimi'
Türkiye ile Japonya arasindaki diplomatik iliskilerin saglanmasinin 100. yil dönümünde savastan sonra ve bu dönemde Japonlarin günlük hayatta kullandigi araçlar sergilendi. Bu çerçevede yapilan açilisa Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz’in yani sira Japonya Istanbul Baskonsolosu Kasahara Kenichi, Pakistan Istanbul Baskonsolosu Yardimcisi Danish Mehmood ve Polonya Istanbul Baskonsolosu Yardimcisi Dorota Andrzejak katildi.



“Japonya-Türkiye iliskilerindeki 100 yillik sürecegiz degerlendirecegiz”

Açilis bir konusma yapan Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz, “Teknoloji dendiginde bundan 30 yil önce herkesin aklina Japonya gelir. Orada üretilen teknolojik ürünler ve teknolojik tasarimlar hepimizin daha sonraki dönemde ise bir basamak olarak bütün dünyanin degerlendirdigi önemli bir asamaydi. Bugün bu sergide Japonya-Türkiye iliskilerindeki 100 yillik bir süreci okuma ve degerlendirme imkanimiz olacak” dedi.



“Bundan sonra Japonya ve Türkiye iliskilerinde daha çok teknoloji konusacagiz”

Baskan Yildiz, “Deprem konusunda Japonya’nin tecrübelerini degerlendirmek için Japonya Baskonsoloslugu ile yakin bir is birligi içerisindeyiz. Bu konuda çalistaylar düzenliyoruz, karsilikli tecrübe paylasimlari yapiyoruz. Heyetlerimiz Japonya’ya gidiyor, Japonya’dan heyetler buraya geliyor. Bundan sonra Japonya ve Türkiye iliskilerinde daha çok teknoloji konusacagiz. Elbette ki kültürel, ekonomik ve teknolojik anlamda is birligini belki önümüzdeki dönemde yine nanoteknolojiyi, yapay zekayi konusacagiz. Hem Japon halki ve Japonya devletinin hem de Türk halki ve Türk devletinin bu karsilikli is birliginden güçlenecegine inaniyorum. Birbirimizi daha iyi taniyacagimiza inaniyorum. Gösterdikleri bu is birligine açik tutumlarindan dolayi sayin baskonsolosumuza tesekkür ediyorum. Türkiye Japonya iliskileri bu ortak iliskilerimizle daha çok güçlenecek. Sergiye bütün Istanbullu hemsehrilerimi davet ediyorum. Hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

“Ziyaretçilere Japonlari tasarimlari hakkinda bilgi edinme firsati olacak”

Japonya’nin Istanbul Baskonsolosu Kasahara Kenichi ise, “Sergide Japonya’nin savas sonrasi yasadigi ekonomik büyüme ve degisimini anlatan araçlara yer verdik. Savas sonrasi Japonya büyük bir ekonomik büyüme yakalamis ve bu hizli degisim ile birlikte insanlarin hayatlarinda da çesitli degisiklikler olmus. Bu sergide, bu degisiklikler arasindan ‘tasarimlar’ temasina odaklanarak savas sonrasi dönemde ve günümüzde Japon insanlarin hayatina renk katan günlük ihtiyaçlar, araçlar, hizmetler ve benzerlerine yer veriyoruz. Japonya’nin teknolojik gücünden siklikla övgüyle bahsedilmesinin ötesinde bu serginin ayni zamanda ziyaretçilere Japonlarin tercih ettigi ‘tasarimlar’ hakkinda da bilgi edinme firsati sunacagini umuyoruz” diye konustu.



“Iki ülke arasindaki dostluk iliskileri derin ve samimi bir baga dönüsmüs”

Kenichi, “Serginin temasi olan 100 sayisinin Japonya ve Türkiye için bir anlam tasiyor. Bu serginin temasinin bir parçasi olan 100 sayisi Japonya ve Türkiye için önemli bir anlam tasiyor. Geçtigimiz yil Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun 100’üncü yili kutlandi. Bu yil ise Japonya ile Türkiye arasinda diplomatik iliskilerin 100’üncü yil dönümü. Bu serginin temasi olan 100 sayisi da bu 100’üncü yil dönümüne yönelik duygularimizi bünyesinde barindiriyor. Iki ülke arasindaki iliskilerin baslangicindan bu yana, sadece bu serginin konusu olan ‘tasarimlar’ degil, ayrica pek çok sey zamanla degisti. Ancak iki ülke arasindaki dostluk iliskileri hiçbir dönemde degismemis ve hatta daha derin ve samimi bir baga dönüsmüs. Bu dostlugun önümüzdeki 100 yilda da devam etmesini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan serginin açilisi yapildi. Serginin 3 Mart’a kadar ziyaret edilebilecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA