Bursa'da Kuyumcudan Vurgun Iddiasi Açiklamasi Topladigi Yüzlerce Milyon Lirayla Ortadan Kayboldu

Bursa’nin Orhangazi ilçesinde bir kuyumcunun, birçok kisiye kazanç karsiligi altin taahhüdünde bulundugu ve piyasadan topladigi yüzlerce milyon lirayla ortadan kayboldugu iddia edildi. Olayla ilgili sorusturma baslatildi.

Bursa'da Kuyumcudan Vurgun Iddiasi Açiklamasi Topladigi Yüzlerce Milyon Lirayla Ortadan Kayboldu
Orhangazi’de faaliyet gösteren bir kuyumcudan gün boyu haber alinamiyor. Ilçede uzun yillardir kuyumculuk yapan ailenin üçüncü nesil isletmecilerinden A.Ö.’nün bugün isyerini açmamasinin ardindan ortaya atilan iddialar ilçede büyük bir kazanç ortaminin olusturuldugunu ortaya çikardi.

Kar amaçli para toplandigi iddiasi

Iddiaya göre, kuyumcu A.Ö. (44), yakin çevresinden emanete birakmalari sarti ile uygun fiyata cumhuriyet altini satmaya basladi.

Bir süre sonra kar amaçli emanete altin birakanlarin sayisi artti. Sistem büyüyünce sistem altin üzerinden komisyon verilmesine döndü. Magdurlarin yüzde 4 ile yüzde 30 arasinda komisyon alan kisiler oldugunu iddia edildi. ‘Yavru’ adi verilen sistemde parasi ile gelen kisilere piyasa fiyatindan daha uygun fiyatla altin satilirken, 1 ay sonra taahhüt edilen oran sayisinda altin kar olarak verildigi iddia edildi.

Savciliga sikayet ettiler

Bir süredir taahhüt ettigi altinlari ya da altinlar degerinde parayi sahiplerine zamaninda teslim etmekte zorlandigi konusulmaya baslayinca, birçogu birbirinden habersiz olan magdurlarin bazilari altinlarini sistemden çikartmak istedi. Sistemden çikislar islerin daha da zora sokmaya basladi.

Iddialarin hedefindeki kuyumcu bu sabah açilmayinca içeride altinlari olan kisiler bilgi almak için aradiklarinda ulasamadi. Gün içinde ise kuyumcunun aksamdan dükkani da bosaltarak kaçtigi ileri sürüldü. Kuyumcunun kaçtigini ögrenen magdurlar ise savciliga sikayette bulundu.

Savciliktan arama karari

Gelen sikayetler üzerine Orhangazi Cumhuriyet Bassavciligi sorusturma baslatti. Aksam saatlerinde Mustafa Kemalpasa Caddesi’nde kuyumcunun yer aldigi bölge emniyet seridi ile kapatildi. Savcilik izni ile kuyumcunun kapisi itfaiye ve çilingir marifetiyle açilmak istense de açilamadi. Bölgedeki hareketlilik sürüyor.

Yüzlerce milyon iddiasi

Kuyumcu A.Ö.’nün piyasadan topladigi para miktarinin 500 milyon liradan fazla oldugu iddia edildi. Henüz Savciliga basvuran kisi sayisinin sistemde olanlarin çok küçük kismi oldugu, sistemde ilçenin is ve sivil toplum camiasindan taninmis isimlerinin de oldugu iddia edildi. Bir baska dikkat çeken iddia da, sistemdeki kisi sayisinin bilinende daha fazla oldugu ve toplanan paranin 1 miyar liradan fazla oldugu.

3 kisi gözaltinda

Öte yandan, olayla ilgili 3 kisinin gözaltina alindigi ögrenilirken, savcilik sorusturmasi devam ediyor.
Kaynak: İHA