Çiftçilerin Eylemlerinin Ardindan Fransa Hükümeti Geri Adim Atti

Fransa Basbakani Gabriel Attal, ülke genelinde devam eden çiftçi protestolarin ardindan geri adim atarak, çiftçilere 150 milyon euroluk destegi de içeren yeni tedbirleri açikladi.

Çiftçilerin Eylemlerinin Ardindan Fransa Hükümeti Geri Adim Atti
Fransa’da çiftçiler düzenledikleri protesto ile hükümete geri adim attirdi. Fransa Basbakani Gabriel Attal yaptigi açiklamada, "Su anda Avrupa genelinde su soru soruluyor: Tarimimiz için bir gelecek var mi? Tabii ki cevap evet" dedi.

Çözüm bulununcaya kadar yeni bir pestisit yasagi olmayacagi sözünü veren Attal, Avrupa Birligi’nin (AB) baska yerlerinde izin verilen hiçbir pestisitin Fransa’da yasaklanmayacagini söyledi.

Fransa’da AB disindan gelen ve su anda blokta yasaklanmis bir böcek ilaci olan Thiaclopride ile ilaçlanmis meyve ve sebzelerin ithalatini derhal yasaklandigini duyuran Attal, Avrupa ve Fransiz saglik standartlarina aykiri gida ürünlerinin ithalatina karsi mücadele etmek üzere bir "Avrupa kontrol gücü" olusturulmasini gündeme getirecegini söyledi.



Fransa’nin AB’nin Güney Amerika Ortak Pazari’yla (MERCOSUR) bir serbest ticaret anlasmasi imzalamasina karsi çikmaya devam edecegini yineleyen Attal, "Fransa’nin bu anlasmayi kabul etmesi söz konusu degildir" dedi.

Hükümetin yeni açikladigi tedbirler ile "gidaya degerini geri kazandirmak" ve "çiftçilerin gelirini arttirmak, onlari haksiz rekabete karsi korumak ve günlük yasamlarini kolaylastirmak" oldugunu söyleyen Attal, hayvancilikla ugrasan çiftçilere 150 milyon euro yardim yapilacagini ve eski nesillerden genç nesillere devredilen çiftliklerdeki vergilerin azaltilacagini duyurdu.

Çiftçilere 2 milyar euroluk kredi paketi

Attal’in ardindan konusan Tarim Bakani Marc Fesneau, ise çiftçilik yapacaklara kredi saglamak üzere 2 milyar euroluk bir paket açikladi.



Sendikalarda çiftçilere ülke çagindaki ablukalari kaldirin çagrisi

Fransa’nin iki büyük çiftçi sendikasi, Basbakan Attal’in açiklamalarinin ardindan çiftçilerden ülke çapindaki ablukalari kaldirmalari çagrisinda bulundu. Ancak baskent Paris çevresindeki otoyollarda barikat kuran çiftçiler, hükümetin taahhütlerini yazili olarak görmek için en azindan bir gün daha orada kalacaklarini söyledi.

Her iki sendika da hükümetin her türlü uygulamasini yakindan izleyeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA