Vücut Isisini Arttiran Besinler

Bariatrik Cerrahi Diyetisyen Cansu Arslan, kis aylarinda besinlerin gücünden faydalanarak vücut sicakligini daha iyi tutabilmenin mümkün oldugunu söyledi.

Vücut Isisini Arttiran Besinler
Kis aylarinin etkisini daha çok hissettirdigi bu günlerde vücut isisini yüksek tutmaya yönelik beslenme sekli kisi daha rahat geçirmenizi saglayabilir. Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyen Cansu Arslan, kis aylarinin gelmesi ile birlikte vücut sicakligini korumada zorlanmalar görülebilecegini ifade ederek “Vücut sicakliginin düsmesi bagisiklik sisteminin daha yavas çalismasina sebep olur. Vücut hastalanmaya yatkin hale gelir. Bu durumdan en çok çocuklar, yaslilar, gebeler ve demir eksikligi olan bireyler etkilenir. Kis aylarinda besinlerin gücünden faydalanarak aslinda vücut sicakligini daha da iyi tutmamiz mümkün. Burada dogru besinleri seçip dogru miktarlarda tüketmek vücudumuza yardimci olacaktir” dedi.



“Kirmizi pancar kis mevsiminde tüketmemiz gereken besinler arasinda”

Arslan, kis mevsiminde kirmizi pancarin tüketilmesi gereken besinlerin arasinda oldugunu söyleyerek, “Vücudumuzda termojenik denge dedigimiz sicaklik dengesini kurmak için beslenmemizde protein ve demir kaynaklarina yer verirken iyi karbonhidrat kaynaklariyla da desteklemek gerekir. Bütün bunlari degerlendirdigimizde öne çikan 5 besin oldugunu görüyoruz. Bahsetmemiz gereken ilk besin yumurta. Yumurta iyi bir protein, A vitamini, D vitamini ve demir kaynagidir. Yumurtayi bol yesillikle birlikte tüketmek ve özellikle üzerine karabiber atarak tüketmek bizim için daha iyi olacaktir. Çünkü karabiberin içerisindeki "piperin" dedigimiz madde vücut sicakligini arttirmaya yardimci bir maddedir. Kirmizi pancar tam kis mevsimindeyiz tüketmemiz gereken besinler içerisinde A, B, C vitaminlerinden ve demirden çok zengin bir besin. Kirmizi rengini veren güçlü antioksidan içeren iyi bir enerji kaynagi. 1 tanesi yaklasik 30-40 kalori olan kirmizi pancari salatalarda kullanabiliriz” diye konustu.



Bu bes besin hastaliklardan koruyor

Arslan, kis aylarinda keçiboynuzu pekmezi, kestane ve salebin de tüketildiginde vücudu sicak tuttugunu ifade ederek, “Bizim için önemli olan keçiboynuzu pekmezi. Pekmez zaten kültürümüzde çok yaygin bir besin ancak keçiboynuzu pekmezinin vücuda isi ve direnç kazandirmada daha yardimci oldugunu görüyoruz. Beslenmemize uygun olarak günlük bir yemek kasigi kadar kullanilmasi bizim için yeterlidir. Dördüncü besin, kis aylarinin vazgeçilmezi olan kestane. Kestanenin 2-3 tanesi yaklasik 100 kaloriye denk gelir. Porsiyon kontrolü yaparak vücuda enerji saglanmasi adina sicakligi arttirmak adina tüketilebilir. Besinci besinimiz yine kisin tüketimi artan bir içecek olan salep. Orkidegillerden yapilan salep sütle birlesince iyi bir protein, kalsiyum kaynagi oluyor. Ama burada iki tane bilesenle birlikte tüketmek önemli. Birincisi vücut isisini arttirici olan zencefili eklemek, Ikincisi de toz tarçinla birlikte tüketmek. Bu sekilde vücut isisini dengeleyici bir besin elde etmis oluyoruz. Bir bardak salep yaklasik 200 kalori ve ara ögün olarak tercih edilebilir. Saydigim bu 5 besini güne dengeli bir sekilde yaydigimiz da soguk havayla, hastaliklarla daha iyi mücadele ettigimizi ve daha dinç daha enerjik bir vücuda sahip oldugumuzu göreceksiniz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA