MIT'in Mossad Operasyonunda Çarpici Detaylar Ortaya Çikti

Milli Istihbarat Teskilati’nin (MIT) Israil Istihbarat Servisi Mossad baglantili sahislara 2021 yilinda baslattigi operasyonlar tüm hiziyla devam ediyor. Son olarak MIT tarafindan desifre edilen ve Türkiye’deki Israil Dis Istihbarat Servisi adina “casusluk” faaliyeti yaptiklari iddiasiyla bu sabah yakalanan 34 kisilik sabotaj ekibi ile ilgili yeni detaylara ulasildi.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye’de insani mülahazalarla ikamet eden yabanci uyruklulara yönelik Israil Dis Istihbarat Servisi Mossad adina "uluslararasi casusluk" faaliyeti yaptiklari iddia edilen 46 süpheli saptanmis, bu kisilerin 34’ü Milli Istihbarat Teskilati Baskanligi (MIT) ve Istanbul Polisi tarafindan 8 ilde yapilan operasyonda yakalanmisti. Mossad adina çalisan casus hücreye yönelik yeni ayrintilara ulasildi. Yakalanan 34 kisi sorgulanmak üzere TEM Subeye götürülürken, Israil servisiyle baglantili olduklari ileri sürülen sabotaj ekibiyle ilgili yürütülen sorusturmada, operasyona hedef olan ajanlarin taktik bazli islerde kullanildiklari, kisa süreli is yapan elemanlar olduklari ögrenildi. Israil Istihbaratinin, bu kisilere sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarinda detay verilmeyen is ilanlarindan aglarina düsürdükleri, söz konusu is ilanlarinin linkleri paylasilarak kullanilmaya uygun kisilerin kendileriyle temasa geçmesini sagladiklari anlasildi. ‘Casusluk’ suçlamasiyla gözaltina alinan süphelilerin Mossad’in agina nasil düstükleri, nerelerde bulustuklari ve hangi is teklifleri aldiklari da ortaya çikti.

Sabotaj ekibi Tel-Aviv’den yönetildi

Mossad memurlari ilk olarak, Türkiye’de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere eleman temin etti. Bu kapsamda Israil Istihbarati tarafindan sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarinda detay verilmeyen is ilanlari veya linkleri paylasilarak kullanilmaya uygun kisilerin kendileriyle temasa geçmesi saglandi. Bu ilanlara ya da linklere dönüs yapan kisilere çesitli isler verilerek nihai göreve hazirlanmasi saglandi. Ilk temasin ardindan operasyonel “Telegram” ve “WhatsApp” uygulamalariyla irtibati sürdüren Mossad, kaynaklariyla sadece yazili olarak iletisim kurdu.

Sabotaj ekibini Tel-Aviv’den yöneten Mossad memurlari, kaynaklarina yaptiklari ödemelerde ya araci kullandi ya da canli kurye kullanarak ödeme gerçeklestirdi. Kimi zaman ise üçüncü kisiler üzerinden kripto para ve havale sistemini kullanarak paranin izini kaybettirmeyi hedefledi. Israil gizli servisi, araci/ canli kurye olarak kullandigi kisileri de yine sosyal medyada verdigi ilanlarla temin ediyordu.

Parayla karsi taraftaki kisiler ikna edildi

Mossad ajanlari, sabotaj ekibine dahil edecegi kisileri para transferlerinin yasadisi bahis ve kumar parasi oldugunu ifade ederek karsi taraftaki kisileri ikna etti. Bu sirada Türkiye’deki Mossad faaliyetlerini yakin takibe alan MIT ise yapilan tüm hareketliligi mercek altina alarak gölge gibi izini sürdürdü. Mossad’in, taktik seviyede iliski kurdugu bu elemanlari üzerinden parça parça is yaptirarak asil hedefine yönelik eylem planini olusturdugu MIT tarafindan desifre edildi.

Siber faaliyetlerde bulundular

Yüksek gelir vaadiyle is teklifinde bulunarak agina düsürdügü bu elemanlari kullanan Israil Istihbarati; bilgi toplama, arastirma, hedeflerin fotograf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazi yerlestirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve santaj gibi eylemsel islerin yani sira web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalismalari da yürüttügü ortaya çikti. Bu eylemlerin disinda Israil Istihbarati tarafindan; hedeflerin IP adreslerinin toplanmasi, hedef bölgelerdeki kameralarin tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile Türkiye’deki yabanci sahislara yönelik database olusturulmasi gibi siber faaliyetlerde de bulunuldugu anlasildi.

“Ihanet” duygusuna kapilmasinlar diye yüklü miktarda ödeme yapilmis

Casus savaslari ile ilgili yürütülen sorusturmada, Mossad’in, MIT’in takibinden siyrilma yöntem ve formülleri de desifre oldu. Israil istihbarat servisinin, taktik elemanlar haricinde, önceki operasyonlarda gerekli niteliklere sahip oldugunu degerlendirdigi kisilerle Türk Istihbaratina hedef olmamak ve kendi ajanlarinin güvenligini saglamak amaciyla yurtdisinda bulustugu tespit edildi. Israil Istihbaratinin, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulastigi bu sahislarla, ihtiyaç ve ilgi alanlarina uygun “maske” kullanarak temas sagladigi aktarildi. Mossad tarafindan yönlendirilen kisi ya da kisiler, “ihanet” duygusuna kapilmamasi ve psikolojik olarak rahatlamasi amaciyla olusturulan söz konusu maske, yüklü miktarda ödemeler yapilarak desteklendi.

Yalan makinesi testine tabi tutuldular

Mossad ajanlari ile devsirilen sabotaj ekibindeki kisiler Türkiye disinda bir araya gelirken, görüsmelerde bulunulan ülkenin profiline uygun fiziki özelliklere sahip psikolojiyi iyi bilen istihbaratçilar ile temas kurdu. Elemanlar yurtdisi seyahatlerinde konforlu otellerde agirlandi, lüks restoranlara davet edilerek gözleri boyandi ve özel gezi ve tur programlarina dahil edildiler. Bunlar devam ederken karsi tarafin haberi olmadan Mossad ajanlari tarafindan yalan makinesi testine tabi tutulan süpheliler, yine gizli haberlesme egitimine tabi tutuldu.

Paralar x-ray’a takilmayan özel tasarimli çantalarla verildi

MIT tarafindan faaliyetleri desifre edile Mossad ajanlari, Türkiye disinda bulustuklari elemanlarina yaptiklari ödemeleri elden verdi. Ödemenin gümrükte sorun olacak kadar yüksek miktarda olanlari için de gizli bölmeleri bulunan özel tasarimli çantalarla verildi.

Bu çantalarla X-ray cihazi kontrollerinde ve köpekli aramalarda sorun yasanmasi engellenmis oldu.

Israil’den gelen özel ekip MIT tarafindan desifre oldu

Türkiye’ye yönelik casus aginda yer alan elemanlarina, yurtdisi görüsmelerinde gizli haberlesme egitimi verilerek gizli haberlesme sistemleri teslim ettigi kaydedilen Mossad’in, bu asamadan sonra is ile ilgili hususlar gizli haberlesme sistemi üzerinden gerçeklestirmeyi hedefledikleri anlasildi. Bunun haricinde takip, gözetleme, foto dokümante, keysing, raporlama, faaliyetin güvenligi egitimleri ise Israil’den “is insani” kiliginda gelen özel bir ekip tarafindan verildi.

Tüm bu çalismalar MIT’in saha unsurlarinca adim adim takip altina alinarak sonunda kadar izi sürüldü.

Iran ve Irak sinirindan Türkiye’ye kaçak insan geçirilmesi

Mossad tarafindan, taktik elemanlarina yaptirdigi görevlerin yani sira daha farkli olarak Iran ve Irak sinirindan Türkiye’ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsani bulunmasi, ‘safe house’ diye tabir edilen güvenli ev temin edilmesi, eylemlerde kullanmak üzere ambulans sirketi ayarlamasi gibi olasi eylemlerin önemli asamalarinin hazirliklari da bu elemanlara ögretildi.

Uluslararasi casusluk faaliyetlerine yönelik yürütülen sorusturmada yakalanan 34 süpheli, Mossad görevlileri tarafindan yönlendirilmek ve Türkiye’de insani mülahazalarla ikamet eden özellikle Filistinli ve Israil’in yaptiklarina karsi olan Israilli aktivistlere yönelik kesif, takip, darp ve adam kaçirma gibi eylemi arayisinda olmakla suçlaniyor.

143 bin 830 avro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farkli ülkelere ait nakit para

Türkiye derinliginde faaliyet yürüttükleri ve Mossad memurlari ile sosyal medya üzerinden irtibat kurduklari ögrenilen 46 kisinin yakalanmasi için bu sabah operasyonun dügmesine basilmis, Istanbul Terörle Mücadele ekiplerince Istanbul merkezli 8 ilde 57 adrese gerçeklestirilen zincirleme baskinlarda 33 kisinin yakalandigi duyurulmustu. Kolluk kuvvetlerince Istanbul’da 15 ilçe ile Ankara, Kocaeli, Hatay, İçel, Izmir, Van ve Diyarbakir’da belirlenen 57 adrese düzenlenen es zamanli operasyonda 34 süpheli yakalanmisti. Operasyon kapsaminda adreslerde yapilan aramalarda 143 bin 830 euro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farkli ülkelere ait nakit para, ruhsatsiz tabanca ve çok sayida fisek ile dijital materyale el konuldugunu bildirmisti.

Casusluk sorusturmasinda firari durumda olan 12 süphelinin ise arandigi kaydedildi. Mossad’a yönelik MIT tarafindan yapilan bu son operasyon, Gazze Seridi basta olmak üzere Israil’in Filistin’e karsi yürüttügü saldirilar ve soykirim, Türkiye ve Israil arasinda süren gölge savaslarina yeni bir boyut katti.
Kaynak: İHA