Aydin'da Yürütülen 'Disi Sperma' Projesi Hayvanciliga Can Veriyor

Aydin Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi (ADSYB) öncülügünde saf irklarin devamliligini saglamak hedefiyle yürütülen proje, hayvancilik sektöründe önemli bir dönüm noktasi olustururken, hayvanciliga da can veriyor.

Aydin'da Yürütülen 'Disi Sperma' Projesi Hayvanciliga Can Veriyor


Aydin Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi (ADSYB), Türkiye’nin önemli sorunlarindan biri olan kaliteli damizlik sigir ihtiyacinin çözüme kavusturulmasi için harekete geçti. ADSYB’nin projesi ile Aydin, damizlik sigir yetistiriciliginde önemli bir dönemece taniklik edecek. Ülke genelinde damizlik sigir ihtiyacinin karsilanmasi zorlu bir süreç olarak bilinirken, Aydin’da bu sorunu çözmek adina önemli bir adim atildi. ADSYB’nin önderliginde, Bozdogan ilçesinde baslatilan projenin basarisi, Tarim ve Orman Bakanligi’nin ek bütçe destegiyle daha da genisleyerek 6 ilçede aktif olarak sürdürülüyor. Proje kapsaminda, damizlik sigir yetistiriciliginde kaliteli disi buzagi elde etmek için disi spermanin kullanimi ön plana çikarken, ilk etapta 34 isletmenin dahil oldugu proje, 86 isletmeye genisleyerek büyük bir ivme kazanmis durumda.

Saf irklarin devamliliginin saglanmasi hedefiyle yürütülen projenin, uygulanmasinda titizlikle hareket edilirken, ADSYB yetkilileri tarafindan yapilan sperma uygulamalari ve ultrason muayeneleri, isletmelerin verimliligini artirmak adina büyük önem tasiyor. Ayrica, Kizginlik Takip Sistemi’nin kullanimiyla da isletmelerdeki verimlilik sürekli olarak takip ediliyor ve iyilestirme adimlari atiliyor.

Projenin basarisinin, sadece damizlik sigir yetistiriciligi açisindan degil, ayni zamanda hayvancilik politikalarinin sekillenmesinde de önemli bir rol oynamasi hedeflenirken, elde edilen veriler, gelecekteki projelerin tasariminda da rehberlik ederek sektörün daha da gelismesine katki saglayacak. Ayrica Aydin’in öncülügünde hayata geçirilen önemli projenin, ülke genelinde bir model olusturarak hayvanciligin gelisimine büyük katki saglayacagi da öngörülüyor.

“Proje, gelecek projelere isik tutacak”

Proje ile ilgili Aydin Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi’nden yapilan açiklamada “Ülkemiz hayvancilik isletmelerinin en büyük sorunu, kaliteli damizlik sigir ihtiyacidir. Bu sorunun temel sebebi ise damizlik sigir üretim problemidir. Yetistiriciler olarak gerek Aydin’da gerekse ülke genelinde pek çok birlik tarafindan yillardir yapilan özverili çalismalar sonucu elde edilen saf irklarin kaybolma tehlikesi karsisinda Birligimiz, bu hususta proje gelistirmistir. Aydin’in hayvancilik bakimindan da oldukça avantajli bir il ve Birlik olarak bu avantajin verimli kullanilmasi için çalisilmaktadir. Bu hedef dogrultusunda, Birligimiz tarafindan ilk olarak üye isletmelerimizde deneme çalismalari baslatilmistir. 2022 yili Nisan ayinda ilk olarak Birligimiz üyesi 22 isletmeye 64 disi sperma verilmistir. Bu spermalar simdiye kadar kizginlik gösteren 28 sigirda uygulanmistir. Bu spermalarin uygulandigi hayvanlardan 25 tanesi gebedir ve 9 adet buzagi dogmustur. Birligimiz tarafindan baslatilan bu deneme çalismasinin olumlu sonuçlari sonrasinda, Bozdogan Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü ile projenin daha kapsamli olarak devam edebilmesi için görüsmeler yapilmistir. 2022 yili Agustos ayinda Bozdogan Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü yürütücülügünde, Aydin Valiligi YIKOB destegi ile Bozdogan Kaymakamligi, Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Aydin Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi ortakliginda ‘Disi Sperma Kullanimi Ile Damizlik Sigir Isletmelerinin Sürdürülebilirliklerinin Saglanmasi’ projesi uygulanmaya baslanmistir. Projeye ilk etapta, Bozdogan ilçesi sinirlarindaki 21’i Hastaliktan Ari Isletme ile olmak üzere toplam 34 adet isletme dahil edilmistir. Projenin bu basarisi neticesinde, Tarim ve Orman Bakanligimiz tarafindan ek bir bütçe saglanmistir ve 2022 yilinin Aralik ayinda projeye Çine, Efeler, Koçarli, Yenipazar ve Nazilli ilçeleri eklenmistir. Tarim ve Orman Bakanligi’nin da destegi ile proje su anda 6 ilçede aktif olarak uygulanmaya devam etmektedir ve proje kapsamindaki isletme sayisi 86’ya çikmistir. Önemli bir model olusturup, ülke geneline yayarak hayvanciligin gelisimine katki saglamasi beklentiler arasindadir. Proje sonucunda, elde edecek verilerin gelecek projelere isik tutarak yeni hayvancilik politikalarinin sekillenmesine katki saglayacaktir” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA