Kuzey Metro Hatti 2024 Yatirim Programina Alindi

Kocaeli Kuzey Metro Hattinin 95 milyar TL yatirim hacmine sahip 1. asamasi, Cumhurbaskanligi karariyla 2024 yili yatirim programina alindi.

Kocaeli’yi ulasimda bir üst lige tasiyacak Kuzey Hafif Rayli Sistem Hatti, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan yatirim programina alinmis ve Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin bu karari, "Sehrimiz güne bir müjdeyle uyandi. Kuzey Metro hatti için Cumhurbaskanimiz kararnameyi imzaladi. Sehrimize hayirli olsun" sözleriyle duyurmustu. Bu gelismenin ardindan Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir arasinda projeye yönelik devir protokolü imzalanmisti.

Protokolün imzalanmasinin ardindan Ulastirma ve Altyapi Bakanligi çalismalarin yürütülmesi için süreci baslatti. Son olarak 8082 sayili Cumhurbaskani karariyla Kocaeli Kuzey Hafifi Rayli Sistem Hattinin 1. asamasinin 2024 yili yatirim programina alinmasi kararlastirildi ve karar 15 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayimlandi. Böylece 95 milyar TL yatirim hacmine sahip projede çok önemli bir adim daha atildi. Toplamda 24 istasyondan olusacak projenin yatirim programina alinan 1. asamasinda 18 istasyon yer aliyor.

Cumhurbaskanligi kararnamesiyle yatirim programina alinan proje için Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile Büyüksehir Belediyesi arasinda 16.10.2023 tarihli resmi yazi ile devir protokolü imzalanmisti. Bu protokolle isin projelendirilmesinden baslayarak isletmeye açilip hizmet verebilir hale gelmesine kadar olan süreçte her iki kurumun yetki ve sorumluluklariyla çalisma alanlari belirlenmisti. Buna göre süreç boyunca; gerekli etüt-proje isleri, insaat, elektromekanik sistem imalatlari, altyapi deplaseleri, müsavirlik ve kontrollük hizmetleriyle araç alim isleri Bakanligin Altyapi Yatirimlari Genel Müdürlügü sorumlulugunda olacak. Kocaeli Kuzey Hafif Rayli Sistem Hatti’nin 1. asamasinin tamamlanmasinin ardindan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’ne mülkiyetin devri yapilacak.

Proje sürecinde Büyüksehir Belediyesi altyapi deplaselerine destek verecek, santiye kurulumu, istasyon ve trafo merkezi gibi alanlardaki çalismalar, hafriyat döküm sahalarinin kullanimi gibi islerde Bakanliga kolaylik saglayacak, projenin test ve devreye alma sürecinde ise ihtiyaç duyulacak hat kesimleri ve teknik personel bulundurma gibi durumlarda destek verecek. Ayni zamanda kamulastirma ihtiyaci olmasi durumunda kamulastirma islemlerinin gerçeklestirilip tüm alanlar imalata uygun sekilde Bakanliga teslim edilecek.

Kocaeli Kuzey Hafif Rayli Sistem Hattinin 1. asamasinda 26,85 kilometrelik rayli sistem hatti ve 18 istasyon yapilmasi düsünülüyor. Toplamda 1.8 milyar dolarlik bir yatirim olacagi tahmin ediliyor. Metro hatti ve metro araçlari için ayri ihale yapilacak. Projeyle Kocaeli’nin dogu-bati aksinda günlük yaklasik 300 bin yolcu, yilda 101 milyon yolcu tasimasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA