Bozüyük Ilçesinde 6 Kattan Yüksek Bina Yapilmasina Izin Verilmiyor

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde, depreme hazirlik amaciyla alinan kararlar dogrultusunda yeni yapilacak binalarda 6 kattan yüksek kat yapilmasina izin verilmiyor.

Bozüyük Ilçesinde 6 Kattan Yüksek Bina Yapilmasina Izin Verilmiyor
6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen ve bir çok ilde yikima yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremin ardindan Bozüyük Belediyesi, yeni yapilacak olan binalar için kararlar aldi. Alinan kararlar içerisinde ilçede 6 kattan yüksek binalarin yapilmasina izin verilmedigini belirten Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, depreme karsi hazirlanmak amaciyla büyük bir hizla imar planlarini revize ederek çok önemli kararlar alindigini söyledi.



“Ticaret ve konut bölgelerinde asma kat uygulamasi iptal edildi”

Depremin yikiciligini azaltmaya ve binalarin daha saglam bir sekilde insa edilerek dayanikliliginin arttirilmasina yönelik yeni kararlar aldiklarini açiklayan Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, alinan kararlari söyle siraladi; “Bina yükseklikleri en fazla 6 kat olacak. Yumusak kat düzensizliginin önüne geçmek amaciyla; Ticaret ve Ticaret+Konut bölgelerinde asma kat uygulamasi iptal edildi. Insaat ruhsat asamasinda müteahhit ve santiye sefi arasinda yapilan sözlesemeye ilave olarak müteahhit ve insaatta çalisacak yetki belgeli usta arasindaki sözlesmenin alinmasina karar verilirken yapinin belirli asamalarinda yapi denetim kurulusu yetki personeli, santiye sefi, yapi müteahhidi ve insaat ustasinin bulundugu videolar talep edilerek arsivleniyor. Binalarda temel kazi derinligi artirilarak, tüm yapilar için radye temel sistemi uygulanmasi zorunlu hale getirildi.

Binalarda tasiyici perde beton oranini artirmak amaciyla asansör boslugu etrafi üç tarafi perde beton yapma zorunlulugu getirilerek asansör kulesinin binaya getirdigi ekstra yüklerin önüne geçmek amaciyla makine dairesiz asansör uygulamasi zorunlu hale getirildi.

Insaatlarda en düsük beton sinifi C30 beton olmasi zorunlu hale getirilirken açik ve kapali çikma ölçüsü 1 buçuk metreyi asamayacak ve tüm tasiyici sistemde çerçeve sistem olusturulmasi ve yine deprem önlemleri kapsaminda bitisik nizam yapi adalarinda iki yapi arasinda 20 santimetre dilatasyon derzi yapilmasi yönünde karar alindi” dedi.

“Binanin kimligi herkesin görebilecegi bir yere asilacak”

Baskan Bakkalcioglu, konusmasinin devaminda; “Bu karalar içerisinde ayrica yapilan binalarin her katindan ayrica beton numunesi alinmasi ile binalarin girisinde görünür bir yere asilacak binanin hangi yillarda yapildigi, müteahhidi, mal sahibi, santiye sefi, denetim firmasi gibi bütün bu bilgileri içeren herkesin okuyacagi birer plaka “Kimlik Plaketi” takilmasi zorunlulugu yer aliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA