ABD Senatosundan Israil, Ukrayna Ve Tayvan'a Yönelik 95.3 Milyar Dolarlik Yardima Onay

ABD Senatosu uzun süren tartismalarin ardindan Israil, Ukrayna ve Tayvan’a yönelik yardimi da içeren 95,3 milyar dolarlik pakete onay verdi.

ABD Senatosu, Gazze Seridi’ne saldirilarini sürdüren Israil’e, Rusya ile savasan Ukrayna’ya ve Çin ile egemenlik ihtilafi yasayan Tayvan’a yardimin da yer aldigi 95,3 milyar dolarlik paketi görüstü. Söz konusu yardim paketi, Demokratlarin çogunlukta oldugu Senato’da 29’a karsi 70 oyla kabul edildi. Aralarinda Senato Azinlik Lideri Mitch McConnell’in da bulundugu 22 Cumhuriyetçi, tasariya “evet” dedi.

100 sandalyeli Senato’da paketin kabul edilebilmesi için en az 60 “evet” oyu gerekiyordu.

Paket, Rusya’ya karsi mücadelesinde Ukrayna’ya 60 milyar dolar, Israil’e “güvenlik” yardimi için 14.1 milyar dolar, Hint-Pasifik’teki Tayvan ve ABD’nin diger bölgesel ortaklarina 4.8 milyar dolar, Gazze dahil çatisma bölgelerine insani yardim için 9.2 milyar dolari içeriyor.

Temsilciler Meclisi’nde engelle karsilasabilir

Yasa tasarisi, Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu Temsilciler Meclisinde görüsülecek, onaylanmasi durumunda ABD Baskani Joe Biden’in imzasina sunulacak. Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, tasariya ABD-Meksika sinirindaki rekor sayida göçmen akisini durduracak önlemler bulunmamasi nedeniyle sicak bakmiyor. Temsilciler Meclisi Baskani Mike Johnson Senato’daki oylama öncesi yaptigi açiklamada, “Senato’dan tek bir sinir politikasi degisikligi yapilmadigi takdirde Temsilciler Meclisi bu önemli konularda kendi iradesiyle çalismaya devam etmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA